Alaikäinen ilmoitti raiskauksesta, poliisi ei edes soittanut epäillyille

Raiskaus, viina, alkoholi, kotibileet, humala (2)
Poliisin käsityksen mukaan tyttö ei ole ilmaissut riittävän selvästi haluttomuuttaan.
Julkaistu 29.05.2014 19:00
Toimittajan kuva

Mirja Kivimäki

mirja.kivimaki@mtv.fi

@MirjaKivimaki

MTV Uutiset haastatteli alaikäistä tyttöä, joka kertoo ikävästi päättyneistä kotibileistä.

Tyttö, jota tässä jutussa kutsutaan nimellä Niina, kertoi MTV uutisille, että hänet raiskattiin kahdesti ollessaan lähes tajuttomassa humalassa kotibileissä 14-vuotiaana. Kun hän ilmoitti asiasta myöhemmin poliisille, asian tutkinta lopetettiin alkuunsa ”ei näyttöä rikoksesta” -perusteella.

Poliisin käsityksen mukaan tyttö ei ole ilmaissut riittävän selvästi haluttomuuttaan. Tytön mukaan hän on ollut niin humalassa, ettei ole kyennyt sanomaan tai tekemään juuri mitään.

Lain mukaan seksi avuttomassa tai puolustuskyvyttömässä tilassa olevan henkilön kanssa voidaan katsoa rikokseksi.

Poliisi ei kysellyt epäillyiltä tai todistajilta mitään, vaikka kaikkien nimet olivat tiedossa. Nyt tyttö ja hänen vanhempansa ihmettelevät, eivätkö kahden eri pojan yhdynnät saman illan aikana sammumispisteessä olleen 14-vuotiaan kanssa täytä mitään hyväksikäytön tai raiskauksen tunnusmerkkejä.

Teinibileet riistäytyivät käsistä

– Oltiin sovittu mun silloisen parhaan ystävän kanssa et kokoonnutaan ja juodaan. Aloin nopeasti olla aika humalassa, Niina kuvailee illan alkua.

Kun Niina oli lähes sammumispisteessä, hän päätyi pari vuotta vanhemman pojan kanssa kylpyhuoneeseen.

– Olin siinä vessan lattialla, en pystynyt liikuttamaan mitään raajoja, hyvä jos puhumaan, Niina kuvailee ja alkaa itkeä. Tilanteesta muotoutui Niinan elämän ensimmäinen seksikokemus.

Myöhemmin Niina palasi olohuoneeseen ja sammui lattialle. Vähän myöhemmin vielä toinenkin poika harrasti Niinan kanssa seksiä, nyt olohuoneen lattialla.

Illan tapahtumat ahdistivat Niinaa, eikä hän kertonut kenellekään mitä bileissä oli tapahtunut. 

– Mieli sulki ne tapahtumat pois kokonaan, Niina uskoo.

Vasta monta kuukautta myöhemmin hän uskaltautui kertomaan vanhemmilleen ja tekemään rikosilmoituksen.

”Ei näyttöä rikoksesta”

”Ei näyttöä rikoksesta.”  Näin todetaan raiskausepäilyä koskevan jutun asiakirjoissa. 

Päätösasiakirjassa todetaan, että tyttö on kuulustelussa kertonut olleensa tekohetkellä vahvassa humalassa, mutta muistanut myös yksityiskohtia yhdynnästä. Tilanteeseen ei ole myöskään liittynyt väkivaltaa tai sillä uhkaamista.

Tutkinnassa ei ole tullut näyttöä rikoksesta, koska tyttö ei ole kieltäytynyt seksistä tai ilmaissut haluttomuuttaan toiselle osapuolelle. Kuulusteluissa hän myönsi myös tehneensä itsekin seksuaalisia tekoja kuten suuseksiä.

–Se pitää pystyä todistamaan, että on ollut siinä tilassa, ettei pysty kertomaan omaa tahtoaan. Sehän siinä ratkaisee. Hän sanoo, ettei hän ole mitenkään vastustellut tätä tapahtumaa.  Siellä on sitä seksiä harrastettu enemmänkin kuin pelkkä yhdyntä, perustelee tutkinnanjohtaja Ilkka Iivari Kanta-Hämeen poliisista.

– Se humalatilan aste on vaikea määritellä puoli vuotta sen jälkeen. Tässä on se ongelma, että jos näistä ei kerrota heti, on vaikea selvittää mitä todella tapahtui. Se menetetty aika on se kadotettu totuus, Iivari jatkaa.

Rikoslaki tuntee ”avuttoman tilan”

Laki mahdollistaa kuitenkin myös toisenlaisen tulkinnan. Vuonna 2011 tulleen lakimuutoksen jälkeen raiskaukseksi katsotaan myös se, jos toinen on tiedottomuuden tai muun avuttoman tilan takia kykenemätön puolustamaan itseään tai ilmaisemaan tahtoaan.

– Se, että on humalassa, ei automaattisesti tarkoita, että on tuon tunnusmerkistön täyttävässä tilassa, eli avuttomassa tilassa, mutta juuri siksi yleensä haetaan niitä tapahtuman ulkopuolisia todistajia, jotka voivat kertoa tilanteesta. Samoin epäiltyjen on kerrottava oma käsityksensä siitä, mitä he ovat havainneet ja ymmärtäneet, kuvailee seksuaalirikoksiin erikoistunut erikoissyyttäjä Pia Mäenpää Itä-Suomen syyttäjänvirastosta.

Poliisi ei kuitenkaan kysynyt mitään pojilta tai keneltäkään muultakaan, vaikka kaikkien nimet olivat tiedossa. Epäillyille ei edes soitettu eikä todistajilta kysytty, oliko Niina tiedottomassa tilassa vai ei. ¨¨

Epäillyt saivat tietää raiskausepäilystä vasta jälkeenpäin saatuaan poliisilta kirjeitse tiedon esitutkinnan päättymisestä.

Niina on katkera siitä, ettei asiaa tutkittu edes sen vertaa, että keneltäkään paikallaolijalta olisi kysytty jotain.

– Kuulustelussa tuli sellainen olo, että vähätellään. Ihan kun niitä ei olisi kiinnostanut se asia ollenkaan. Tekivät sen mahdollisimman nopeasti.

Poliisi kuitenkin alleviivaa, että tytölle tarjottiin sosiaalityöntekijän tukea ja hänet ohjattiin avun piiriin.

Viranomaistasolla Niinan juttu on loppuunkäsitelty. Nyt Niina jatkaa asian käsittelyä terapiassa.

Niinan nimi on muutettu.

Tuoreimmat aiheesta

Rikos