Joskus lapsi saattaa itkeä jäädessään päiväkotiin. Kysyimme kahdelta varhaiskasvatuksen opettajalta, miten vanhemman kannattaisi toimia tällaisessa tilanteessa, joka voi aikuisesta itsestäänkin tuntua kurjalta.
Lue myös: Asia, jonka varhaiskasvatuksen opettajat toivoisivat vanhempien tietävän
Helsinkiläisessä päiväkodissa esikouluopettajina työskentelevät Emil Nikander ja Kristiina Turkki kertovat, että yksi virhe, jonka vanhemmat tässä tekevät, on se, että jäädään liian pitkäksi aikaa häilymään siihen lapsen kanssa, kun tämä itkee.
Vaikka vanhemmasta voi ymmärrettävästi tuntua pahalta lähteä pois lapsen luota, niin olisi hyvä tehdä. Turkki ja Nikander toivovat, että osattaisiin luottaa varhaiskasvatuksen aikuisiin ja siihen, että itkupuuska menee ohi.
– Tosi usein lapsi rauhoittuu aika nopeasti sen jälkeen, kun vanhempi siitä lähtee, Nikander kertoo.
Päiväkodin aikuisia voi pyytää laittamaan viestiä perään sitten, kun lapsi on tyyntynyt. Näin vanhempi voi jatkaa päiväänsä tyynemmin mielin.
– Saatan usein sanoa vanhemmalle, että mene vaan. Laitan viestin yleensä automaattisesti perään, että hei täällä on kaikki kivasti tällä hetkellä, ei mitään hätää, Turkki sanoo.
Lapsi yleensä rauhoittuu hetkisen päästä vanhemman lähdettyä.Shutterstock
Vinkki vanhemmille
Itkuisen lapsen jättäminen päiväkotiin voi ymmärrettävästi tuntua vanhemmasta pahalta ja ahdistavalta. Nikander ja Turkki toivovat, että jos mahdollista, vanhemman olisi hyvää yrittää hallita omaa tunnereaktiotaan tilanteessa sen aikaa, että poistuu paikalta.
Käytännössä kannattaa sanoa lapselle reippaasti lapselle heippa ja lähteä pois. Nikander ja Turkki ymmärtävät, että se voi tuntua raastavalta.
– Jos pystyy sen verran, että pääsee itse lapsen näköpiiristä pois ensin, Nikander ehdottaa.
– Lapsellekin voi olla ikävä nähdä, että vanhempi itkee siinä tilanteessa, niin helpottaa, jos sen aikaa pystyy pitämään sen siitä pois.
Nikander kertoo, että eräällä lapsella heidän päiväkodissaan oli tietty heippa-rutiini, jonka jälkeen vanhempi aina lähti pois paikalta.
– Voimme tosiaan kertoa sitten, että milloin se lapsi on rauhoittunut, että sitten pystyy vanhempikin olemaan rauhallisin mielin, Nikander sanoo.
Katso myös video: Hyvän äiti-lapsi-suhteen resepti – mistä apua haasteiden keskelle?
8:06Oliko äitiys ennen helpompaa kuin nykyisin vai puhutaanko haasteista ja ongelmallista nykyään vain avoimemmin? Haastattelussa Oulun yliopiston tutkijatohtori Tiina Riekki.