Jatkuvaan alakuloon ja ärtyneisyyteen voi olla monia syitä. Joku saattaa ajatella, että ”minä nyt vain olen tällainen” tai ”minulle nyt vaan sattuu koko ajan ärsyttäviä asioita”. Taustalla voi kuitenkin olla myös sellaisia tapoja, joita pystyy itse muuttamaan, tai sairauksia, joita pystyy hoitamaan.
Reader’s Digest kokosi yhteen asioita, joilla alakulo voi selittyä. Kannattaa muistaa, että varsinaisen sairauden diagnosointiin tarvitaan aina kunnon tutkimuksia ja että samanlaisia oireita voi kuulua lukuisiin vaivoihin, joista tässä jutussa mainitaan vain osa.
Kilpirauhanen käy ali- tai ylikierroksilla
Kilpirauhasen liikatoiminnasta puhutaan, kun kilpirauhanen tuottaa liikaa kilpirauhashormonia verenkiertoon ja kudoksiin. Se voi aiheuttaa muun muassa rauhattomuutta, hermostuneisuutta, keskittymisvaikeuksia ja ”räjähdysalttiutta”.
Kilpirauhasen vajaatoiminnassa kilpirauhashormonin tuotanto sen sijaan on liian vähäistä. Se voi näkyä esimerkiksi voimakkaana väsymyksenä, alavireisyytenä ja aloitekyvyttömyytenä.
Diabetes tuloillaan
Jos verensokerit ovat jatkuvasti vinksallaan, se voi hyvinkin näkyä äkäisyytenä. Diabetekseen voi kuulua myös etenkin aterioiden jälkeistä väsymystä ja vetämättömyyttä.
PMS – kuukautiset alkamassa
Premenstruaalioireyhtymä eli PMS liittyy kuukautiskiertoon ja mitä luultavimmin hormoniheittelyiden vaikutuksiin keskushermostossa. Oireina voi olla esimerkiksi ärtyneisyyttä, masentuneisuutta ja itkuherkkyyttä. Kun oireita seuraa, voi huomata, että ne alkavat joitakin päiviä ennen kuukautisvuotoa ja helpottavat joitakin päiviä ensimmäisen vuotopäivän jälkeen.
Krooninen kipu
Ei ole ihme, että kun olo on jatkuvasti fyysisesti epämukava, niin pinnakin kiristyy. Suomessa noin miljoona ihmistä kärsii kroonisesta kivusta, ja monilla se vaikuttaa myös mielialaan.
Mielenterveyden häiriö
Yleistynyt ahdistuneisuus, masennus, kaksisuuntainen mielialahäiriö, persoonallisuushäiriö tai esimerkiksi traumaperäinen stressihäiriö voivat kaikki aiheuttaa yleistä ”huonoa tuulta”. Jos pahantuulisuus ei tunnu hellittävän ja se vaikuttaa jatkuvasti ihmissuhteisiin kotona ja töissä, on ehkä syytä miettiä, pitäisikö asiaa ratkoa ammattilaisen kanssa.
D-vitamiinin puute
Suomessa ei pimeään vuodeaikaan saa auringonvalosta riittävästi D-vitamiinia, vaan sitä on syytä syödä myös purkista. D-vitamiinin puute on erittäin yleistä ja voi liittyä myös esimerkiksi masennukseen.
Huonot tottumukset
Jos nukkuu liian vähän tai syö liian vähän tai epäterveellisesti, tuskin kukaan pystyy olemaan parhaimmillaan. Kannattaa muistaa syödä säännöllisesti myös ravitsevia välipaloja, lopettaa näytön tuijottaminen hyvissä ajoin ennen nukkumaanmenoa ja liikkua enemmän. Lyhytkin kävely auttaa selvittämään ajatuksia ja vähentämään ahdistusta ja stressiä.
Lähteet: RD.com, Medical Daily
Juontaja kävi verikokeissa – löytyi sama puute kuin useilla muilla suomalaisilla
Huomenta Suomen juontaja Nina Rahkola kävi ohjelmaa varten verikokeissa, jonka tuloksia selviteltiin lähetyksessä maaliskuussa 2017 yhdessä lääketieteen tohtori Matti Kiurun kanssa.
15:18