Alkoholin kotiinkuljetuksen tulisi olla luvanvaraista, edellyttävät Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) sekä Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira.
Valvira ja THL ovat julkaisseet omat suosituksensa siihen, miten pääministeri Petteri Orpon (kok.) hallituksen ohjelmassa mainittu alkoholin kotiinkuljetus tulisi järjestää vastuullisesti. Selvitys, jossa suositukset ovat, on laadittu sosiaali- ja terveysministeriölle.
Suositusten mukaan viranomaisille pitäisi muun muassa mahdollistaa riittävän tehokkaat keinot alkoholin kotiinkuljetuksen valvontaan. THL:n ja Valviran mukaan ostajan ikä pitäisi tarkistaa sekä juomia ostettaessa että toimitettaessa, minkä lisäksi viranomaisilla pitäisi olla mahdollisuus koeostoihin. Myös toimitusten luvanvaraisuuden tarkoituksena on taata se, että kuljetuksia pystyttäisiin valvomaan.
– Keskeinen vastuullisen myynnin ja myynninvalvonnan ongelma kotiinkuljetuksessa liittyy ikärajojen tarkistamiseen. Nykyisillä alkoholinmyynnin ikärajoilla on Suomessa väestökyselyiden perusteella vankka kannatus, kertoo tutkimusprofessori Pia Mäkelä THL:n tiedotteessa.
Lisäksi Mäkelän mukaan alkoholin kotiinkuljetus saattaa lisätä alkoholiongelmista kärsivien alkoholin käyttöä, koska juomien hankinta muuttuu kotiinkuljetukselle entistä helpommaksi.
– Verkkokaupassa alkoholiostoksiin tiedetään käytettävän enemmän rahaa kerralla, ja nopeat toimitukset voivat pitkittää juomistilanteita, Mäkelä sanoo tiedotteessa.
Lue myös: Panimoliitto "tyrmistynyt" esityksestä uudeksi alkoholilaiksi
Koulutusta ja tiedonkulkua
THL:n ja Valviran suosituksissa mainitaan, että aika, jolloin alkoholijuomien kotiinkuljetus olisi sallittu, ei saisi olla pidempi kuin vähittäismyymälöiden myyntiajat. Kotiinkuljetuksen luvanhaltijoiden ja heidän henkilökuntansa tulisi myös suositusten mukaan osallistua koulutukseen, minkä lisäksi kuljettajalla pitäisi olla tieto toimitettavien pakettien sisältämistä alkoholituotteista. Myös verkkosivustoilla pitäisi olla riittävä tieto siitä, ettei tuotteita myydä tai kuljeteta alaikäisille.
THL ja Valvira suosittelevat myös harkitsemaan pikatoimitusten kieltoa, jotta juomatilanteet eivät pitkittyisi tai juomia tilattaisi kotiin päihtyneenä.
– Myyntikielloista kiinni pitäminen ei saa johtaa edes epäsuorasti toimituksia hoitavan henkilökunnan tulonmenetyksiin, suosituksissa mainitaan.