Helmikuussa tehdyn tutkimuksen vastaajista yli puolet oli huolissaan alkoholin myynnin vapauttamisen aiheuttamista kustannuksista.
Yli puolet suomalaisista on huolissaan alkoholin myynnin vapauttamisen aiheuttamista kustannuksista. Tämä selviää E2 Tutkimuksen helmikuussa 2024 tekemästä kyselytutkimuksesta, jossa tarkasteltiin suomalaisten näkemyksiä alkoholista ja sitä koskevasta päätöksenteosta.
Vastaajista selkeä enemmistö eli noin kolme neljäsosaa myös näki, että päättäjien ei pitäisi tehdä alkoholinkulutusta lisääviä päätöksiä.
– Tutkimuksen tulosten perusteella suomalaiset suhtautuvat varauksella alkoholin myynnin laajentamiseen. Enemmistö suomalaisista myös koki, että kyselyn tekoaikana helmikuussa voimassa ollut alkoholin myyntijärjestelmä oli toimiva, sanoo E2 Tutkimuksen johtaja Jenni Simonen.
Lue myös: WHO: Alkoholilakien löysentäminen lisää haittavaikutuksia Suomessa
Tutkimus tehtiin ennen kesäkuussa voimaan astunutta uutta alkoholilakia, jonka myötä alkoholin myyntiä Suomessa vapautettiin. Hallituksen uusi alkoholilaki toi kesäkuussa ruokakauppoihin enintään kahdeksanprosenttiset käymisteitse valmistetut alkoholijuomat.
Hallitus myös kaavailee alkoholin kotiinkuljetusten sallimista ensi vuonna. Lisäksi hallitusohjelmaan on kirjattu selvitys enintään 15 prosenttisten viinien myynnin vapauttamista Alkon monopolista. Selvityksen on määrä valmistua kevään 2025 puoliväliriiheen mennessä.
Naisten suhtautuminen miehiä tiukempaa
Naisten suhtautuminen alkoholipolitiikkaan on tutkimuksen mukaan miehiä tiukempaa. Naisista 68 prosenttia ajattelee, että alkoholin myynnin laajentamista suunnitellaan liiaksi aikuisten ehdoilla siinä missä miehistä näin ajattelee 41 prosenttia. Lisäksi naiset ajattelevat miehiä selvästi harvemmin, että alkoholin ostaminen on tehty Suomessa liian hankalaksi.
– Taustalla on varmasti se, että naiset kokevat yleisesti miehiä enemmän alkoholin haittavaikutuksia lähipiirissään. Naiset myös työskentelevät miehiä useammin aloilla, joissa he kohtaavat alkoholin haittavaikutuksia. Tällaisia ovat esimerkiksi hoiva- ja sote-ala, Simonen sanoo.
Kyselyyn vastasi 2040 suomalaista. E2 Tutkimus on monitieteinen riippumaton tutkimuslaitos.