Ampumaurheilussa kuohuu – venäläistaustainen puheenjohtaja uhkaa kovilla toimenpiteillä

Euroopan ampumaurheiluliiton (ESC) yleiskokouksesta Azerbaidzhanin Bakussa odotettiin etukäteen myrskyisää, sillä Suomen Ampumaurheiluliitto (SAL) on ollut vaatimassa luottamusäänestystä koskien ESC:n puheenjohtajaa ja hallitusta. SAL ja monet muut liiton jäsenmaat ovat olleet tyytymättömiä ESC:n venäläis-saksalaisen puheenjohtajan Alexander Ratnerin toimintaan.

ESC:n lauantaisessa kokouksessa Ratner muistutti jo avauspuheenvuorossaan, että luottamusäänestystä ei ole asialistalla. Suomi kuitenkin päätti esittää hallituksen raportin hyväksymiskohdassa, että raporttia ei hyväksytä. Kokous kuitenkin päätti äänin 54–22 hyväksyä raportin, ja näin luottamuksesta ei äänestetty.

Kansainvälisen ampumaurheiluliiton ISSF:n pääsihteerinä toiminut Ratner oli tukemassa viimevuotisessa puheenjohtajavaalissa Vladimir Lisinin valintaa ISSF:n johtoon. Lisin on venäläisoligarkki, jonka väitetään olevan mukana teräksen toimittamisessa Venäjän tarpeisiin sen hyökkäyssodassa Ukrainaa vastaan. Lisin hävisi puheenjohtajavaalin italialaiselle Luciano Rossille.

Oikeustoimia?

SAL:n tiedotteen mukaan Ratner oli ennen yleiskokousta lähettänyt jäsenliitoille kirjeen, jossa hän muun muassa totesi, että "on ilmeistä, että minua ja koko hallitusta vastaan esitetyistä syytteistä puuttuvat meriitit ja substanssi", ja että "vastaiskuna henkilökohtaisesti minuun suunnatuille hyökkäyksille olen aloittanut ja aion jatkaa tarvittavien askelten ottamista puolustaakseni kunniaani ja mainettani".

SAL:n edustajana kokouksessa yhdessä puheenjohtaja Vesa Nissisen kanssa olleen liiton toiminnanjohtajan Anne Laurilan mukaan tämä enteilee sitä, että riitely oikeudessa on Ratnerin intresseissä tai vähintään sillä uhkailemalla hän haluaa vaientaa kaikki kriittiset äänet.

SAL:n mukaan seuraavaksi odotetaan, minkä ratkaisun urheilun kansainvälinen vetoomustuomioistuin CAS aikanaan antaa liiton toiminnan suhteen. SAL kertoi tiedotteessa myös, että se valmistautuu keräämään muilta jäsenliitoilta riittävää tukea aloitteelle ylimääräisen ESC:n kokouksen järjestämisestä.

ESC:n kokouksessa saatiin aikaan myös päätöksiä tulevien vuosien arvokisoista. Suomi sai järjestettäväkseen vuoden 2027 kiväärin, pistoolin, liikkuvan maalin ja haulikon EM-kilpailut.

Lue myös:

    Uusimmat