Loppuuko nettikauppa kokonaan? Alkoholin etämyyntiin suunnitellaan tiukennuksia

Kuvituskuva, kuvan viinipullot eivät liity uutiseen.
Verkkokaupan kautta kuluttajat ovat tilanneet viinejä ympäri maailmaa.EPA
Julkaistu 08.10.2017 17:03
Toimittajan kuva

Raija Kantomaa

raija.kantomaa@mtv.fi

@RaijaKantomaa

Alkoholin etämyynnin kieltävän lakiesityksen käsittely on aloitettu valiokunnissa. Lakiesityksen sisältö on tullut yllätyksenä poliitikoille, vaikka lain valmistelijoiden mielestä etämyynti on aina ollut laissa kiellettyä.

Sosiaali- ja terveysministeriön mukaan nyt käsittelyssä olevaa lakiesitystä joudutaneen muuttamaan myöhemmin, kun vuosia oikeudessa käsitelty etämyyntiä koskeva Alkotaksi-tapaus saa lopullisen ratkaisun.

Tullin tehtävä on ollut valvoa, ettei laissa kiellettyä etämyyntiä tapahdu, mutta käytännössä ulkomailta myyjän avustuksella kuljetettua alkoholia ei ole pysäytetty rajalla. Nykylainsäädäntö antaakin runsaasti tulkinnan varaa siihen, mikä on luvallista alkoholin etäostamista ja mikä kiellettyä etämyyntiä. 

– Suomessa on alkoholimonopoli. On yksi myyjä, ja silloin ei voi ulkomailta muitakaan myyjiä olla. Miksi ulkomaalaisille myyjille annettaisi oikeus myydä Suomeen, kun suomalaisillekaan myyjille ei anneta tätä oikeutta. Se on yksinkertaisesti syynä, perustelee lakia valmistelemassa ollut johtaja Kari Paaso Sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Tulli haltuunottovarasto viina takavarikko varasto alkoholi lonkero

Kuvassa tullin haltuun ottamia alkoholin verkkokauppaostoja, joista veroja ei ole maksettu.

Muissa Euroopan maissa ja jopa alkoholin toisessa monopolimaassa Ruotsissa etämyynti on sallittua. EU on puuttunut Suomen tiukkaan etämyyntikieltoon. 

– Lähtökohtaisesti etämyynti pitäisi sallia, sillä siihen ei ole mitään EU:n lain säädännöstä tulevaa kieltoa. Etämyynnin salliminen ei ole Ruotsissakaan murtanut monopolia, toteaa kokooomuksen kansanedustaja Sinuhe Wallinheimo

Viinilehden toimitusjohtaja Tomi Salosen mukaan viinilaatikon tilaaminen verkkokaupasta ei enää onnistu, jos etämyynti kielletään.

– Kaavaillun lakiesityksen mukaan siitä tulisi käytännössä mahdotonta, sillä myyjä ei saa millään tavoilla osallistua kuljetuksen järjestämiseen. Selvitystemme perusteella etämyyntiä ei ole aiemmin kielletty Suomen laissa ja olemme myös selvittämneet, että EU komissiokin tulkitsee niin, että Suomen etämyyntikielto olisi syrjivä, toteaa Salonen.

'

Suomessa ja Ruotsissa on valtiolla monopoliasema alkoholin myynnissä.

Ministeriön mukaan nyt käsittelyssä oleva alkoholin etämyynnin kieltävä laki joudutaneen avaamaan uudelleen, kun Alkotaksi-tapaus on ratkaistu lopullisesti Suomen oikeudessa.

– Tapaus on ratkaistu nyt myös hovioikeudessa, joka vahvistaa sen tulkinnan laista, että etämyynti on kiellettyä Suomessa. Nyt asiassa on haettu valituslupaa korkeimpaan oikeuteen ja jos lupa tulee, tapauksen ratkaisu voi venyä ainakin ensi vuoden loppuun, toteaa Paaso.

Tuoreimmat aiheesta

Sipilän hallitus