Huawei julkisti maaliskuun lopulla P20-mallistonsa, johon kuuluu kolme eri puhelinmallia: edullisimman P20 Liten ja huippumalli P20 Pron lisäksi myös P20-perusmalli. Malliston keskimmäinen puhelin eli Huawei P20 sijoittuu 649 euron hinnallaan eri valmistajien huippumallien edullisempaan päähän. Tässä arvostelussa katsomme myös, kuinka hyvin P20 pärjää isoveljelleen P20 Prolle.
Jämäkkä puhelin – erikoisväriä ei P20:ssä Suomessa nähdä
Huawei P20 on jämäkkä puhelin, joka istuu mukavasti käteen. P20 saapui markkinoille Suomessa kolmessa eri värissä, jotka ovat musta, sininen ja pinkki. Valitettavasti P20 Pron Twilight-liukuvärivaihtoehtoa ei P20:ssä täällä nähdä. P20-puhelimen 5,8 tuuman ja 18,7:9-kuvasuhteen näyttö peittää laitteen etupuolesta hieman yli 80 prosenttia, joka on varsin hyvä luku. Puhelimen näytön alapuolella on sormenjälkilukija, joka toimii vikkelästi ja sillä voi halutessaan korvata myös Androidin toimintanäppäimet.
P20:n pohjassa on USB-C-liittimen ohella toinen kaiuttimista ja mikrofoni. P20:ssä on stereokaiuttimet, sillä ääntä lähtee mukavasti myös puhelukuulokkeesta. Laitteen virtanäppäimessä on Huawei P20 Pron tavoin pieni punainen raita. Valitettavasti 3,5 millimetrin kuulokeliitäntää ei Huawei P20:ssä tai Huawei P20 Prossa ole.
Ulkoisesti P20 ja P20 Pro -puhelimien etupuolet ovat kokoa lukuun ottamatta identtiset. Takana on enemmän eroja nin ulkonäöllisesti kuin muotoilullisesti. P20:ssä on ”vain” kaksi takakameraa, kun taas P20 Prossa kameroita on kolme. Muotoilultaan P20 Pro on takapuolelta pyöristetympi ja istuu astetta mukavammin käteen. P20 Pron takapuoli on myös täysin yhtenäinen ja kaareutuu reunoille niin sivuissa kuin päädyissäkin. P20 on astetta tasaisempi ja tasainen takalasi ei ole yhtä kaareutuvien reunojen kanssa.
Näyttö hyvällä tasolla – näin lovi vaikuttaa käyttöön
Huawei P20:ssä on 5,8 tuuman näyttö 18,7:9-kuvasuhteella ja Full HD+ -tarkkuudella. 2244 x 1080 pikselillä varustettu näyttö on tarkka ja se toistaa värit hyvin. Kosketuksen kanssa ei ollut ongelmia testausjakson aikana. Näytön katselukulmatkin ovat hyvällä tasolla. Kirkkauttakin näytössä riittää varsin hyvin, vaikka luonnollisesti kirkkaassa auringonvalossa voi luettavuuden kanssa esiintyä ongelmia.
Normaaleissa sovelluksissakaan lovesta ei ole juurikaan haittaa. Sovellusten näkymät eivät mene loven alle tai loven viereen, vaan tilapalkin kello, tiedot verkkoyhteyksistä ja ilmoituskuvakkeet näkyvät siellä sovelluksen värimaailman mukaisella taustavärillä. Huawei P20 -puhelimissa videoita toistaessa loven alle ei mene materiaalia. Tällöin lovi on käytännössä piilossa osana videon ympärille laajalla näytöllä jäävää mustaa reunaa.
P20-puhelimissa loven saa myös halutessaan piilotettua, jolloin ilmoituskuvakkeet, kello ja muu materiaali ylälaidassa ovat esillä mustalla taustalla.
Mielestäni Huawei on ratkaissut loven tuomat ongelmat hyvin eikä lovi käytössä oikeastaan häirinnyt alun totuttelun jälkeen. P20:ssä ei myöskään ole samanlaista ongelmaa YouTube-videoissa kuin P20 Prolla, jossa koko näytön tilassa loven reunassa näkyvissä on ohut raita.
P20 ja P20 Pron näyttöjen tekniikassa on eroa, sillä P20:een on valittu IPS LCD -tekniikkaa ja P20 Prossa hyödynnetään OLED-tekniikkaa. Huawei P20 Pron näyttö on myös 0,3 tuumaa kookkaampi 6,1 tuuman koollaan.
Molemmat näytöt ovat erittäin hyviä ja vierekkäin vertaillessa väritoistossa ei yllättäen ollut huomattavaa eroa. OLED-näyttö toisti sinisen värin astetta voimakkaammin ja mustan tummempana, mutta suurta eroa näytöissä ei ollut. P20-puhelimen IPS LCD -näytössä katselukulmat ovat laajemmat.
Kamerat tuttua Huaweita – optista zoomia ei kuitenkaan ole
Huawei P20:ssä on kaksi takakameraa, joista toinen on perinteinen 12 megapikselin kamera värisensorilla, f/1,8-aukolla ja 1,55 mikronin pikselikoolla. Toinen kamera on taasen varustettu 20 megapikselin monokromisensorilla ja f/1,7-aukolla. Huawei P20 Prossa pääkamerassa on jopa 40 megapikseliä ja kolmantena kamerana on kahdeksan megapikselin kamera, joka mahdollistaa kolminkertaisen optisen zoomin.
