Onko alkoholin etämyynti sallittua Suomessa vai ei? Poliitikkojen eri tulkinnat laista puhuttavat: "Se on kielletty" – "Ei ole ollut kiellettyä eikä ole nykyäänkään"

10:56img
Julkaistu 12.10.2018 09:03

Salla Laurila

Suomi tällä hetkellä pohtii, kuinka alkoholin etämyynti pitäisi järjestää ja onko verkkokaupasta viinin kotiin tilaaminen edes sallittua. Poliitikot ovat asiasta hyvin erimielisiä.

– Hyvät lainsäätäjät, saanko minä tilata verkosta viiniä, joka toimitetaan kotiovelleni? Huomenta Suomen juontaja Jesse Kamras kysyy keskustelun aluksi.

Huomenta Suomen vieraat, kansanedustaja Sinuhe Wallinheimo (kok.) ja kansanedustaja Pekka Puska (kesk.) tulkitsevat lakia asiassa hyvin eri tavoin.

– Meidän käsitys on, että se on tällä hetkellä kielletty sekä EU-tuomioistuimessa ja Suomen korkeimman oikeuden vahvistamana. Tilanne on epäselvä seuraamusten ja järjestelyiden suhteen, Puska vastaa.

– Saat toki. Etämyynti ei ole ollut kiellettyä edellisen lainsäädännön yhteydessä eikä ole nykyisenkään. Perustuslakivaliokunta muun muassa sen sanoo selkeästi, Wallinheimo kommentoi.

Murtuuko monopoli?

Edes päättäjät eivät ole samaa mieltä siitä, miten lakia etämyyntiin tulisi soveltaa. Siihen liittyy uhkakuvia ja ongelmia, kuten noin 10 miljoonan euron veromenetykset ja pelko siitä, mullistaisiko etämyynti Suomen alkoholinmyynnin monopolin.

– Jos ulkomaiset kaupat saavat myydä Suomeen, silloin kotimaistenkin kauppojen pitäisi saada myydä, se mullistaisi koko kaupan, Puska kommentoi.

EU-komissio antoi hiljattain lausuntonsa Suomelle siitä, jossa se ehdottaa ratkaisukeinoja alkoholin etämyynnin toteuttamiseksi. EU-komission arvion mukaan etämyynnin kielto rikkoo tavaroiden vapaata liikkuvuutta EU-alueella.

– Siinä kirjelmässä ehdotetaan keinoa, että etämyyjät voisivat vapaasti listata tuotteensa Alkon nettilistaan ja veroseuraamukset hoidettaisiin niin, että Alko olisi välittäjä, Puska jatkaa.

Wallinheimolla on järjestelystä kuitenkin erilainen näkemys. Wallinheimon mukaan tuotteiden myyntiä ei ole tarvetta hoitaa Alkon kautta, sillä alkoholin etämyynti käsittää vain prosentin alkoholin kokonaismyynnistä.

– Etämyynti on ollut jo toistakymmentä vuotta sallittua Ruotsissa, jossa monopoli on jopa Suomea tiukempi. Ruotsissa etämyynnin verotus hoitetaan veroedustajan kautta. Suomessa tällaista ei ole. 

Tuoreimmat aiheesta

Alko