Katastrofi Puolassa: Koko kaupunki voi joutua veden alle

Puolassa yli 40 000 asukkaan kaupunkiin annettiin evakuointikehotus.

Keski- ja Itä-Euroopassa Boris-myrskyn aiheuttamissa tulvissa on saanut surmansa jo ainakin 18 ihmistä, viranomaiset kertoivat maanantaina.

Viimeisimpien tietojen mukaan uhreista seitsemän kuoli Romaniassa, neljä Puolassa, neljä Itävallassa ja kolme Tshekissä.

Voimakkaat tuulet ja poikkeuksellisen kovat sateet ovat perjantaista lähtien riepotelleet myös Unkaria ja Slovakiaa. Myrskyn riivaamissa maissa tulvavedet ovat muun muassa peittäneet alleen kyliä ja tuhonneet tuhansia koteja. Lisäksi tuhansia ihmisiä on evakuoitu.

Asiantuntijoiden mukaan ihmisten aiheuttamista kasvihuonekaasupäästöistä johtuva ilmastonmuutos tekee äärimmäisistä sääilmiöistä, kuten rankkasateista ja tulvista, aiempaa yleisempiä ja voimakkaampia.

Pato uhkaa murtua Puolassa

Osassa Puolan kaupungeista vedenpinnat ovat alkaneet laskea, mutta toisissa osissa maata tulvien pelätään puolestaan pahenevan.

Maan lounaisosassa sijaitsevan Nysan kaupungin lähellä oleva pato uhkaa murtua, ja siksi kaikille kaupungin yli 40 000 asukkaalle on annettu evakuointikehotus.

–  Evakuoikaa itsenne, omaisuutenne ja läheisenne. Rakennusten ylimpiin kerroksiin kannattaa mennä heti, sillä aalto voi olla useita metrejä korkea. Se tarkoittaa, että koko kaupunki joutuu veden alle, kaupungin pormestari Kordian Kolbiarz viesti kaupunkilaisille BBC:n mukaan.

Maan pääministeri Donald Tusk sanoi, että maassa jaetaan miljoona zlotya eli reilut 230 000 euroa tulvien uhreille. Hän myös sanoi Puolan hakevan EU:n avustusvaroja.

Lue myös:

    Uusimmat