Tutkijat kehittivät uuden erityisen lujan mutta joustavan langan käyttäen raaka-aineita esimerkiksi rapujen kuorista saatavaa kitiiniä ja levän alginaattia.
Langan kehittivät yhteistyössä Aalto-yliopiston, brasilialaisen São Paulon yliopiston sekä kanadalaisen Brittilaisen Kolumbian yliopiston tutkijat. Kumimaisen alginaatin ja lujan kitiinin yhdistelmällä ylitettiin haaste yhdistää lujuus ja joustavuus.
– Halusimme luoda biomateriaalin, jossa yhdistyisivät kitiinin ja alginaatin parhaat puolet, Aalto-yliopiston professori Orlando Rojas sanoo yliopiston tiedotteessa.
Kayttöön esimerkiksi haavanhoidossa
Yksinkertaisesta prosessista ei ollut kyse. Sinirapujen kierrätetyistä kuorista saatua kitiiniä muokattiin niin, että ne saivat positiivisen sähkövarauksen ja materiaali pilkottiin nanomittaisiksi hiukkasiksi. Kun käsitellyn kitiinin tuo yhteyteen alginaattimolekyylien kanssa, alkavat ne muodostaa säikeitä.
Tutkijat uskovat uuden biomateriaalin sopivan erityisesti lääketieteen tarpeisiin, sillä kummallakin langan raaka-aineista on antimikrobisia ominaisuuksia eli ne torjuvat mikrobien kasvua.
– Materiaalille voi löytyä käyttökohteita esimerkiksi haavanhoidossa, lääkekuljettimien materiaalina sekä kudosteknologiassa, Aalto-yliopiston tutkijatohtori Rafael Grande sanoo yliopiston tiedotteessa.