Andreaksen purjehdus sai kuumottavan käänteen: Venäläinen sukellusvene nousi pintaan Suomenlahdella

Virolainen purjehtija kertoo MTV Uutisille, mitä Suomenlahdella hänen mielestään tapahtui.

Virolainen Andreas Jõesaar oli purjehtimassa Aurita-purjeveneellä ystäviensä kanssa Raaseporin Jussaaresta kohti Tallinnan Lentosatamaa, kun merellä tuli vastaan yllättäviä vieraita.

Jõesaar kuvasi videolle, kun venäläinen sukellusvene ja sitä saattanut sota-alus saavuttivat hänet Suomenlahdella.

– No niin, hyvät katsojat: sukellusvene! Eikä ollenkaan kaukana. Tuolla on yksi suomalainen partiovene, joka kuvaa tätä tapahtumaa, Jõesaar kertoo videolla.

Katso kohtaaminen artikkelin alussa olevalta videolta.

MTV Uutiset tavoitti Andreas Jõesaarin, joka arvioi purjeveneen ja sukellusveneen etäisyyttä 400 metriksi. Hän kuvailee tilannetta yllättäväksi.

– He ohittivat meidät. Olimme yllättyneitä siitä, että venäläiset eivät reagoineet meihin, vaikka olimme melko lähellä sukellusvenettä, Jõesaar kertoo.

Jõesaar arvioi, että kohtaaminen tapahtui Suomen talousvyöhykkeellä. Viron laivasto on ollut häneen yhteydessä liittyen video- ja kuvamateriaaleihin.

Purjehtija kertoo tallentaneensa tapahtuneesta tarkat koordinaatit. Katso kartta alapuolelta.

Suomenlahden merivartiosto vaitonainen

Suomenlahden merivartiosto kertoo MTV Uutisille, että tapaus on heidän tiedossaan, mutta tilanteessa ei heidän mukaansa ollut mitään normaalista poikkeavaa toimintaa. 

Heidän mukaansa venäläisalukset kulkivat tilanteessa normaalisti kansainvälisillä vesillä, eli väylällä missä esimerkiksi kauppa-alukset myös kulkevat.

– Suomenlahden merivartiosto suorittaa aina rajojen valvonnan yhteydessä alueellisen koskemattomuuden valvontaa. Yleisesti ottaen ylläpidämme ajantasaista tilannetietoisuutta vastuualueeltamme ja sen läheisyydestä teknisellä valvontajärjestelmällä sekä ilma- ja pinta-aluksia suuntaamalla, Suomenlahden merivartioston apulaiskomentajan sijainen, yliluutnantti Petra Saurén kertoo.

MTV Uutiset kysyi tarkempia yksityiskohtia tapahtuneesta, mutta merivartiosto ei suostunut kommentoimaan asiaa enempää.

Asiasta uutisoi ensimmäisenä virolaismedia Delfi.

Päivitys 21.8.2024 kello 14.26: Lisätty merivartioston kommentit.

Lue myös:

    Uusimmat