Alkoholi maksaa julkiselle terveydenhuollolle yli miljardin vuodessa – vuodeosastohoidon kaikki kulut selvästi pienemmät

Alkoholin kustannukset julkiselle terveydenhuollolle ovat tuoreen selvityksen mukaan jopa 1,1 miljardia euroa vuodessa.

Nykyiset arviot alkoholin kustannusvaikutuksista terveydenhuollolle ovat vahvasti alimitoitettuja, käy ilmi FCG Finnish Consulting Groupin tekemästä ja Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n tilaamasta tuoreesta katsauksesta.

Alkoholi voi aiheuttaa laskentatavan mukaan julkiselle terveydenhuollolle jopa 648–1 141 miljoonan euron vuosittaiset kustannukset.

Vertailun vuoksi vuoden 2020 perusterveydenhuollon vuodeosastohoidon kokonaismenot olivat 789 miljoonaa euroa.

Alkoholi monen sairauden taustalla

Alkoholin käytön tiedetään olevan taustatekijä yli 200 sairaudelle. Se lisää myös sairaalahoitoa vaativien tapaturmien riskiä.

Näin ollen alkoholin kulutus kuormittaa julkista terveydenhuoltoa ja hyvinvointialueiden taloutta, EHYT ry toteaa tiedotteessaan.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) tutki alkoholin yhteiskunnallisia kustannuksia vuonna 2013, jolloin se arvioi alkoholin kustannusten olevan terveydenhuollolle 109 miljoonaa euroa. Ruotsissa alkoholin on arvioitu maksaneen pelkästään julkiselle terveydenhuollolle noin 660 miljoonaa euroa vuonna 2017.

Toiminnanjohtaja Juha Mikkosen mukaan Suomessa ei ole tehty kattavaa laskelmaa alkoholin yhteiskunnallisista kustannuksista yli kymmeneen vuoteen.

– On selvää, että Suomessa tarvitaan päivitettyä ja kattavampaa arvioita alkoholin aiheuttamista kustannuksista, erityisesti nyt, kun alkoholi on yhä näkyvämmin esillä arkisissa ympäristöissä, Mikkonen toteaa tiedotteessa.

– Alkoholista syntyvät haittakustannukset ovat jo nyt merkittäviä ja niitä ei tulisi enää poliittisin päätöksin lisätä.

Alkoholi aiheuttaa suuren kuluerän

Uudessa selvityksessä hyödynnettiin julkisen terveydenhuollon kokonaiskustannuksia, jotka olivat yhteensä noin 12,9 miljardia euroa vuonna 2021.

Alkoholi aiheuttaa Suomessa arviolta viisi prosenttia kaikista kuolemista.

Jos suorien alkoholikuolemien osuus suhteutetaan terveydenhuollon kokonaiskustannuksiin, alkoholista johtuvat kustannukset olisivat 648 miljoonaa euroa vuonna 2021.

Alkoholin aiheuttamaa tautitaakkaa voidaan kuitenkin paremmin kuvata menetetyillä toimintakykyisillä vuosilla. Tämä laskentatapa nostaa alkoholin aiheuttamat kustannukset 947 miljoonaan euroon.

Jos terveydenhuollon kustannuksia verrataan kaikkiin ennenaikaisesti menetettyihin elinvuosiin, alkoholin osuus terveydenhuollon kustannuksista nousee jopa 1 141 miljoonaan euroon per vuosi.

– Menetetyt elinvuodet antavat mittakaavan terveyshaitoille, FCG:n liiketoimintajohtaja, asiantuntijalääkäri Emma Kajander toteaa.  

Suurimmat kustannukset Helsingissä

Euromääräisesti eniten alkoholi tuottaa kustannuksia Helsingissä (65–114 milj. euroa), Pirkanmaan (53–93 milj. euroa) sekä Varsinais-Suomen (45–79 milj. euroa) hyvinvointialueilla.

Kymenlaaksossa alkoholi synnyttää arviolta 24–43 miljoonan euron kustannukset, kun Kouvolan akuuttipäivystyksen vuosikustannukset ovat noin 20 miljoonaa euroa.

Selvityksessä ei otettu huomioon työterveyshuollon tai yksityisen terveydenhuollon palveluita. Alkoholi aiheuttaa kustannuksia myös muille palveluille, kuten sosiaalihuollolle, lastensuojelulle, poliisille ja tuomioistuimille.

Mikä on alkoholin hintalappu yhteiskunnalle? MTV:n Huomenta Suomessa keskusteltiin aiheesta. Vieraina ovat Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n kehittämispäällikkö Heikki Luoto ja Finnish Consulting Group Oy:n asiantuntijalääkäri Emma Kajander. Katso koko keskustelu artikkelin alussa olevalta videolta.

Lue myös:

    Uusimmat