Skandaali kytee: Ranska haastaa Argentiinan oikeuteen – taustalla kohuvideo

Ranskan jalkapalloliitto (FFF) kertoo jättäneensä oikeuskanteen Argentiinan pelaajien esittämästä laulusta sunnuntain Copa América -voiton jälkeen. Liitto kuvailee laulua tuomittavaksi, rasistiseksi ja syrjiväksi.

FFF lisäsi, että sen puheenjohtaja Philippe Diallo on haastanut Fifan ja Argentiinan jalkapalloliiton kollegansa – Gianni Infantinon ja Claudio Fabian Tapian – vastaamaan "järkyttäviin, urheilun ja ihmisoikeuksien vastaisiin kommentteihin".

Argentiina voitti Copa Américan sunnuntaina, kun se kaatoi Kolumbian loppuottelussa 1–0-lukemin. 

Ottelun jälkeen Argentiinan keskikenttäpelaaja Enzo Fernandez kuvasi joukkuebussista suoraa videolähetystä Instagram-tililleen. Videolla mestaruutta juhlineet pelaajat alkoivat laulamaan Ranskan maajoukkueelle suunnattua rasistista laulua, jonka jälkeen video katkaistiin.

Rasistiseksi ja transfobiseksi tuomitussa laulussa sanotaan, että Ranskan pelaajat ovat "kaikki Angolasta". Siinä ivaillaan myös Kylian Mbappén ja transsukupuolisen mallin Ines Raun väitetystä suhteesta.

Artikkeli jatkuu upotuksen jälkeen.

 

Argentiina kukisti Ranskan vuoden 2022 MM-finaalissa, jota ennen laulua hoilattiin joidenkin argentiinalaiskannattajien keskuudessa.

Laulun sanat olivat: "He pelaavat Ranskalle, mutta he ovat kaikki Angolasta. He juoksevat hyvin, he tykkäävät maata transihmisten kanssa. Heidän äitinsä on nigerialainen, heidän isänsä on kamerunilainen, mutta passissa lukee: ranskalainen.”

Nyt Ranskan jalkapalloliitto on reagoinut tapaukseen jyrkästi.

– Ranskan jalkapalloliiton puheenjohtaja Philippe Diallo tuomitsee jyrkästi Ranskan maajoukkueen pelaajia vastaan esitetyt rasistiset ja syrjivät kommentit, joita ei voida hyväksyä, FFF tiedotti tiistai-iltana.

– Näiden järkyttävien, urheilun ja ihmisoikeuksien vastaisten kommenttien vakavuuden vuoksi FFF:n puheenjohtaja on päättänyt viedä argentiinalaisen kollegansa ja Fifan suoraan oikeuteen ja nostaa kanteen rasistisesti loukkaavista ja syrjivistä kommenteista.

Sen jälkeen, kun lauluja kuultiin vuoden 2022 MM-kisoissa, rasisminvastainen järjestö SOS Racisme kuvaili tapausta "äärioikeistolaisen ideologian ilmentymäksi". Se pyysi Fifaa ryhtymään toimiin laulua laulaneita argentiinalaisfaneja vastaan.

Lue myös:

    Uusimmat