Ähtäri Zoo järjesti Matka2018-messuilla kävijäarvonnan, jonka pääpalkintona oli ”Päivä eläintenhoitajana”. Kaija Vantaalta aikoi ensin jättää osallistumisen väliin, mutta jokin sai hänet palaamaan myöhemmin messuosastolle arvontalomaketta täyttämään.
Mitä Lumi ja Pyry touhuavat juuri nyt? Se selviää katsomalla yllä olevaa pandaliveä!
Messujen jälkeen Kaija saikin sitten yllättävän puhelun: ”Onnea voittajalle ja tervetuloa Ähtäriin!”
Kesäkuun alussa Kaija ja ystävätär Anne saapuivat Ähtäriin palkintoa lunastamaan. Voitto osui tällä kertaa erityisen oikeaan, sillä he ovat omien sanojensa mukaan suuria eläinpuistofaneja ja vierailevat mahdollisuuksien mukaan eläinpuistoissa myös aina lomamatkoillaan.
Millainen päivä heitä Ähtärissä odottaisikaan? Aluksi avustettaisiin eläintenhoitajia Karhulan aamutoimissa, sitten olisi vuorossa maatilan työt Ähtäri Zoo Farmilla, ja päivän päätteeksi vuorossa olisi vielä Pandatalo. Jännitys kipristeli aamukahdeksalta jo kivasti vatsanpohjissa, kun eläintenhoitaja Jenna otti kaksikon vastaan huoltoalueella.
Ensin kurkattiin kylmiöön, jossa tällä kertaa säilytettiin muun muassa kalaa saukoille, sisäelimiä lihansyöjille ja puuroa karhuille. Eläintenhoitaja-Jenna kertoi, että karhujen ateriaan kuuluu päivittäin muun muassa hedelmät ja leipä, ja joka toinen päivä ne saavat myös lihaa.
Karhulassa parivuotiaat karhuveljekset Kasper, Jesper ja Joonatan, nuoriherra Jaki sekä vanhemmat Mimmi ja Mörri odottivat jo malttamattomina ruokaa. Karhujen jäädessä herkuttelemaan vohvelitötteröillä suunnattiin siivoamaan ulkotarhoja.
Kaija piilotteli päärynänpaloja ympäri ulkotarhaa, jotta karhuilla riittäisi vähän puuhaa niitä etsiessä. Karhut taisivat haistaa mitä ulkona niitä odotti, ja vauhdittivat aamutoimia pikku karjaisuilla.
Jenna kertoi hauskan tarinan nirsosta Mimmi-karhusta: se oli erään yleisöopastuksen yhteydessä saanut berliininmunkin, mutta sen sijaan että karhurouva olisi hotkaissut munkin kokonaisena suuhunsa, Mimmi olikin nuollut ensin vaaleanpunaisen kuorrutteen, halkaissut sitten munkin ja nuollut sisältä hillot. Ja heittänyt sitten loput pois!
Aikamoisia persoonia nämä Ähtärin karhut.
Siivouksen lomassa oli mukava keskustella Jennan kanssa eläintenhoitajan arjesta. Työtä tehdään aamupainotteisesti, ja normaali työpäivä on pituudeltaan 7,5 tuntia. Työ on fyysistä, mutta samalla monipuolista. Eläintenhoitajana oppii tuntemaan hoitamansa eläimet hyvin, ja lisäksi eläinpuistolla on oma eläinlääkäri pitämässä huolta eläinten hyvinvoinnista. Kaija ja Anne pääsivät kurkistamaan myös varastoon, jossa säilytetään erilaisia eläinten aktivointiin tarkoitettuja välineitä ja leluja.
– Tuntuu kyllä siltä, että täällä panostetaan tuohon aktivointiin. Eläinpuisto on myös tosi luonnonläheinen. Ja eläintenhoitajat täällä ovat ehdottomasti oikealla alalla - kertovat niin ihanasti asioista ja vaikuttavat hyvin eläinrakkailta, he sanoivat.
Ulkotarhasta palattiin siivoamaan sisätiloja, ja karhut pääsivät vuorostaan ulos herkuttelemaan puurolla ja päärynöillä. Kellon lähestyessä aamukymmentä seurue sulki siistityn Karhulan ovet, ja Anne ja Kaija saivat kiitettävää palautetta työskentelystään.
– Tämänkertaiset apulaiset selvisivät Karhulan aamutoimista erinomaisesti - pitkään aikaan ei ole ollut näin hyviä harjoittelijoita. Asenne oli kohdillaan!, hoitaja kehui apuaisiaan.
Iltapäivällä työt jatkuivat Farmilla, jossa Nora-piika opasti kaksikon maatilan töihin.
Farmin jälkeen oli vuorossa hetki, jota Kaija ja Anne olivat erityisesti odottaneet: työvuoro Pandatalossa pandahoitaja Annan apuna! Pandat saavat ravintonsa 95-prosenttisesti bambusta, joten kolmikko suuntasi tietenkin bambuvarastolle.
Tässä yhteydessä koettiin myös koko matkan ehdoton kohokohta, kun Kaija pääsi syöttämään Pyrylle porkkanan!
Eläinrakkaalle kaksikolle päivä oli kokonaisuudessaan mahtava kokemus, jota muistellaan varmasti vielä pitkään!
Teksti ja kuvat: Satu Keski-Valkama ja Anssi Nokelainen / Ähtäri Zoo
Korjattu kirjoitusvirhe otsikosta kello 10.07.