Lupasitko lapselle palkkioksi ruutuaikaa? Tästä syystä se ei kannata

10:23img
Haittaavatko älylaitteet lasten kehitystä?
Julkaistu 12.01.2019 11:59

Hannakaisa Taskinen

hannakaisa.taskinen@mtv.fi

Tuoreen tutkimuksen mukaan ruutuajalla hyvää käytöstä palkitsevat vanhemmat tekevät lapsilleen karhunpalveluksen.

Lapsille sopivasta ruutuajan määrästä puhutaan paljon muun muassa terveyssyihin vedoten. Esimerkiksi viime vuonna American Heart Association -järjestö neuvoi vanhempia rajoittamaan lasten ja teini-ikäisten ruutuaikaa yhteen tai kahteen tuntiin päivässä. Neuvon takana oli huoli mahdollisten sydänsairauksien kehittymisestä paljon ruutujen ääressä istuville nuorille.

Moni vanhempi lupaa kuitenkin jälkikasvulleen lisää ruutuaikaa palkkiona esimerkiksi hyvästä käytöksestä. Tuoreen tutkimuksen mukaan ylimääräiset hetket tabletilla eivät kuitenkaan ole paras palkitsemismetodi, uutisoivat muun muassa Science Daily ja New York Post.

LUE MYÖS:  Tutkijat: Tämän verran ruutuaikaa on jo liikaa – voi heikentää lapsen ajattelukykyä sekä muistia

Palkitsemis- ja rangaistusmetodi ei toimi

Kanadalaisen Guelphin yliopiston tutkijat huomasivat nimittäin, että ne lapset, joille annettiin palkkioksi ruutuaikaa tai sitä vähennettiin rangaistuksena, viettivät loppujen lopuksi enemmän aikaa älypuhelimilla, tableteilla, tietokoneilla tai television ääressä kuin lapset, joiden vanhemmat eivät soveltaneet samaa käytäntöä.

– Vastaavasti ei pitäisi käyttää sokerisia herkkuja palkintoina, koska niin tekemällä voimistamme niiden viehätystä, toteaa professori Jess Haines.

– Kun ruokaa annetaan palkkioksi, se saa lapset pitämään porkkanasta vähemmän ja kakusta enemmän. Sama juttu ruutuajan kanssa.

Ruutuajan määrä korkeampi viikonloppuisin

BMC Obesity -julkaisussa esiteltyyn tutkimukseen osallistui 62 lasta, jotka olivat iältään 1,5–5-vuotiaita, sekä heidän vanhempiaan. Vanhemmilta kysyttiin muun muassa, kuinka he valvovat lastensa ruutuaikaa, milloin lapsille sallitaan ruutuaika ja olivatko vanhemmat itse ruudun ääressä ollessaan lastensa seurassa.

Selvisi, että keskimäärin lapset tuijottivat ruutua liki 1,5 tuntia arkipäivisin ja reilut kaksi tuntia päivässä viikonloppuisin. Vanhemmat itse viettivät ruudun äärellä noin kaksi tuntia arkisin ja reilut 2,5 tuntia päivässä viikonloppuisin. Tutkijoiden mukaan vaikuttaisikin siltä, että lapset oppivat esimerkistä.

Tutkimuksen mukaan suurin osa vanhemmista käytti ruutuaikaa kontrolloidakseen lapsen käytöstä, erityisesti viikonloppuisin. Tämän johdosta lapset käyttivät keskimäärin 20 minuuttia päivässä enemmän viikonloppuisin ruudun tuijotteluun.

– Uskomme, että ruutuajan määrä on korkeampi viikonloppuisin, koska lapset ovat kotona ja heillä on tyypillisesti enemmän vuorovaikutusta vanhempien kanssa, Haines sanoo.

"Vie aikaa muulta vuorovaikutukselta"

Jos vanhemmat viettivät ruudun ääressä aikaa lasten läsnä ollessa, myös lapset olivat ruudun ääressä enemmän. Erityisesti vaikutus näkyi, jos kyseessä oli ruudun ääressä aikaa viettävä äiti. Hainesin mukaan kyse voi olla siitä, että vanhempi sallii lapselle ruutuajan, jos hän itsekin viettää aikaa älylaitteellaan tai television ääressä.

Pienten lasten vanhemmilla ilmiö ei ole niin yleinen, sillä he voivat nauttia ruutuajastaan lasten ollessa päivä- tai yöunilla, mutta lasten kasvaessa ja päiväunien jäädessä pois ruuduton aika lasten läsnä ollessa voi olla vaikeampaa.

– Ruudun tuijottelu vie aikaa muulta vuorovaikutukselta, jotka auttavat lapsia kehittämään sosiaalisia ja akateemisia kykyjään, muistuttaa tutkimuksen tekoon osallistunut opiskelija Lisa Tang.

LUE MYÖS:  Äiti muutti lääkärikäynnin jälkeen yhden asian pienen poikansa arjessa – seuraukset näkyivät jo viikossa

Lähteet: New York Post, Science Daily

Tuoreimmat aiheesta

Vanhemmuus