Huomenta Suomessa vieraillut professori ja unitutkija Markku Partinen varoittaa tekemästä tilapäisestä unettomuudesta numeroa. Jos uni ei tule – niin kuin jokaiselle välillä käy –, sitä ei tarvitse väkisin odottaa sängyssä.
– Joka yö kolmasosa suomalaisista nukkuu huonosti. Tilapäinen unettomuus on erittäin yleistä. Se kuuluu normaaliin, terveeseen elämään, Markku Partinen totesi lähetyksessä.
– Jos nukkuu huonosti, siitä ei kannata tehdä ongelmaa. Pitäisi päinvastoin ymmärtää, että hei, eilen tapahtui tätä ja viime yönä nukuin huonosti – ahaa! ”Heräsin väsyneenä, mutta olen mieleltäni terve, koska nukuin huonosti sen takia, että minulle oli tapahtunut tällainen asia”.
Herkän ihmisen unensaanti voi viivästyä illalla myös esimerkiksi siksi, että tuijottaa myöhään yöhön sinistä valoa heijastavia älylaitteita.
– Se jarruttaa melatoniinin rytmiä ja aivoille tulevaa viestiä, että nyt olisi ilta ja aika käydä nukkumaan.
Sinistä valoa enemmänkin nukahtamista saattaa vaikeuttaa ylipäätään iltainen aktiivisuus, kuten töiden vieminen sänkyyn. Nopea nukahtaminen ja hyvin nukkuminen lähtee jo päivällä tehtävistä asioista.
– Riittävästi liikuntaa ja terveellistä ravitsemusta. Nälkäisenä on vaikea nukahtaa, mutta ei missään nimessä pidä syödä liian raskasta ilta-ateriaa.
Mielenkin pitäisi olla levollinen.
– Hyvällä omallatunnolla on paras nukahtaa. Siksi pidetään illalla (ennen nukkumaanmenoa) huolihetki. Jos pitää seuraavana päivänä muistaa tehdä jotakin, kirjoitetaan se ylös eikä mennä sänkyyn ja muistella, että okei, huomenna minun pitää tehdä tätä.
Toisin sanoen: minimoidaan kaikki sellainen, mikä aktivoi aivoja illalla.
– Ja ei yritetä nukahtaa. Jos ei se uni tule, niin ei mennä nukkumaan, Partinen sanoo.
Millaisia seurauksia pitkäaikaisella unettomuudella on käytökseen ja terveyteen? Katso koko video ylhäältä.