Takakameralla videokuvaus onnistuu Ultra HD -tarkkuudella (30 fps), 1080p-tarkkuudella (30 / 60 / 120 fps) ja 720p-tarkkuudella (30 / 240 fps). Takakameralla voi myös ottaa lyhyitä yksittäisiä videoita 720p-tarkkuudella 960 kuvaa sekunnissa.
P20:n etukamerassa on 24 megapikseliä ja videokuvaus onnistuu 1080p-tarkkuudella.
Huawein mukaan monokromisensorin avulla P20:llä saa aitojen mustavalkokuvien ohella parempia kuvia hämärässä. On hieman valitettavaa, ettei Huawei P20:ssä ole optista zoomia mahdollistavaa kameraa, sillä monessa tilanteessa kaksin- tai kolminkertainen zoom on kätevä. Kokonaisuudessaan Huawei P20 Pron kamera on todella hyvä, mutta ei se luonnollisestikaan pärjää kalliimmalle P20 Prolle.
Alla muutamia automaattiasetuksilla otettuja esimerkkikuvia.
Tehojen osalta P20 ja P20 Pro ovat samalla viivalla
Suorituskyvyn osalta P20:ssä ja P20 Prossa ei suuria eroja ole, sillä molemmissa käytetään samaa Kirin 970 -järjestelmäpiiriä, jonka Huawei esitteli viime vuoden loppupuolella. P20 Prossa on 6 gigatavua RAM-käyttömuistia, kun P20:ssä on 4 gigatavua. Testiohjelmien tuloksissa eron huomaa, mutta se on minimaalinen, ja peruskäytössä eroa on käytännössä mahdoton huomata.
Akku on P20 Prossa suurempi niin kuin myös näyttö ja fyysinen koko muutenkin. Valitettavaa P20:ssä on IP67-luokitellun pölyn- ja vedenkestävyyden puuttuminen verrattuna P20 Prohon. Vesi- ja pölytiiviys alkaa olla markkinoilla tätä nykyä perusominaisuus suurimmassa osassa huippumalleja.
P20:n 3 400 milliampeeritunnin akku on kapasiteetiltaan mukavan kookas tämän kokoiseen puhelimeen. Huawein aggressiivisen virranhallinnan kanssa akku riittää helposti yhdeksi päiväksi raskaammallakin käytöllä.
Yhteenveto: huippupuhelin hyvällä hinta-laatusuhteella
Huawei P20 on huippupuhelin hyvällä hinta-laatusuhteella. Se sopii hyvin käyttäjälle, joka ei koe tarvitsevansa kaikkia tuoreimpia ominaisuuksia, jotka löytyvät esimerkiksi Huawei P20 Prosta. Huawei P20:ssä on laadukas näyttö, mukavasti tehoa ja hyvä laatutuntuma. Valitettavimpia puutteita Huawei P20:ssä on vesi- ja pölytiiviys, joka alkaa olla kalliimmissa älypuhelimissa jo standardi. Optinen zoom ja optinen kuvanvakain olisivat myös sellaisia asioita, joita toivoisi olevan kalliimmissa älypuhelimissa.
649 euron hinnallaan Huawei P20 sijoittuu huippupuhelinten edullisempaan päähän kilpaillen esimerkiksi Samsungin viime vuoden Galaxy S8 -mallien ja OnePlus 5T:n kanssa. Kokonaisuutena Huawei P20 on vahva suorittaja eri osa-alueilla ja sopii käyttäjälle, joka kaipaa huippupuhelinta, muttei halua maksaa siitä lähemmäksi tuhatta euroa.
Huawei P20:llä ja P20 Prolla on hintaeroa 200 euron verran. Jos koet, ettet tarvitse kolmatta takakameraa ja vedenkestävyyttä, kannattanee katseet suunnata P20-malliin.
P.S. Lähiaikoina tulevassa laajemmassa kameravertailussa perehdymme tarkemmin myös Huawei P20:n kameraan.
Huawei P20:n tekniset tiedot
- Alumiini-lasirakenne
- 5,8 tuuman LCD-näyttö lovella näytön yläreunassa ja 18,7:9-kuvasuhteella (2240×1080 pikseliä)
- Sormenjälkilukija edessä
- Leica-kaksoiskamera takana: 12 ja 20 megapikselin väri- ja monokromikamerat, aukon koko väripääkamerassa f/1,8 ja monokromikamerassa f/1,6, 2x hybridizoom, lasertarkennus ja RGB-valoanturi
- 4K-videokuvaus ja jopa 960 kuvan hidastuskuvaus 720p HD -tarkkuudella
- Edessä 24 megapikselin kamera f/2,0-aukolla
- Kirin 970 -järjestelmäpiiri tekoälymoottorilla (4x ARM Cortex-A73 @ 2,36 GHz + 4x ARM Cortex-A53 @ 1,8 GHz)
- 4 gigatavua RAM-käyttömuistia (Euroopan versio)
- 128 gigatavua sisäistä tallennusmuistia (Euroopan versio), ei muistikorttipaikkaa
- Kaksi SIM-korttipaikkaa
- 4G LTE -mobiiliverkkoyhteys 31 taajuuden tuella
- Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac / Bluetooth 4.2 / NFC -yhteydet
- USB-C-liitäntä (USB 3.1 / DisplayPort), ei 3,5 millimetrin kuulokeliitäntää
- 3 400 milliampeeritunnin akku ja Huawei SuperCharge -pikalataus (22,5W, 4,5A / 5V)
- Pölyn- ja vedenkestävyys IP53-luokiteltu (vain roiskeveden kestävä)
- Android 8.1 Oreo + EMUI 8.1
- Paksuus 7,65 millimetriä