Argentiinan kohuvideoskandaali ottaa kierroksia – Lionel Messille vaatimuksen esittänyt virkamies koki karun kohtalon

Argentiinalaispelaajien sunnuntain Copa America -voiton jälkeen kuvaamasta törkeästä videosta käynnistynyt kohu laajenee. Argentiinan presidentti Javier Milei on erottanut alivaltiosihteeri Julio Garron.

Alivaltiosihteeri Julio Garro on erotettu virastaan sen jälkeen, kun hän vaati, että Lionel Messin ja Argentiinan jalkapalloliiton AFA:n puheenjohtajan Claudio Tapian tulisi pyytää anteeksi Ranskan joukkueelta Copa America -voiton juhlatunnelmista kuvattua videota.

Hyökkääjä Enzo Fernandezin mestaruusjuhlinnasta julkaisemalla videolla argentiinalaispelaajat lauloivat törkeän rasistista laulua Ranskan pelaajista.

– Levittäkää sanaa: he pelaavat Ranskassa, mutta ovat kaikki Angolasta. He juoksevat hyvin, he tykkäävät maata transihmisten kanssa, heidän äitinsä on Nigeriasta, isänsä Kamerunista, mutta passissa lukee: ranskalainen, laulun sanat kuuluvat espanjalaisen Marcan mukaan.

Ranskan jalkapalloliitto on sittemmin kertonut jättäneensä oikeuskanteen Argentiinan pelaajien esittämästä laulusta. Liitto kuvaili laulua tuomittavaksi, rasistiseksi ja syrjiväksi. Myös Kansainvälinen jalkapalloliitto aloitti asiassa tutkinnan.

Garron kommentit aiheuttivat närää Argentiinassa, minkä jälkeen hän itse kommentoi anteeksipyyntövaatimustaan Radio La Redin haastattelussa, jossa sanoi esittäneensä toiveensa yksityishenkilönä, ei hallituksen edustajana.

– Tein sen hyvin aikein inhimillisestä näkökulmasta. En hyväksy minkäänlaista syrjintää. En ikinä vaatisi, että ihmisen, joka on tuonut meille niin paljon iloa ja joka on idolini, täytyisi tehdä jotain, Garro sanoi, La Nacionin mukaan Messiin viitaten.

– En missään vaiheessa pyytänyt tai vaatinut. Minusta olisi hyvä esittää anteeksipyyntö, koska pelaamme olympialaisissa Ranskassa, Garro lisäsi.

Laineet löivät kuitenkin jo kiivaana. Maan varapresidentti Victoria Villarruel julkaisi ärhäkän lausunnon.

– Argentiina on itsenäiinen ja vapaa maa. Meillä ei ole koskaan ollut siirtomaita tai toisen luokan kansalaisia. Me emme koskaan ole tyrkyttäneet tapaamme elää kenellekään. Mutta emme myöskään suvaitse muiden tekevän niin meille, Villarruel kirjoitti Infobae-sivuston mukaan.

– Yksikään kolonialistinen maa ei vaienna meitä kentällä esitety laulun takia tai siksi, että kerromme totuuden, jota he eivät halua myöntää. Teeskennelty närkästys ja hurskastelu saa riittää.

Garron eroilmoitus tuli presidentti Javier Milein kanslian tiedotteena.

– Presidentin kanslia tiedottaa, että yksikään hallitus ei voi sanella maailmanmestarille ja kaksinkertaiselle Amerikan mestarille Argentiinalle tai kenellekään muulle, miten tulisi kommentoida, mitä tulisi ajatella tai mitä tulisi tehdä. Tästä syystä Julio Garro ei toimi enää maan varaurheiluministerinä.

Eroilmoituksen jälkeen Garro pahoitteli vietipalvelu X:ssä sanomisiaan ja kiitti muun muassa presidenttiä saamastaan mahdollisuudesta.

– Olen hyvin pahoillani, jos kommenttini loukkasi jotakuta. Se ei ollut tarkoitukseni ja siksi olen hyväksynyt eroni. Olen kuitenkin aina kaikkea syrjintää vastaan, Garro kirjoitti.

Lue myös:

    Uusimmat