Yli viisikymppisten haasteet työllistyä ovat olleet jo pitkään kuuma puheenaihe. Ongelmaan on haettu ratkaisukeinoja ex-työministeri Jari Lindströmin johdolla Konkarit töihin -hankkeella. Loppuraportti aiheesta julkistettiin tiistaina.
Haaste on todellinen, sillä työllisyysasteella mitattuna Suomi pitää Pohjoismaiden perää.
Työllisyysaste on meillä 71,2 prosenttia. Selvityshenkilönä toimineella Jari Lindströmillä on itselläänkin kokemusta työnhausta ministeripestin päätyttyä vuonna 2019.
– Ei entinen poliitikko eikä entinen ministeri ole kuuminta hottia työmarkkinoilla. Huomasin sen itse heti. Työnhaku oli vaikeaa.
– Meillä oli silloin jo lainsäädäntö, joka velvoitti hakemaan tiettyjä määriä paikkoja, että saa työttömyysturvaa. Kyllä minä ne velvoitteet täytin, mutta ei todellakaan ollut helppoa, Lindström muistelee.
"Tuijotetaan mieluummin sitä, mitä osaa"
Lindström nostaa asenteen suurimpana esteenä yli 55-vuotiaiden työllistymiselle.
– Meidän pitää päästä pois siitä, että tuijotetaan ikää. Tuijotetaan mieluummin sitä, mitä ihminen osaa ja millainen kokemus hänellä on, Lindström sanoo.
Selvitystyössä Lindström työryhmineen törmäsi myös ikärasismiin: se on Lindströmin mukaan todellinen ilmiö työmarkkinoilla.
–Jollekin voidaan sanoa ihan suoraan, että sinä olet tähän liian vanha. Taustalla voi myös olla se, ettei kerrota hakijalle syytä, miksi häntä ei kutsuta haastatteluun.
– Ei kerrota syytä, miksi sinua ei tähän valittu niin ihminen alkaa itse miettiä, että tämähän johtuu varmaan siitä, että olen jo tämän ikäinen. Se ei välttämättä ole johtunut siitä (iästä), vaan osaamisessa saattaakin olla puutteita, Lindström toteaa.
Työurahuoltamosta apua työurien pidentämiseen
Lindström esitteli hallitukselle myös erilaisia malleja, joita työelämässä voitaisiin ottaa käyttöön työurien pidentämiseksi ja konkarien palkkaamiseksi.
Yksi työkaluista voisi olla työurahuoltamo.
– Monella työnantajalla on käytössä kehityskeskustelu, joka on hyvä työkalu, mutta sitä pitäisi mielestäni täydentää. Pitäisi aloittaa keskustelut omasta työurasta riittävän aikaisin, jo nelikymppisenä, että mitä olet ajatellut sun työuralle 20-25 vuoden päähän, luotaamaan sitä, mitä se työelämä vaatii.
– Työntekijä ja työnantaja tajuaisivat itse, mitä minun pitää tehdä, että saavuttaisin nuo tavoitteet, Lindström ynnää.
12:06Voisiko Singaporen mallista olla apua yli 55-vuotiaiden työllistymiseen? Katso selvityshenkilö Jari Lindströmin haastattelu MTV Viiden jälkeen -ohjelmassa.