Hallitus päätti: Alkoholia saa toimittaa kotiin

Hallitus on antanut eduskunnalle esityksen alkoholilain muuttamisesta niin, että alkoholijuomia olisi mahdollista toimittaa asiakkaille kotiin.

Esityksestä äänestettiin valtioneuvoston istunnossa. Maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah (kd.) äänesti esitystä vastaan, mutta esitys hyväksyttiin äänin 15–1.

Laki on tarkoitettu tulemaan voimaan ensi vuoden alusta. Voimaantuloa porrastetaan niin, että pääosa toimituslupaa koskevista säännöksistä tulee voimaan viiden kuukauden viiveellä.

Essayah halusi varjella Alkoa

Essayah sanoi KD-lehdelle, ettei halua olla purkamassa Alkon kansanterveydellistä asemaa. 

Hän vetosi myös siihen, että valmistelussa on myös toinen Alkon asemaa haastava esitys, eli alkoholin etämyyntiä koskeva lainsäädäntö. Nämä olisi Essayahin mielestä pitänyt käsitellä yhdessä.

– Alkon kansanterveydellisen aseman turvaamista koskevan hallitusohjelmakirjauksen toteutumista tulee arvioida alkoholilakia koskevien eri lakimuutosten yhteydessä niin, että samalla ei riskeerata EU:n tulkintaa Alkon monopolista, Essayah perusteli eriävää mielipidettään.

"Eurooppalaista alkoholikulttuuria"

Tarkoitus on, että alkoholia voisi tilata ja toimittaa asiakkaille Alkosta sekä kaupoista, kioskeista, huoltoasemilta ja ravintoloista joilla on alkoholin vähittäismyyntilupa. 

Lisäksi kotiinkuljetus olisi sallittua myös tilaviinien ja käsityöläisoluiden valmistajilta, jos niillä on jo nykyään lupa myydä omia tuotteitaan valmistuspaikalla. 

Lupa koskisi enintään 13 prosentin vahvuisia viinejä ja enintään 12 prosentin vahvuisia oluita.

– Uudistus on maltillinen askel kohti eurooppalaista alkoholikulttuuria ja -sääntelyä. Alkoholijuomia voisi jatkossa toimittaa kotiin esimerkiksi ruokatilausten tai ravintola-annosten kuljetusten yhteydessä. Lakimuutoksessa on kuitenkin huolehdittu vastuullisuudesta. Alkoholijuomien toimitus on luvanvaraista ja valvottua. Alkoholia ei myydä tai toimiteta alaikäisille eikä päihtyneille, sanoi sosiaaliturvaministeri Sanni Grahn-Laasonen tiedotteessa.

Päiväkoteihin ja kouluihin ei toimiteta

Verkosta tilattaessa ostajan pitäisi todistaa ikänsä vahvan sähköisen tunnistamisen avulla. Ikä tarkistettaisiin joka kerta kun juomat luovutetaan vastaanottajalle.

 Lisäksi viranomaiset valvoisivat ikärajojen noudattamista muun muassa koeostojen avulla.

Alkoholia ei lain mukaan saisi toimittaa esimerkiksi sosiaali- ja terveydenhuollon palveluyksikköihin, päiväkoteihin, peruskouluihin tai lasten ja nuorten harrastustiloihin. 

Kielto koskisi myös ravintoloita, anniskelualueita, yleisötilaisuuksia sekä tiloja ja alueita, joille poliisi on määrännyt alkoholijuomien nauttimiskiellon.

Alkoholin verkkokauppa- ja toimitusmyynnin salliminen on kirjattu hallitusohjelmaan.

Lue myös:

    Uusimmat