Näyttelijäliiton puheenjohtajan Antti Timosen ja näyttelijä-ohjaaja Heikki Kujanpään mukaan kulttuurialan leikkaukset tulevat ensi vuonna näkymään työllisyydessä ja sisällöissä.
Näyttelijät jalkautuvat ympäri Suomen keräämään allekirjoituksia kulttuurialan leikkauksia vastustavaan Suureen kulttuuriadressiin torstaina 14. marraskuuta. Näyttelijäliiton puheenjohtaja Antti Timonen ja näyttelijä-ohjaaja Heikki Kujanpää vierailivat aiheen tiimoilta Huomenta Suomen haastattelussa torstaiaamuna.
Timonen kertoi, että kulttuurialan toimijat puolustavat adressin avulla omia mahdollisuuksiaan työntekoon.
– Ennen kaikkea haluan korostaa sitä, että olemme halunneet avata kansalaisadressin, sillä suomalaiset ovat kulttuurikansaa, hän sanoi.
– Uskomme vakaasti, että suomalainen kulttuuri on suomalaisille tärkeää, ja olemme halunneet luoda väylän niille ihmisille, jotka haluavat ilmaista mielipiteensä, että vaikeinakin aikoina suomalaista kulttuuria täytyy puolustaa, hän jatkoi.
Lue myös: Konkarimuusikolta painava viesti hallitukselle: "Tavan tallaajan on aika vaikea käsittää, mistä on kyse"
Timonen huomautti, että kulttuurialalla kyllä ymmärretään, ettei yksi ala voi olla niin sanotussa erityissuojeluksessa leikkauksilta. Sen sijaan alan ihmisten on Timosen mukaan vaikea ymmärtää sitä, missä mittakaavassa ja suhteessa muihin aloihin leikkauksia on suunniteltu kulttuurialaan kohdistettavan.
Timonen toivoo, että adressi ja sen keräämät allekirjoitukset ohjaisivat päättäjiä tekemään kokonaisvaikutusarvioinnin siitä, säästävätkö esimerkiksi vuodelle 2026 suunnitellut kulttuurialan leikkaukset todellisuudessa rahaa.
– Työttömyys lisääntyy, kulttuurin ympärillä olevat elinkeinot, esimerkiksi matkailu- ja ravintola-ala, kärsivät, jos kulttuuria tuotetaan vähemmän. Toivon, että tämä adressi ohjaisi päättäjät miettimään sitä, onko kulttuurista oikeasti varaa säästää, ja jos säästetään, niin tuleeko säästöä, hän sanoi.
Kujanpään mukaan kulttuurialan toimijat olisivat kiinnostuneita saamaan selvityksen siitä, kuinka leikkaukset lopulta toimivat.
– Kun leikataan, niin järkeväähän on leikata oksista, kuten puutarhurit tietävät. Nyt minusta tuntuu, että kulttuurileikkaukset ovat leikkauksia juurista. Olen huolissani, mitä kansalliselle mielenmaisemallemme, identiteetillemme ja kaikelle kulttuuritoiminnalle on tapahtumassa, hän sanoi.
Petteri Orpon hallitus päätti budjettiesityksessään leikata kulttuurista ensi vuonna 17,3 miljoonaa euroa. Timonen ja Kujanpää kertoivat, että leikkaukset tulevat näkymään työllisyydessä ja sisällöissä.
– Kesästä lähtien, kun on ollut tiedossa, että leikkauksia tulee, on näytelmäkirjailijoilta tullut viestiä, että jo kirjoitettuija tuotantoja on pyydetty kirjoittamaan uusiksi, jotta ne ovat pienempiä ja niissä on vähemmän ihmisiä, tai sitten tiedetään, että tuotantoja jätetään tekemättä. Freelancereiden työtilanne on jo nyt ensi vuodelle aivan katastrofaalinen sen takia, että kaikki toimijat ovat laittaneet jo kesällä liinat kiinni, koska tulevaisuudesta ei ole tiedetty.
Näet koko haastattelun yllä olevalta videolta.