Aarnio-jutun todistajat: Televalvontatietojen luotettavuus kyseenalainen

Prepaid-Pasila
Aarnio-jutussa on puitu paljon teletietojen luotettavuutta.
Julkaistu 02.12.2015 14:13

Jarkko Sipilä

jarkko.sipila@mtv.fi

@sipilamtv3

Televalvontatietoja käytetään laajasti rikostutkinnassa, mutta Aarnio-jutussa niiden luotettavuus on laajalti kyseenalaistettu.

Ongelmia on tullut oikeudenkäynnissä ilmi lukuisia. Poliisin operaattorilta saamista tiedoista voi puuttua puheluita, puhelimet voivat paikantua yllättävästi, paikannustiedot saattavat olla virheellisiä ja tekniikalla voidaan myös harhauttaa tahallisesti.

- Televalvontatietojen luotettavuudesta on keskusteltu vuosia, totesi rikoskomisario Jukka Larkio Helsingin poliisista. - On tapauksia, jossa soittotietoja on kadonnut.

Larkio työskenteli pitkään Helsingin huumepoliisissa, mutta siirrettiin 2014 väkivaltarikosyksikköön. Häntä kuultiin salissa todistajana keskiviikkona.

Larkio kertoi tapauksesta, jossa operaattorilta saaduista tiedoista puuttui puheluja. Kun tiedot pyydettiin kuulusteltavan pyynnöstä uudestaan, puhelut olivat ilmaantuneet sinne.

Yhteenvetoa keskiviikon todistajista

Rikoskomisario Larkio kertoi, että huumepoliisin tiedonhankinta oli hänen ryhmässään ”keissipainotteista”. Sen merkitystä helposti yliarvioidaan, koska tietoa tulee paljon muualta.

Larkio kertoi myös huumepoliisin ja krp:n riitojen alkaneen jo 2001.

1970-luvulta poliisina työskennelleeltä huumepoliisilta kysyttiin UB-jengiläisen siirrosta Vantaan vankilaan syksyllä 2012. Tämä liittyy tynnyrijutun painostukseen ja jengiläisen lavastamiseen Pasilan mieheksi.

Huumepoliisi ei tarkkaan muistanut miten siirto meni.

Rikosylikonstaapeli Esko Heiskanen Kuopion poliisista kertoi Malmin naiseen liittyvistä peittelyepäilyistä. Hänen mukaan Kuopiossa paljastuneessa jutussa oli linkki Helsinkiin ja juttu siirrettiin huumepoliisiin sen takia.

- Virhe oli operaattorin, ei poliisin, Larkio kertoi. Hänen mukaan huumepoliisissa pohdittiin paljon sitä vaativatko teletiedot tuekseen jonkun tapahtuman.

Larkio tarkoitti tietojen varmistamista esimerkiksi kuulusteluilla tai tarkkailutiedoilla.

Erikoisia paikannuksia

Aarnio-jutun kirjallisten todisteiden yhteydessä kesän aikana puitiin paljon sitä miten puhelimet rekisteröityvät tukiasemiin.

Periaate on se, että puhelinlaite etsii lähimmän vapaan tukiaseman tai sellaisen, jossa kenttä on paras. Jutussa on tullut ilmi, että kiistatta Töölössä ollut puhelin on rekisteröitynyt Töölönlahden yli Kalliossa sijaitsevaan tukiasemaan.

Aarnio-jutussa on käynyt ilmi, että teletietoja on myös kadonnut. Operaattori ei ole toimittanut pyydettyjä tietoja, eikä sitä ole aikanaan huomattu. Teletietoja ei takautuvasti saa kuin korkeintaan vuoden ajalta.

Teletiedoissa on ilmennyt myös operaattorista juontuvia virheitä. Kun verkkoja on uusittu, uusia tukiasemia on koodattu vanhojen tunnuksilla. Tämä on johtanut siihen, että takautuvissa televalvontatiedoissa puhelin on voinut paikantua virheellisesti minuutin välein Helsinkiin ja Rovaniemelle.

Salissa on useampaan kertaan muistutettu, että teletiedot ovat operaattorin laskutustietoja.

Teletietojen luotettavuutta heikentää myös se, että rikolliset voivat vaihtaa paitsi sim-kortteja niin myös puhelimia. Puhelin voidaan harhautusmielessä antaa tarkoituksella jonkun toisen haltuun.

Teknisiä keinoja

Poliisi voi hakea televalvontatietoja numeron tai imei-koodin perusteella. Puhelinnumero liittyy sim-korttiin, joita voi laitteessa vaihtaa. Sen sijaan imei-koodi on ikään kuin laitteen sosiaaliturvatunnus.

Käsittelyssä on tullut ilmi, että puhelinten imei-koodia voi vaihtaa tai puhelimen voi kloonata.

Pitkään huumepoliisissa työskennellyt Juha-Matti Kemppinen totesi tiistaina, että jonkun rikostutkinnan yhteydessä on tullut tietoa, että jotkut teknisesti taitava henkilöt olisivat osanneet tehdä tällaista.

Markkinoilla on myös ns. anonymisaattorilaitteita. Sen avulla voidaan salata kahden puhelimen todellinen yhteys.

Aiheen tiimoilta jutussa kuullaan myöhemmin lisää todistajia.

Tuoreimmat aiheesta

Jari Aarnio