Adenovirustapaukset kasvussa Kainuun prikaatissa

Tartunnan saaneet eristetään muista varusmiehistä, ja sisätiloissa otetaan kasvomaskit käyttöön.

Adenovirustapausten määrä on kasvanut nopeasti viime ja kuluvan viikon aikana Kainuun prikaatissa Kajaanin Hoikankankaalla, Maavoimien tiedotteessa kerrotaan.

Kainuun prikaatin esikuntapäällikön, everstiluutnantti Jukka Vuorisalmen mukaan viime viikkoina on todettu kymmeniä adenovirustapauksia. Hänen mukaansa yksittäisiä tartuntoja on ollut myös aiemmin kesän aikana, mutta tapausten määrä on nyt huomattavassa kasvussa.

– Viime viikon aikana todettiin 17 tapausta, kun sitä edellisellä viikolla oli kymmenen ja sitä edellisellä seitsemän, Vuorisalmi kertoi STT:lle.

Vuorisalmi ei pysty kertomaan tämän viikon tapauksista tarkkaa määrää, mutta hänen mukaansa niitä on todettu taas lisää.

Vuorisalmen mukaan joillain sairastuneilla on ollut muun muassa korkeaa kuumetta. 

Vuorisalmen mukaan osa tartunnan saaneista on sairaalahoidossa.

Hän ei kuitenkaan osannut sanoa, kuinka moni varusmies on joutunut tartunnan vuoksi sairaalaan. Vuorisalmen mukaan sairaalassa on kuitenkin "useampia" varusmiehiä. Heidän tarkempi vointinsa ei ollut Vuorisalmen tiedossa.

Adenovirukset aiheuttavat tavallisimmin hengitystieinfektioita, kerrotaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen verkkosivuilla. Adenovirusinfektio tarttuu helposti pisaroiden välityksellä muun muassa yskiessä ja aivastaessa.

Infektio voi johtaa myös nielurisa- ja korvatulehdukseen sekä keuhkokuumeeseen.

Liikuntatiloihin lepo-osasto

Vuorisalmen mukaan tartunnan saaneet eristetään muista varusmiehistä.

– Peruskäytäntö on ollut, että tartunnan saaneet pyritään laittamaan omiin tupiin, mutta tänä aamuna toimintaa on tehostettu ja liikuntatiloihin rakennetaan lepo-osasto, jonne sairaat ohjataan, hän kertoi keskiviikkona.

Lisäksi varuskunnan sisätiloissa ja lomakuljetuksissa otetaan nyt käyttöön kasvomaskit.

Vuorisalmi kertoo, että tapausten rajaamista hankaloittaa viruksen pitkä itämisaika, jonka vuoksi tartunnat eivät näy heti testeissä. Lisäksi adenovirusta voi sairastaa oireettomana, minkä vuoksi kaikki tartunnan saaneet eivät välttämättä päädy testattavaksi.

Reservin kertausharjoitukset ja Puolustusvoimien vapaaehtoiset harjoitukset toteutetaan tiedotteen mukaan suunnitellusti. Harjoituksiin kehotetaan saapumaan vain terveenä, ja terveystilanne kartoitetaan saavuttaessa harjoitukseen.

Pääesikunnasta kerrottiin STT:lle sähköpostitse, että todettujen adenovirustapausten määrä on viime viikkoina maltillisesti lisääntynyt Suomen varuskunnissa, mutta Kainuun prikaatissa tapauksia on todettu selvästi enemmän kuin muualla.

Uutista korjattu 21.8.2024. kello 19.55: Aiemmin jutussa kerrottiin, että Vuorisalmen tietojen mukaan kukaan tartunnan saaneista ei ole sairaalahoidossa. Myöhemmin selvisi, että osa tartunnan saaneista on sairaalahoidossa ja tieto korjattiin juttuun.

Lue myös:

    Uusimmat