Ainakin seitsemän ihmistä kuollut Eurooppaa riepottelevassa myrskyssä: "Kohtaamme ilmastonmuutoksen vaikutukset"

Ainakin kuusi ihmistä on kuollut Keski- ja Itä-Eurooppaa koetelleen Boris-myrskyn aiheuttamissa tulvissa, kertovat muiden muassa uutistoimisto AFP sekä Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Itävallan viranomaiset kertoivat tänään yhden pelastajan kuolleen tulvissa pelastustehtävissä ollessaan. Lisäksi ainakin yksi ihminen on hukkunut Puolassa ja neljä on kateissa Tshekissä, kertovat maiden viranomaiset. Romaniassa on kuollut tulvissa yhteensä viisi ihmistä.

Tulvavedet ovat peittäneet kyliä ja tuhonneet tuhansia koteja. AFP:n mukaan Itävallassa rautatieliikenne keskeytettiin maan itäosassa varhain tänä aamuna ja useita metrolinjoja suljettiin pääkaupungissa Wienissä, missä Tonavan sivujoki uhkasi tulvia yli äyräidensä.

Boris-myrsky on torstaista lähtien riepotellut Itävallan, Puolan ja Romanian lisäksi Tshekkiä, Unkaria ja Slovakiaa.

Meteorologi: Ei leviä muualle

Helpotusta Keski-Eurooppaan on luvassa vasta tiistaina, kertoo Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Helena Laakso.

Meteorologin mukaan Boris-myrsky ei enää kuitenkaan leviä, vaan pyörii samoilla alueilla huomiseen asti ja heikkenee sen jälkeen. Tiistaina myrskyn pitäisi olla kokonaan ohi, Laakso sanoo.

– Kohtaamme jälleen ilmastonmuutoksen vaikutukset, jotka ovat yhä enemmän läsnä Euroopan mantereella, dramaattisin seurauksin, Romanian presidentti Klaus Iohannis sanoi eilen.

Slovakia on julistanut hätätilan maan pääkaupungissa Bratislavassa.

Tshekissä noin 50 000 kotia oli eilen ilman sähköä, kertoi tshekkiläinen sähköyhtiö CEZ. Pääkaupungissa Prahassa on varauduttu Vltavajoen tulvimiseen tulvaesteiden pystyttämisellä, kertoo BBC. Maan kaakkoisosassa sijaitsevassa Brnon kaupungissa evakuoitiin sairaala lauantaiaamuna.

Boris on tuonut mukanaan erittäin kosteaa ja lämmintä ilmaa, joka Alppeihin törmätessään saa aikaan sateita. Alpeilla sateet tulevat osittain lumena. Itävallassa Tirolin alueella lunta on tullut jopa noin metrin verran. Alueella mitattiin vielä viime viikolla jopa 30 asteen lämpötiloja, joten voimakas lumisade on poikkeuksellista.

Juttua päivitetty kello 13.49 kuolonuhrien määrällä.

Lue myös:

    Uusimmat