Unilääketieteen erikoislääkäri Henri Tuomilehto hoitaa työkseen unihäiriöpotilaita ja nyt hän kertoo mitkä yleisistä uneen liittyvistä olettamista ovat totta tai tarua.
Huomenta Suomessa vieraillut unilääkäri Henri Tuomilehto purki lähetyksessä yleisiä unimyyttejä.
1. Ruokaa ei saa syödä kello 18 jälkeen tai näkee painajaisia
TARUA
– Meillä elää Suomessa myytti, että kello kuuden jälkeen illalla ei saa syödä mitään. Olen kohdannut vastaanotolla monia, joiden unet keskeytyvät nälkään ja tämän vuoksi he napostelevat yöllä. On parempi syödä kunnollinen iltapala tai ateria ennen nukkumaan menoa kuin herätä keskellä yötä syömään. Kun syö illalla hyvin, luo hyvän mahdollisuuden nukahtamiselle ja hyville unille, Tuomilehto sanoo.
2. Unettomuus ja unihäiriö ovat yksi ja sama asia
TARUA
Unihäiriöitä on olemassa yli 80 erilaista ja yksi niistä on unettomuus. Unettomuus on häiriöistä yleisin, mutta Tuomilehto näkee työssään päivittäin, että ihmisellä on päällekkäin jopa neljä eri unihäiriötä.
– Häiriöt ruokkivat toisiaan ja on tärkeää tunnistaa päällekkäiset häiriöt, jotta unta saadaan todella parannettua.
3. Unen tarve vähenee ikääntymisen myötä
TARUA
On yleinen harhaluulo, että seniorit tarvitsevat vähemmän unta kuin työikäiset tai vaikkapa lapset. Kyse on ennemmin unen käyttäytymisen muutoksesta.
– Usein vanhemmat ihmiset heräävät aikaisin aamulla ja syövät aamiaisen, jonka jälkeen palaavat ehkä vielä köllöttelemään. Päivällä he ottavat nokoset. Loppupeleissä, kun vuorokauden unenmäärää mitataan, huomataan, että tuntimäärä on sama kuin aiemmin, mutta rytmi on muuttunut.
4. Nukkuminen on ominaisuus, jota voi harjoitella
TOTTA
Tuomilehdon mukaan uni ei tule väkisin yrittämällä tai suorittamalla, mutta nukkumista voi kehittää, koska se on ominaisuus.
– Kuten muitakin ominaisuuksia, ihminen voi harjoitella ja vahvistaa myös nukkumista. Jos kärsii uniongelmista, jo se yleensä helpottaa, kun saa tietää, mistä univaikeudet johtuvat. Sitten nukkumista voi lähteä harjoittelemaan ja kehittämään.
– Jokainen yö on erilainen, koska aivot säätelevät unta, siksi myös unentarve on eri joka yönä. Vaihtelevuus kuuluu uneen. Itse kullekin tulee välillä huonoja öitä. Unen tarve myös vaihtelee valtavasti. Koskaan ei kannata verrata omaa unen määrää tai laatua toisen ihmisen uneen.
5. Yksi huonosti nukuttu yö ei ole haitaksi
TOTTA
– Jos herää kesken unien, kannattaa tehdä jotain mukavaa kuten lukea kirjaa. Älä harmittele unen keskeytymistä vaan keskity mukaviin asioihin. Jos käytät yösi huonojen unien harmitteluun, on edessä varmasti huono päivä. Kun pidät hyvän fiiliksen yllä keskeytyneistä unista huolimatta, selviät seuraavasta päivästä vähän huonommillakin unilla.