Johtajat tapaavat toisensa Wroclawin kaupungissa, jossa tulvahuippua vasta odotetaan. Myrsky tekee nyt tuhojaan myös Italiassa.
Neljän Boris-myrskystä kärsineen maan johtajat tapaavat tänään Puolassa EU-komission puheenjohtajan Ursula von der Leyenin. Tapaamisessa on määrä keskustella tulvien kurittamien alueiden avustamisesta.
Keski- ja Itä-Eurooppaa viime viikosta asti riepotelleen myrskyn kuolonuhrien määrä nousi eilen 24:ään. Puolassa ja Romaniassa on kuollut kummassakin seitsemän ihmistä, Itävallassa ja Tshekissä kummassakin viisi.
Myrsky on tuonut mukanaan voimakasta tuulta, rankkasateita ja tulvia, ja joillain alueilla vesi on edelleen nousussa.
Ilmakuva tulvista Kantorowicessa, eteläisessä Puolassa keskiviikkona.AFP / LEHTIKUVA / SERGEI GAPON
Parlamenttitalo Tonava-joen tulvavesien taustalla Budapestissa, Unkarissa keskiviikkona.AFP / LEHTIKUVA / ATTILA KISBENEDEK
Asukkaat yrittivät suojata autojaan tulvalta ajamalla ne pienen kukkulan päälle Krnovissa, Tshekissä 16. syyskuuta.AFP / LEHTIKUVA / MICHAL CIZEK
Satelliittikuva tulvaveden peittämästä Ostravan kaupungista Tshekissä keskiviikkona.AFP / Lehtikuva
Myrsky on iskenyt myös Italiaan, jonka pohjoisosassa Emilia-Romagnan alueella evakuoitiin keskiviikkona ihmisiä kodeistaan, kertoi brittilehti Guardian.
Lehden mukaan rankkasade iski alueelle keskiviikkona, ja tilanne on pahentunut nopeasti jokivesien noustessa kovaa vauhtia.
Emilia-Romagnassa on varauduttu myrskyyn sulkemalla kouluja torstain ajaksi, kertoo Italian uutistoimisto Ansa. Ihmisiä on myös kehotettu välttämään tarpeetonta matkustamista.
Tuhoutuneita taloja Bela pod Pradedemissa, Tshekissä 16. syyskuuta.AFP / LEHTIKUVA / MICHAL CIZEK
Avunpyyntöjä EU:lle
Puolan pääministeri Donald Tusk, Tshekin pääministeri Petr Fiala, Slovakian pääministeri Robert Fico ja Itävallan liittokansleri Karl Nehammer tapaavat Lounais-Puolassa Wroclawin kaupungissa, jossa veden on määrä nousta tänään huippuunsa.
Wroclawissa koettiin tuhoisat tulvat vuonna 1997. Veden ei odoteta tällä kertaa nousevan yhtä korkealle, mutta padot voivat olla vaarassa, jos tulva kestää useita päiviä.
Puolassa useat kaupungit ja kylät ovat jo kärsineet tulvista, jotka ovat tuhonneet taloja, romahduttaneet siltoja ja vahingoittaneet teitä ja rautateitä. Joillain alueilla juomavesi ja sähkö ovat edelleen poikki.
Ilmakuva Glucholazyn tulvivista kaduista eteläisessä Puolassa 15. syyskuuta.AFP / LEHTIKUVA / SERGEI GAPON
Kerrostalo tuhoutui osittain tulvassa Stronie Slaskiessa, eteläisessä Puolassa.AFP / LEHTIKUVA / WOJTEK RADWANSKI
Von der Leyen vierailee Wroclawissa vaarassa olevalla alueella arvioidakseen rankkasateiden ja tulvien aiheuttamaa tilannetta, kertoi EU-komission tiedottaja Arianna Podesta toimittajille keskiviikkona. Von der Leyen myös keskustelee toimista, joita viranomaiset ovat tehneet vastatakseen kriisiin, Podesta sanoi.
Tshekin pääministeri Fiala sanoi eilen viestipalvelu X:ssä, että tapaamisessa on määrä keskustella mahdollisuuksista saada eurooppalaista rahallista avustusta Keski-Euroopan maille.
Paikallinen asukas koiransa kanssa evakuointikeskuksessa paikallisessa koulussa Nysassa, eteläisessä Puolassa 16. syyskuuta.AFP / LEHTIKUVA / MATEUSZ SLODKOWSKI
Itävallan liittokansleri Nehammer on sanonut aikovansa esittää Puolassa EU:n pelastuspalvelumekanismin aktivointia. Tshekki on jo pyytänyt kyseisen mekanismin aktivointia avun saamiseksi.
Nehammerin mukaan kokouksessa aiotaan keskustella myös tulvatorjuntatoimien entistä paremmasta koordinaatiosta.
Boris-myrskyn vaikutuksista myös kärsineen Unkarin pääministeri Viktor Orban ei osallistu kokoukseen. Hän perui tällä viikolla kaikki kansainväliset tapaamisensa myrskyn vuoksi. Myös Romanian pääministeri on poissa kokouksesta.