Pitkään ratkaisemattomana ollutta saamelaiskäräjiin liittyvää lakiesitystä käsitellään tänään valtioneuvoston istunnossa, vaikka hallitus ei ole asiasta yksimielinen. Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko kertoo Twitterissä, että keskusta ei hyväksy lakiesitystä.
Pääministeri Sanna Marin kertoo olevansa yllättynyt Annika Saarikon tuoreesta twiitistä, jossa Saarikko arvostelee Marinin toimintatapaa.
– Pääministerin toimintatapa tuoda erimielinen esitys valtioneuvostoon on poikkeuksellinen. Pääministeri rikkoo vakiintuneita pelisääntöjä. Saamelaiskäräjälaista tässä muodossa ei ole sopua. Keskusta ottaa tänään valtioneuvoston istunnossa lain asiakirjat pöydälle, Saarikko twiittasi torstaina puolenpäivän aikoihin.
Marin kertoo keskustelleensa Saarikon kanssa useassa eri vaiheessa lakivalmistelun aikana.
Pääministeri sanoo toivovansa selitystä valtiovarainministerin twiitille.
– Olen yllättynyt tästä äkkikäännöksestä, joka on tapahtunut 15 minuuttia sitten Twitterissä. Se on päinvastainen, kuin mistä olemme puhuneet ja mistä olemme sopineet. Ministeri Saarikko ei ole minulle suoraan ilmoittanut, että tämä olisi ongelmallinen toimintatapa.
Marinin mukaan lakiesitys viedään tänään valtioneuvoston istuntoon, vaikka hallituksella ei asiasta ole yksimielisyyttä.
– Hallitus ei ole yksimielinen, vaikka olemme keskustelleet hyvin useasti ja pitkään asiasta. On selvää, että ei ole syntynyt sellaista kompromissiesitystä, jonka taakse keskusta voisi asettua.
– Olemme yhdessä sopineet sen, että tuomme tämän valtioneuvostoon. Tietenkin toivon, että eduskunnasta löytyy enemmistö tämän lainsäädännön taakse.
Marin kommentoi keskustan viimeaikaisia ulostuloja, joissa se on ollut erimielinen muun hallituksen kanssa.
– Asiat ratkeavat asioita tarkastelemalla. Toivon, että voimme käydä näitä asiapohjaisesti läpi ja löytää yhteisiä ratkaisuja. Ei maa tarvitse hallituskriisiä, ja toivon mukaan yksikään hallituspuolue ei tahallisesti halua hallitusta siihen ajaa.
Uudistuksen lähtökohtana itsemääräämisoikeuden parantaminen
Saamelaiskäräjälakia on haluttu uudistaa jo noin kymmenen vuotta. Lakimuutosta valmistava toimikunta on saanut lakiehdotuksen valmiiksi jo viime keväänä, mutta hallituspuolueiden kesken ei ole ollut yksimielisyyttä kaikista lakiesityksen kohdista.
Uudistuksen lähtökohtana on parantaa saamelaisten itsemääräämisoikeutta alkuperäiskansana. Eriävät näkökulmat liittyvät muun muassa siihen, ettei eri tahoilla ole yhteneväistä näkemystä siitä, kuka voidaan määrittää saamelaiseksi.
YK:n ihmisoikeuskomitea on ilmaissut huolensa saamelaisten ihmisoikeuksien toteutumiselle Suomessa. Komitea on antanut Suomelle toistuvasti moitteita, joissa on muun muassa katsottu Suomen rikkoneen rotusyrjinnän vastaista kansainvälistä sopimusta.