Kulttuurivaikuttajat pitävät hallituksen leikkauksia pahaenteisinä.
Petteri Orpon (kok.) hallitus päätti budjettiesityksessään leikata kulttuurista ensi vuonna 17,3 miljoonaa euroa. Leikkaukset jatkuvat myös tulevina vuosina, jopa moninkertaisina.
Jättimäiset leikkaukset ovat herättäneet ammattikunnassa ärtymystä, sillä niiden uskotaan uhkaavan niin kulttuurialan työpaikkoja kuin suomalaisten kulttuuripalveluiden saatavuuttakin.
Lue lisää: Näihin teattereihin hallituksen moukari iskee eniten, ensi vuonna leikataan lisää: "Mitä meidän kentästä on enää jäljellä?"
MTV Uutiset Liven haastattelemat muusikko Karri Miettinen, joka tunnetaan myös artistinimellä Paleface, ja Suomen näyttelijäliiton puheenjohtaja Antti Timonen ovat huolissaan alan suurista leikkauksista.
Miettinen painottaa, että leikkaukset ajoittuvat huonoon ajankohtaan, sillä kulttuurikenttä ei ole vielä ehtinyt toipumaan koronapandemian aiheuttamasta kurimuksesta.
– Hurjalta ja pahaenteiseltä vaikuttaa. Luulen, että tavan tallaajalla on aika vaikea käsittää, mistä on kyse.
– Kulttuurin osuus valtion menoista on suhteellisen pieni verrattuna sen työllistäviin ja hyvinvoinnin vaikutuksiin, sekä rahalliseen tuottoon. Kerta toisensa jälkeen joudumme määrittelemään, minkä takia kulttuuri on tarpeellista, Miettinen sanoo.
Itsekin näyttelijänä työskennellyt Timonen yhtyy Miettisen esiin nostattamiin seikkoihin.
– Tämä on katastrofaalisen mittakaavan leikkaus. Tulemme näkemään valtavasti työttömiä taiteilijoita.
– Rakenteita, joita ollaan koottu vuosikymmeniä ollaan nyt romuttamassa nopealla aikataululla, Miettinen luonnehtii.
Lue myös: Kulttuurivaikuttajat nousevat barrikadeille hallitusta vastaan: "Suurinta typeryyttä leikata itseltään juuret ja sydän"
Suuret kaupungit vastaan muut
Miettinen näkee, että leikkaukset tulevat näkymään isosti pienten paikkakuntien kulttuuripalveluissa.
– Isoissa kaupungeissa on paljon kulttuurilaitoksia ja vähän kulttuurin ylitarjontaakin. Kun mennään pikkupaikkakunnille, kyse on aivan eri asiasta.
– Leikkaukset tulevat iskemään paikallisiin orkestereihin, teattereihin ja nuorten kulttuuripalveluihin, sekä musiikin opetukseen. Nämä leikkaukset tulevat näivettämään haja-asutusalueiden kulttuuritarjontaa. Niistä se häviää kokonaan, Miettinen jatkaa.
"Valtavasti työttömiä freelancereita"
Timonen jakaa konkreettisen esimerkin, miten tulevat leikkaukset vaikuttavat taiteilijoihin ensi vuonna.
– Henkilötyövuodet tulevat vähentymään 112,5 vuodella. Henkilötyövuoden rahallinen arvo vastaa kahdesta neljään freelance-taitelijan keikkaa. Se tarkoittaa 400 keikkaa vähemmän.
– Konkreettinen seuraus on se, että meillä tulee olemaan työttömiä freelancereita ihan valtavasti, Timonen selventää.
Lue myös: Kommentti: Voittavatko Purran sakset Aleksis Kiven? Kulttuuri ei ole luksuspalvelu vaan hädässä, ja tämä on vasta alkua
Terveiset hallitukselle
Kaksikolta kysyttiin lähetyksen lopuksi, mitä terveisiä he haluavat lähettää hallitukselle.
– Näitä leikkauksia tekevät puolueet ovat profiloituneet suomalaisen kulttuurin puolustajina.
– Ristiriita ei voisi olla räikeämpi. Hävetkää, Miettinen sanoo ponnekkaasti.
Timonen peräänkuuluttaa, että valtiovarainministeriön tulisi tarkastella, mitä tulevilla leikkauksilla saavutetaan.
– Hallituksen ja opposition pitäisi pysähtyä miettimään, onko näennäisissä säästöissä mitää järkeä ja mikä motiivi niiden tekemiseen on, jos samalla menetetään suomalainen kulttuuri, Timonen summaa.
17:45