Kerran tuhannessa vuodessa, uskottiin kammotulvista 1997 – Euroopan uusi myrsky on jo tuhoisampi, Tonava vaarassa nousta metreillä

Boris-myrsky on aiheuttanut laajaa tuhoa Keski- ja Itä-Euroopassa. 

Keski- ja Itä-Euroopassa Boris-myrskyn aiheuttamissa tulvissa on saanut surmansa jo ainakin 21 ihmistä, viranomaiset kertoivat maanantaina.

Reutersin tietojen mukaan uhreista seitsemän kuoli Romaniassa, kuusi Puolassa, viisi Itävallassa ja kolme Tshekissä.

Voimakkaat tuulet ja poikkeuksellisen kovat sateet ovat perjantaista lähtien riepotelleet myös Unkaria ja Slovakiaa. Myrskyn riivaamissa maissa tulvavedet ovat muun muassa peittäneet alleen kyliä ja tuhonneet tuhansia koteja. Lisäksi tuhansia ihmisiä on evakuoitu.

Juttu jatkuu linkin ja kuvan jälkeen.

Muun muassa Puolassa odotetaan pahimpien tulvien iskevän huomenna keskiviikkona, kertoo BBC.

Puolan apulaisilmastoministerin mukaan hallitus keskittyy evakuoimaan ihmisiä, sekä varmistamaan infrastruktuurin toiminnan. Hän kertoo BBC:lle, että näin voimakkaat tulvat eivät ole normaaleja.

Vuoden 1997 tuhoisien tulvien jälkeen uskottiin, että vastaavaa tapahtuu kerran tuhanteen vuoteen.

– Siihen on selkeä syy ja sitä kutsutaan ilmastonmuutokseksi, apulaisilmastoministeri sanoo.

Puolan puolustusministeriö on ilmoittanut, että 5000 sotilasta on auttamassa tuhoista kärsiviä ihmisiä. Useissa kylissä ei ole sähköä, eivätkä puhelinverkot toimi.

Tshekissä pahimmat tulvat 27 vuoteen

Tshekissä toimivan paikallisjärjestön mukaan maassa on koettu pahimmat tulvat yli 27 vuoteen. Prahassa toimiva järjestö sanoo, että tilanne on pahempi kuin osattiin odottaa. Tulvat ovat aiheuttaneet enemmän vahinkoa kuin vuoden 1997 tulvat, jotka tappoivat 114 ihmistä.

Tonavan vedenpinta saattaa nousta jopa kaksi metriä

Kroatiassa odotetaan maan kolmen suurimman joen vedenpinnan nousevan rankkojen sateiden vuoksi. Asiantuntijat odottavat, että muun muassa Tonavan vedenpinta nousee yli kahdella metrillä. Viranomaisten mukaan suunnitelmat tulvapenkereitten rakentamiseksi ovat valmiina. Myös Dura- ja Drava -jokien vedenpintojen odotetaan nousevan.

Italiassa varaudutaan rankkasateisiin ja tulviin

Italian ilmatieteen laitos on antanut punaisen säävaroituksen keskiviikoksi, kertoo BBC. Varoituksia on rankkasateista, myrskytuulista, sekä maanvyörymistä.

Ennusteiden mukaan Emilia-Romangan ja Marchen alueet ovat suurimpia huolenaiheita.

Viranomaiset ennakoivat, että seuraavan kolmen päivän aikana alueille saattaa sataa jopa kahden kuukauden sademäärän verran. Tulvien mahdollisuus on suuri.

Pescarassa Keski-Italiassa pelastuslaitos kertoo saaneensa yli 200 avunpyyntöä rankkasateiden jälkeen.

Myös Eteläisessä Italiassa on annettu varoituksia ja raportoitu jatkuvista rankkasateista.

Lue myös:

    Uusimmat