Amnesty tekee sisäisen selvityksen kritisoidusta Ukraina-raportista

Ihmisoikeusjärjestön Amnesty International tekee sisäisen selvityksen kritiikkiä keränneen Ukraina-raportin valmistumisprosessista, siitä viestimisestä sekä siitä seuranneen keskustelun arvioimisesta.

Asiasta kertoo STT:lle järjestön Suomen-osaston toiminnanjohtaja Frank Johansson.

– Selvityksen tekeminen lähti oikeastaan Amnestyn sisäisestä keskustelusta. Meidän Lontoon-johto ja me kansalliset osastot keskustelimme asiasta ja totesimme, että olisi hyvä tehdä selvitys. Yleensä jos on jotain laajaa kritiikkiä Amnestyn toimia kohtaan, niin olemme aikaisemminkin tehneet tällaisia selvityksiä, Johansson sanoo.

Järjestön sisäinen selvitys on Johanssonin mukaan aikaisemmin tehty esimerkiksi venäläisestä oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyista ja siitä, oliko hän mielipidevanki.

Tällä hetkellä ollaan Johanssonin mukaan sopimassa siitä, mikä selvitysryhmän tarkka tehtävänanto on.

– Selvitykseen osallistuu sekä kansallisten Amnesty-toimijoiden valitsemia edustajia että järjestön ulkopuolisia ihmisiä.

Järjestön raportin mukaan Ukraina vaaransi siviilejä

Amnesty julkaisi elokuun alussa raportin, jonka mukaan Ukraina olisi rikkonut sodan oikeussääntöjä muun muassa sijoittamalla taistelujoukkojaan kouluihin ja asutuskeskuksiin vaarantaen siviilejä.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi syytti raportin julkaisemisen jälkeen Amnestyä siitä, että se yrittää sysätä vastuun hyökkääjältä uhrille.

Amnestyn Ukrainan-maajohtaja erosi raportin julkaisemisen jälkeen ja syytti järjestöä Venäjän propagandan levittämisestä.

Amnestyn raporttia on arvosteltu myös heiveröisistä todisteista ja siitä, ettei siinä ole otettu huomioon järjestön väitteitä kumoavia tietoja. Amnesty on sanonut yhä seisovansa raportin takana, mutta pahoitellut sen aiheuttamaa mielipahaa ja myöntänyt epäonnistuneensa viestinnässä.

Johansson arvioi, että järjestön sisäinen selvitys alkaa ehkä jo tämän viikon aikana. Hän ei osaa vielä kertoa, miten tuloksista tullaan kertomaan järjestön ulkopuolelle.

– En osaa tarkkoja päiviä sanoa, mutta alustavana aikahaitarina on ollut se, että työ kestäisi noin pari viikkoa, hän arvioi selvitystyön aikataulua.

Amnestyn selvityksestä kertoi aikaisemmin Suomessa Helsingin Sanomat.

Lue myös:

    Uusimmat