Espoolaismies on käyttänyt koronavirukselta suojautumiseen kevään ja kesän aikana lähes 1000 euroa.
Kun koronavirusepidemian ensimmäinen aalto vyöryi Suomeen, Ari Savolainen halusi toimia nopeasti. Kotiin hankittiin välittömästi käsidesiä, kasvomaskeja ja suojahanskoja.
Hankinnat näkyivät nopeasti kauppalaskujen suuruudessa. Savolainen muistelee, että 50 kasvomaskin paketista joutui keväällä maksamaan 59 euroa.
Toimeentulotuen kanssa elävä Savolainen haki huhtikuun alussa Espoon kaupungin sosiaali- ja terveystoimelta toimeentulotukea koronavirukselta suojautumiseen. Kielteinen päätös tuli alle vuorokaudessa.
– Olin pettynyt. Usein päätöksiin on mennyt viikko tai kaksi. Tuli sellainen olo, ettei tässä edes ymmärretty kunnolla, mistä oli kysymys.
Espoon tilanne pelotti
Kielteisessä toimeentulotukipäätöksessä todettiin, että maskit kuuluvat toimeentulotuen perusosalla katettaviin kuluihin, sillä niiden ei voida katsoa olevan välttämättömiä.
Ensimmäisen virusaallon aikana keskustelu suojamaskeista kävi kiivaana. Savolainen halusi suojella itseään ja perhettään alusta asti niin hyvin kuin mahdollista.
– Tilanne Espoossa oli keväällä huolestuttava. En itse ole sairastanut virusta, mutta tunnen ihmisiä, jotka sairastuivat.
Ristiriitaiset tiedot suojamaskien hyödyistä hämmensivät Savolaista pitkään. Hän uskoo, että tämä on vaikuttanut myös suomalaisten suhtautumiseen maskeihin.
– Ajattelin heti alussa, että niiden käytöstä voisi olla hyötyä. Jos niitä on terveydenhuollossakin hyödynnetty jo pitkään, miksi emme voisi hyötyä niistä myös arjessa.
Lue lisää: Suomalaiset tarvitsevat pian jopa viisi miljoonaa kasvomaskia päivässä – kysyntä 20-kertaistui, loppuvatko maskit kesken? Näin Kaupan liitto vastaa
Terveys muun edelle
Savolaisen laskemien mukaan hän on käyttänyt helmikuun alusta tähän päivään menneessä lähes 1000 euroa koronavirukselta suojautumiseen.
Pelkästään kasvomaskit ovat kustantaneet Savolaiselle ja hänen perheelleen noin 700 euroa. Laskua ovat pidentäneet myös käsidesi ja vinyylikäsineet, joita Savolainen on käyttänyt esimerkiksi ulkosaleilla.
Kasvomaskit ovat olleet käytössä niin kauppareissuilla kuin lenkeilläkin.
– Ne ovat tuoneet minulle turvallisuuden tunnetta. Kun näen kasvomaskeja muilla ihmisillä, siitä syntyy sellainen kuva, että virukseen suhtaudutaan tosissaan ja ihmiset haluavat tehdä asialle jotakin.
Ylimääräisten ostosten takia Savolainen on joutunut kiinnittämään erityistä huomiota taloudelliseen kulutukseensa. Säästökohteeksi ovat joutuneet muun muassa ruokaostokset.
– Maskit ja käsidesi ovat menneet monien muiden asioiden edelle, sillä terveys on sellainen asia, jonka olen päättänyt asettaa prioriteetiksi.
Tukea valtiolta?
Koronavirustilanne Suomessa on heikentynyt jälleen viime aikoina. Savolainen on tyytyväinen siihen, että kasvomaskisuositusta harkitaan vihdoin myös Suomessa.
Samalla espoolainen kuitenkin tunnistaa sen, kuinka eriarvoistavaan tilanteeseen suositus voi suomalaiset asettaa.
– Mielestäni valtion pitäisi tukea ja auttaa, jos yksilö haluaa huolehtia itsestään.
Ratkaisuksi Savolainen ehdottaa kansalaisille jaettavia maskeja, joita jokainen suomalainen saisi tietyn määrän kuukaudessa. Vaikka kyseessä olisi iso satsaus, Savolaisen mukaan tässä tilanteessa investointi olisi kannattava.
– Se hyödyttäisi yksilöitä, mutta myös valtiota pitkän aikavälin tähtäimellä.