Neurologian professori ja unitutkija Markku Partinen kertoi Studio55.fi-lähetyksessä, että unettoman ei pitäisi hätääntyä siitä, mitä kello näyttää.
– Ehkä kaikkein tärkeimpiä seikkoja (unettomuuden helpottamisessa) on, että nukahtamista ei tule koskaan yrittää. Eli kun mennään illalla sänkyyn, niin jos tuntuu, että se uni ei tule, niin ei yritetä nukkua. Ei käydä sänkyyn ja sammuteta valoa ja jäädä siihen sitten makaamaan, että ”no niin, tässähän minä nyt sitten makaan”, Markku Partinen sanoi lähetyksessä.
Sen sijaan unettoman pitäisi tehdä jotakin.
– Luetaan tai mennään pois sängystä tai jotakin muuta. Jos on toimiva parisuhde, niin rakastellaan vaikka siinä sängyssä. Tehdään jotain sellaista, että rentoudutaan ja on parempi nukahtaa.
Kellon orjaksi ei siis tule jäädä. Vaikka kellon mukaan ”pitäisi” mennä nukkumaan, niin jos ei yhtään väsytä, kannattaa jäädä valveille.
– Juuri näin. Oletetaan vaikka, että on ollut myöhään töissä tai jossakin tilaisuudessa ja tulee kotiin kahdentoista aikaan yöllä. Jos tuntee olonsa virkeäksi – ja vaikka aamulla pitäisi herätä kahdeksalta –, niin ei kannata mennä sinne sänkyyn ennen kuin tuntee, että on väsynyt. Vaikka sitten valvoo jopa tunnin ajan, mutta menee sänkyyn sitten, kun on väsynyt.
– On parempi nukkua tehokkaasti eikä missään nimessä valvoa siellä sängyssä, Partinen sanoi.
Pitkäaikaisesta unettomuudesta kärsii jopa yli 10 prosenttia suomalaisista
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.