Älä käytä ajovaloja hätävilkkujen kanssa – parkit päälle aina, jos auto seisoo

kysy liikenneturvasta pohja
Julkaistu 13.11.2015 18:01

Anna Paasonen

anna.paasonen@mtv.fi

Kysy Liikenneturvallisuudesta -sarjassamme lukijoiden kysymyksiin vastaavat Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen ja muut liikenneturvallisuuden asiantuntijat joka perjantai. Lähetä kysymyksesi osoitteeseen autot(a)mtv.fi

Kysymys: Milloin parkit on syytä laittaa päälle? 

Vastaus: Parkit päälle, jos auto ei liiku, neuvoo Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen.

Seisontavalot eli parkit ovat kansalle tuttuja nimityksiä, vaikkei kyseisiä termejä löydykään lainsäädännöstä. Saivartelematta lakitermeillä, jotka eivät välttämättä edes aukea tavalliselle tienkäyttäjälle, käyn tässä läpi olennaiset asiat seisontavalojen käytöstä.

Seisontavaloja pitää käyttää, kun ajoneuvo joudutaan pysäyttämään tai pysäköimään pimeälle tai hämärälle tielle tai näkyvyyden ollessa sään vuoksi tai muusta syystä huonontunut. Siis jo lyhyenkin pysähdyksen ajaksi, esimerkiksi matkustajan laukun nostamiseksi kyytiin tai pois kyydistä vaikkapa linja-autopysäkillä tai pientareella, on syytä kytkeä seisontavalot päälle.

Seisontavaloilla saavutetaan monta etua. Ensinnäkin muut tienkäyttäjät havaitsevat pysäköidyn tai pysäytetyn ajoneuvon, jolloin se ei jää vahingossa huomaamatta pimeyden seasta. Tämän lisäksi seisotavaloista voi jo kaukaa päätellä, miten päin auto on. Auton etuvalothan ovat vaaleat ja takavalot punaiset. Auton suunnasta voi useimmiten jo kaukaa päätellä myös sen, kumpaan reunaan tietä auto on pysäytetty tai pysäköity.

hätävalot ja parkit

Käytä hätävilkkujen kanssa myös seisontavaloja.

Auto toki huomataan myös niissä tilanteissa, joissa kuljettaja on jättänyt ajovalot palamaan. Ajovalojen palaessa pysäytetyssä tai pysäköidyssä autossa on edestä lähestyvien kuitenkin hyvin hankala hahmottaa sitä, ettei auto liiku. Tällöin edestä lähestyvien tulee yleensä turhaan vaihdettua lähivaloille ennen pysäytetyn tai pysäköidyn auton ”kohtaamista”, jolloin kuljettajan havainnointi vaikeutuu, koska lähivalojen kantama on huomattavasti kaukovaloja heikompi.

Tilanteen haasteellisuutta lisää myös pysäytetyn tai pysäköidyn auton ajovalojen häikäisy. Tällaisessa tilanteessa jotain olennaista, kuten pysähdyksissä olevan auton kohdalla olevat ihmiset, saattaa jäädä liikkuvan auton kuljettajalta huomaamatta. Oikeiden tulkintojen ja valojenkäytön lisäksi auton ulkopuolella olevien ihmisten pitää myös huolehtia omasta näkymisestään käyttämällä heijastimia tai heijastinliivejä.

Seisontavalot ovat siis selkeä merkki muille siitä, ettei auto liiku. Tällöin edestä lähestyvät voivat huoletta ”kohdata” pysäköidyn auton kaukovaloilla, jos liikennetilanne sen muuten sallii.

hätävilkut ja lähivalot

Lähivalot "hävittävät" hätävilkut.

Parkit päälle myös hätävilkkujen kanssa

Hätävilkkuja saa käyttää vain, jos ajoneuvo on onnettomuuden, vaurion tai muun pakottavan syyn johdosta jouduttu pysäyttämään sellaiseen paikkaan, jossa se voi aiheuttaa erityistä vaaraa muulle liikenteelle.

Seisontavaloja pitää käyttää myös silloin, jos autoon kytketään hätävilkut. Tällöin seisontavalot kertovat muulle liikenteelle, että kyseessä on auto. Pelkkien hätävilkkujen kanssa keskelle pimeyttä pysäköity auto näyttää lähestyvien silmissä tietyön puomilta, jossa on kaksi keltaista vilkkuvaloa.

Mikäli hätävilkkujen kanssa jätetään lähi- tai kaukovalot päälle, häviävät hätävilkut edestäpäin katsottuna ajovalojen sekaan täysin. Tällöin vaaralliseen paikkaan pysäköity auto saattaa hätävilkuista huolimatta tulla todellisena yllätyksenä edestäpäin lähestyvälle.

2:15img

teppoboxi

Tuoreimmat aiheesta

Autot