Älä käytä jatkojohtoa näin

Palopäällikön vinkit: Näin palava sähkölaite kannattaa oikeasti sammuttaa 3:21
KATSO MYÖS: Palopäällikkö vinkkaa, kuinka palava sähkölaite pitäisi oikeasti sammuttaa.

Jatkojohdon ei tulisi olla käytössä jatkuvasti.

Yksi yleinen kodin sähköongelma liittyy jatkojohtoihin. Vaikka niitä suositellaan käytettäväksi vain tilapäisesti, moni sortuu pitämään niitä jatkuvassa käytössä. 

POP Vakuutus muistuttaa tiedotteessaan, että liiallinen kuormitus voi aiheuttaa johdon ylikuumenemisen, jopa palovaaran – erityisesti, jos kytkettyjen laitteiden yhteinen teho ylittää johdon kapasiteetin.

Mistä kapasiteetin sitten tietää? Tiedotteessa vinkataan, että kapasitetti kävisi kyllä ilmi jatkojohdon merkinnöistä, mutta harva hoksaa tätä tarkastaa. Mitä enemmän jatkojohdossa on paikkoja pistokkeille, sitä helpommin laitteiden yhteinen teho ylittää tuon kapasiteetin.

Jos jatkojohtoa pitää käyttää hetkellisesti, on syytä suosia kytkimellä ja ylijännitesuojalla varustettuja johtoja.  Tukes kehottaa myös käyttämään tarpeeksi pitkiä jatkojohtoja, jotta johtoja ei tarvitse liittää useita peräkkäin.

Jatkojohdon osien kuumeneminen on osoitus sellaisesta viasta tai ylikuormituksesta, joka voi aiheuttaa tulipalo- ja onnettomuusvaaran, Tukes muistuttaa.

Oma kiinteä pistorasia jokaiselle käytössä olevalla sähkölaitteelle

Jatkojohdon jatkuvasta käytöstä on muutakin haittaa, sillä se saattaa myös heikentää sähkölaitteiden suoriuskykyä ja aiheuttaa jännitteen laskua. Tämä voi aiheuttaa laitteiden epävakaista toimintaa tai laitteen rikkoontumisen täysin. 

– On hyvä pitää yleisenä ohjeena sellaista ajatusta, että jatkuvassa käytössä olevalle sähkölaitteelle on aina oma kiinteä pistorasiansa. Näin vältytään jatkojohdon jatkuvalta käytöltä, huomauttaa tiedotteessa POP Vakuutuksen korvauspalveluiden operatiivinen päällikkö Tommi Lehmusvirta. 

POP Vakuutus varoittaa lisäksi tiedotteessaan, että ylikuumenemista voivat aiheuttaa myös kelalla olevat jatkojohdot, johtojen ketjuttaminen, sisäkäyttöön tarkoitetun jatkojohdon käyttäminen ulkona sekä sähkön jakaminen jatkojohdolla sisältä ulos.

Lähteet: POP Vakuutus, Tukes

Lue myös:

    Uusimmat