Ajaako uusi hallitus duunarit pinteeseen? Tällä ryhmällä edessä "vakava köyhyysriski"

24:03imgLeikkausten toteuttamisissa on useita ongelmia, sanoo professori Juha Saari.
Julkaistu 20.06.2023 06:08

Olli Tiihonen

olli.tiihonen@mtv.fi

@ollitiihonen5
Toimittajan kuva
Ville Kettunen

ville.kettunen@mtv.fi

Hallitusohjelmassa kaavaillut leikkaukset iskisivät pahiten heihin jo ennestään yhteiskunnan eri tukia saaviin. Näin arvioi köyhyystutkija, sosiaali- ja terveyspolitiikan professori Juho Saari MTV Uutiset Livessä. 

Saari selvitti jo ennen vaaleja yhdessä palkansaajakeskusjärjestö SAK:n kanssa niin sanottua duunarityötä tekevien vaikeaa tilannetta muun muassa elinkustannusten ja korkojen noustessa.  

– Kymmenen prosenttia (duunareista) on sellaista, että rahaa ei jää yhtään säästöön. Jos siitä jotakin otetaan pois, se olisi katastrofi, Saari toteaa nyt MTV Uutisille. 

Lue lisää: Köyhyystutkija arvioi, mitä tulevan hallituksen suunnittelemat leikkaukset tarkoittavat pienituloisille: “Paljon ongelmia toimeenpanossa”

Tavoitteena täyspäivätyöt

Saaren mukaan hallitus haluaa luoda entistä enemmän täysipäiväisiä työsuhteita. 

Näin ollen osa-aikaisesti työssä käyville ei tarvitsisi maksaa esimerkiksi asumistukea tai soviteltua työttömyystukea, jos he pääsisivät täysipäiväiseen työhön.

– Mihinkä nämä leikkaukset nyt oikeasti näyttävät iskevän? Ne ovat nämä duunarit, jotka saavat soviteltuja päivärahoja, jotka ovat saaneet lapsikorotuksia, asumistukea, työhön ja työttömyysturvaan liittyviä etuuksia. Ja joilla on saattanut olla perheissä kuntoutusrahaa, aikuiskoulutustukia tai muita tämän tyyppisiä etuuksia, Saari sanoo.

Hallitusohjelmassa todetaan, että "sovitellun työttömyysturvaetuuden saajalta voidaan aina edellyttää kokopäivätyön hakemista tai osallistumista TE-palveluiden toimintaan osa-aikaisen työnteon rinnalla".

Lisäksi ohjelmassa todetaan, että "työmarkkinatuen, peruspäivärahan, sairauspäivärahan, Kelan kuntoutusrahan ja vanhempainpäivärahojen vähimmäistaso yhtenäistetään ja lapsikorotukset, korotusosat sekä suojaosat poistetaan". Myös aikuiskoulutustuki poistetaan ja asumistuesta leikataan. 

Lue myös: Onko edessä lakkojen syksy?

"On katsottu, että tämä ei ole se tie"

Saaren mukaan muun muassa työn ja työttömyystuen sekä asumistuen ja palkkatyön yhteensovittamisratkaisuilla on pyritty vuosikymmenten aikana vähentämään kannustinloukkuja. 

Kannustinloukussa olevalle työn vastaanottaminen ei saata olla yhtä houkuttelevaa saadun tukitason vuoksi. 

Nyt tuleva hallitus näyttää ottavan askeleen toiseen suuntaan. 

– Nyt on sitten katsottu, että tämä ei ole se tie, vaan se oikea tie on se, että pyritään täyspäiväiseen, parempipalkkaiseen työsuhteeseen, Saari sanoo. 

"Vakava köyhyysriski"

Tampereen yliopistossa professorina toimiva Saari sanoo, että on hyvä asia, jos hallituksen tavoite täysipäiväisistä työsuhteista toteutuu. 

Hänen mukaansa hallitusohjelmassa on kuitenkin jo menneiltä vuosilta tuttu ongelma. 

– Jälleen kerran hyvin vähän on vastauksia siitä, mitä sitten tehdään, jos ei onnistu, Saari sanoo. 

Jos täysipäiväiseen työhön pääseminen ei onnistu, tämä saattaisi Saaren mukaan johtaa "duunarin" hankalaan tilanteeseen. 

– Siinä on vakava köyhyysriski. 

Hallituksen on määrä tarkastella tilanteen kehittymistä hallituskauden mittaan. 

– Jos laskelmat näyttävät menevän systemaattisesti pieleen niin se on keskustelun kohta, miksi on laskettu niin kuin on laskettu, Saari päättää. 

Lue myös: Kaikkonen: "Hallitukset tulevat ja menevät, mutta isänmaan turvallisuuden on oltava aina kunnossa"

Alkoholikeskustelu käy kuumana: "Olisi se erikoista, jos Alko ei pärjäisi"

Upin tutkimusjohtaja hallitusohjelmasta: Suomi hakee hyvin aktiivista roolia Natossa

Orpon hallituksen tukileikkaukset epäilyttävät asiantuntijoita – "Enemmän kepittämistä ja kurittamista kuin kannustamista"

Menikö hallitusohjelman julkaisu ohi? Tässä tiivistetysti suuret linjat ja yllättävät yksityiskohdat

Tuoreimmat aiheesta

Orpon hallitus