Alimiehitys ja arvostuksen puute kuormittavat vuorotyöläisiä Suomessa – tuore tutkimus paljastaa huolestuttavia seikkoja

Työ AOP
All Over Press
Julkaistu 10.06.2021 18:13
Toimittajan kuva
Hanna Vaittinen

hanna.vaittinen@mtv.fi

Toimittajan kuva
Pauliina Ainasoja

pauliina.ainasoja@mtv.fi

@ainasojapauliina

Alimiehitys on merkittävä kuormitustekijä työpaikoilla, kertoo tuore työelämätutkimus.

Vuorotyöläisten arki 2021 -tutkimukseen vastanneista puolet kertoi alimiehityksestä työpaikallaan. Tutkimuksen teetti työvoimahallintayritys Quinyx. Arviolta joka neljäs suomalainen tekee vuorotyötä.

Alimiehitys on yleensä seurausta työvuorosuunnittelusta, jossa vuoroja ja tekijöitä ei saada kohtaamaan, kertoo Quinyxin Suomen maajohtaja Paulus Maasalo.

– Ihmisiä on väärässä paikassa väärään aikaan.

Toinen syy on se, ettei tunnisteta henkilöstön vaihtuvuuden aiheuttamia kustannuksia.

Alimiehityksen lisäksi tutkimuksessa nousi esiin vuorotyöläisten kokema arvostuksen puute. Vastaajista noin 72 prosenttia koki, että työnantaja pitää työntekijää helposti vaihdettavana tai väliaikaisena resurssina.

– Silloin myöskään työntekijät eivät ole halukkaita sitoutumaan työhönsä, mikä puolestaan johtaa korkeaan vaihtuvuuteen ja sitä kautta kalliiseen, työlääseen ja jatkuvaan rekrytointiprosessiin, Maasalo analysoi.

Vuorotyöläisistä yli 76 prosenttia kertoi alimiehityksen johtaneen stressaavampaan työympäristöön.

Noin tutkimuksen vastaajista puolet näki sen aiheuttaneen asiakkaille pidemmän jonotusajan sekä johtaneen huonompaan asiakaspalveluun.

Miten alimiehitystä ja vuorotyöläisten kuormitusta voitaisiin sitten helpottaa työpaikoilla? Katso Maasalon vinkit artikkelin alussa olevalta videolta: "Nämä seuraukset eivät ole niin läpinäkyviä"

Tuoreimmat aiheesta

Työelämä