Arto Lahti on presidenttikisan noviisi

Yrittäjyysprofessori näkee Karjalassa mahdollisuuksia

Professori Arto Lahti osallistui MTV Mediaan kuuluvan Radio Novan ehdokashaastattelusarjaan. Lauri Saarilehdon haastattelussa osoittautui, että kansanliikkeen ehdokkaana, politiikan ulkopuolelta tullut Lahti osasi poliitikkojen tavoin kätkeä omat kannanottonsa useissa asioissa toisaalta-toisaalta tyyppiseen pyörittelyyn. Näin heti haastattelun alussa kysymykseen siitä, pitäisikö Suomen liittoutua sotilaallisesti, oli vastaus seuraavanlainen:

- No, jos siihen löytyy selkeä vahva perustelu, ja jos siihen päädytään kansalaiskeskustelun ja nimenomaan kansanäänestyksen pohjalta. Sen sijaan liittoutumattomuus on tähän saakka mielestäni selkeä etu, sillä tavalla kuin liittoutumattomuus nyt yleensä on mahdollista. Suomihan on tietenkin mukana EU:n sotilaallisessa yhteistyössä, niin ettemme ole täysin liittoutumattomia edes tällä hetkellä. Osallistumme EU:n kriisinhallintatoimintaan ja näissä rajoissa eduskunnan ja hallituksen päättämien velvoitteiden pohjalta on mukana, mutta Naton suhteen valinnat voidaan tehdä harkitusti ja punnita sitä, onko liittoutumattomuudesta luopuminen sen arvoinen, että pitäisi Natoon mennä. Ja vielä on valittavissa myös se aikataulu, millä sinne mentäisiin.

Natoon liittymisestä on keskusteltava naapurimaiden kanssa

Lahti korostaa Itämeren alueen kokonaisuutta ja haluaisi punnittavaksi ne edut, mitä meillä tässä ympäristössä on . Mielessä on pidettävä hänen mukaansa se, että meillä on 1300 kilometriä itärajaa. Lahden mielestä olisi entistä aktiivisemmin käytävä avointa keskustelua sekä Venäjän johdon, että Venäjän kaikkien demokraattisten voimien kanssa siitä, mitä mahdollinen Nato-jäsenyytemme tarkoittaisi. Myös Ruotsi ja sen liittoutumattomuus on Lahden mukaan otettava huomioon ja hänestä näissä ratkaisuissa toistaiseksi liittoutumattoman Ruotsin ja Suomen tulisi kulkea yhtä jalkaa.

Kun Lahdelle antaa tiukat vaihtoehdot kyllä tai ei Naton suhteen, hän sanoo tällä hetkellä painavansa ei-nappia. Näin siksi, että juuri tuo keskustelu on käymättä eikä sellaista tietoa ole annettu, että meillä juuri nyt olisi liittyminen ajankohtaista. Hän pitää Naton kanssa harjoitettavaa PFP-yhteistoimintaa riittävänä. Kansalaisille olisi annettava kuitenkin enemmän tietoa siitä, mitä tämänhetkinen "Naton eteisessä" oleminen merkitsee, jotta kansalaiskeskustelua voitaisiin kunnolla käydä.

Homoparien adoptiokysymyksissä Juvan linjalla

Kysyttäessä ehdokas Arto Lahden kantaa homo- ja lesboparien mahdolliseen adoptio-oikeuteen, hän nostaa esille entisen arkkipiispan Mikko Juvan ja sanoo jakavansa tämän aikanaan ilmaiseman linjan: Lahti sanoo olevansa kristitty ja antaa ymmärtää, että kristillisen ajattelun mukaisesti hänen henkilökohtainen kantansa on kielteinen. Mutta toisaalta, hän sanoo, olisi avarakatseisesti punnittava, mikä on kansalaiselle oikein, eikä tarpeettomia rajoituksia ihmisten toiminnalle pitäisi asettaa.

- Jättäisin tämän asian sillä tavalla avoimeksi, että minulla on oma kristillinen vakaumukseni, mutta en asettuisi sitten tavattomasti asiaa vastustamaan - hyökkäämään - sen vuoksi että ihmiset kiistatta ovat erilaisia.

Lahti sanoo selkeämpää kantaa häneltä tivattaessa, että asiassa syntyy varmaankin ratkaisu riippumatta siitä, mitä hän sanoo ja korostaa humaania ajattelua ja sitä, ettei lähdetä toisten erilaisuutta tuomitsemaan.

Karjalan palautus olisi vuosituhannen tärkein investointi

Karjalan palautushankkeessa olisi Arto Lahden mielestä moraalisen herätyksen paikka. Hänen mukaansa ei saa lähteä siitä, että kansalaisia pelotellaan näin tärkeän asian suhteen. Lahden mukaan tutkimus osoittaa, että valtaosa kansalaisista haluaa keskustelua asiasta. Hän pitää hyvänä sitä, että me tarjoudumme tällä tavalla kehittämään erästä maamme historiallista ydinaluetta, joka ei ole pelkästään luovutettu Karjala vaan Karjala kokonaisuudessaan. Lahti sanoo meillä myös olevan hyviä keinoja ja vahvoja henkilöitä asiaa ajamaan; hän nostaa esille presidentti Ahtisaaren kyvyt kansainvälisenä välittäjänä. Sellaiset arvelut, että tässä oltaisiin lähdössä esittämään Karjalan palautuksesta uhkavaatimusta presidentti Putinille, Lahti torjuu loukkaavina niitä ihmisiä kohtaan, jotka ovat asian eteen tehneet paljon työtä. Valtiosäännön puitteissa ja demokraattisin ja täysin hyväksyttävinkin keinoin voidaan kysymyksessä toimia ja edetä.

Lahti haluaa erityisesti korostaa sitä, että kun katsotaan taloudellisesti, voidaan Karjalassa nähdä sekä Suomen että Venäjän etujen yhtyvän. Pietarin alueella on runsaasti työvoimareserviä, Venäjällä on runsaat energiavarat ja Suomella teknologia- ja johtamisosaamista. Karjalan alueella olisi tilaa ja mahdollisuuksia erilaisille kokoonpanotehtaille, logistiikkaa ja kuljetusyhteyksiä välittävälle teollisuudelle olisi markkinoita Aasiaa ja Kaukoitää myöten. Arto Lahti kuvailee Karjalaan näkymän samanlaisesta talousihmeestä, jollainen nähdään hänen mukaansa tällä hetkellä Slovakiassa.

Vaaleissa pienikin yrittää asiaansa esiin

Arto Lahti kansanliikkeen ehdokkaana lähtee siis presidentinvaaliin takamatkalta. Gallupit eivät lupaa hyvää, mutta ehdokas on joka tapauksessa saanut näkyvyyttä erilaisissa tenteissä ja keskusteluissa. Lahti sanookin, että presidenttiä valittaessa, olisi ehdokkaasta nimenomaan selvitettävä, mitä asiaa tai asioita tämä ajaa.

- Aivan liian paljon meillä tuntuu huomio kiinnittyvän henkilöön itseensä, eikä hänen kykyynsä ja haluunsa hoitaa näitä presidentin kansalaisen kannalta keskeisiä tehtäviä oikealla tavalla.

(MTV3)

Kuuntele Arto Lahden radiohaastattelua osoitteessa www.savelradio.fi

Lue myös:

    Uusimmat