Huawei julkisti maaliskuun lopulla uudet P20-puhelinmallit. Kolmikon kalleimman, suositushinnaltaan 849 euron, P20 Pron suurin erikoisuus on sen kolme takakameraa, joista yhdessä on jopa 40 megapikseliä. Tällä kertaa Huawein puhelimessa on myös monista muista puhelimista tuttu näyttölovi. Kolmantena P20 Pron yhdeksi erikoisuudeksi voi vielä mainita Twilight-värivaihtoehdon, jollainen testilaitteemme on.
Tyylikäs ja jämäkkä
Huawei P20 Pro on monien muiden huippupuhelinten tavoin rakenteeltaan lasia ja metallia. Lasisia etu- ja takapintoja erottaa alumiininen reunus. P20 Pron näyttö kaartuu todella vähän reunoja kohden, mutta teräviä reunoja puhelimessa ei ole lainkaan. Takapuoli taasen kaartuu huomattavasti enemmän – niin reunoista kuin ylä- ja alalaidoistakin. Huawei P20 Pro tuntuukin kädessä miellyttävältä ja istuu hyvin käteen. Kun P20 Pron laittaa pöydälle, nousee puhelimen oikea laita vasenta laitaa korkeammalla ulkonevien kameroiden takia. Tämän vuoksi puhelin saattaa hieman heilua ja kolista eikä istu tasaisesti pöydällä.
P20 Pron näytön alapuolella on sormenjälkilukija, joka toimii tarvittaessa kotipainikkeena. Se voi myös korvata pyyhkäisyelein Androidin toimintonäppäimet, mikäli näin asetuksista valitaan. Sormenjälkilukija on nopea ja se tunnistaa sormen hyvin ja luotettavasti. Vaikka kuvissa sormenjälkilukija näyttäisi olevan liian alhaalla, käytössä huomaa, että se on varsin miellyttävällä paikalla ja peukalo löytää tiensä lukijalle hyvin.
Sormenjälkilukijan ohella puhelimen voi avata myös kasvojentunnistuksella. Tämä ominaisuus hyödyntää P20 Pron etukameraa ja on todella nopea. Turvallisuudesta on vaikea sanoa kuitenkaan paljoa, mutten usko sen olevan tarkoitettu sormenjälkitunnistimen kokonaisvaltaiseksi korvaajaksi, vaan vaihtoehdoksi sen rinnalle. Laitteen lukitus ei avaudu, mikäli silmät ovat kiinni enkä paperisella kuvalla onnistunut kasvojentunnistusta huijaamaan.
Huawei P20 Pro on rakenteellisesti jämäkkä kokonaisuus, joka on valmistettu laadukkaista materiaaleista. Puhelimen alalaidassa on kaiuttimista toinen, mikrofoni ja USB-C-liitäntä. Valitettavasti Huawei ei ole laittanut P20 Prohon 3,5 millimetrin kuulokeliitäntää.
P20 Pron Twilight-värivaihtoehto on mukavaa vaihtelua markkinoille ja näyttää todella hyvältä. Muita puhelimen värivaihtoehtoja ovat musta, tummansininen ja pinkkikulta, joka ei tule myyntiin Suomessa.
Kolmoiskamera – enemmän on parempi?
Suurin mielenkiinto Huawei P20 Prossa kiinnittyy sen kolmeen takakameraan. Tekoälyllä höystetyn takakameran pitäisi tuottaa todella hyviä kuvia ja puhelin saikin arvostetun DxOMarkin testissä erinomaisia tuloksia. Tekoälyä kuvaamisessa hyödynnetään niin kuvien ja videoiden vakauttamisessä kuin kohteiden tunnistamisessa ja optimaalisten säätöjen löytämisessä.
Huawei P20 Pron kameran tekniset tiedot:
- 40 ja 20 megapikselin väri- ja monokromikamerat, lisäksi 3x optizen zoomin tuova 8 megapikselin telelinssikamera
- Aukkojen koot f/1,8 (40 Mpiks.), f/1,6 (20 Mpiks.) ja f/2,4 (8 Mpiks.)
- Optinen kuvanvakain vain telelinssikamerassa, 5x hybridizoom, lasertarkennus ja RGB-valoanturi, jopa 51200 ISO-valoherkkyys
- Videokuvaus: 2160p / 30fps, 1080p / 30, 60, 120fps, 720p / 960, 240fps
Huawei P20 Prossa on myös 24 megapikselin etukamera. Videokuvaus etukameralla onnistuu korkeintaan 720p-tarkkuudella kaunistava toiminto päällä ja ilman sitä 1080p-tarkkuudella.
Mitä hyötyä on kolmesta kamerasta?
Kaksoiskameroita on älypuhelimissa ollut jo jonkin aikaa. Kaksoiskameroita on hyödynnetty optisessa zoomissa, laajakulmakuvien eli niin sanotuissa kalansilmälinssikuvissa ja hämäräkuvauksessa. P20 Pron kolmen takakameran ansiosta käyttäjä voi hyödyntää kolminkertaista optista zoomia sekä monokromikamera parantaa hämäräkuvausta ja ottaa aitoja mustavalkokuvia.
40 megapikselin kokoisia kuvia P20 Pron kamera ei tavallisesti tallenna. Oletusasetuksella kuvat tallentuvat 10 megapikselin kokoisia. Tällöin neljä pikseliä yhdistetään yhdeksi suuremmaksi – Huawei kutsuu tätä tekniikkaa Light Fusion -nimellä. Halutessaan tallentaa voi kuitenkin myös täyden 40 megapikselin kokoisia kuvia.
Tilaa älypuhelimissa ei koskaan liikaa, joten esimerkiksi optinen zoom on helpoin toteuttaa eri kameroilla. Erilaiset takakamerat tuovat erilaisia kuvausmahdollisuuksia ja P20 Pron kolme takakameraa tekevät älypuhelimesta entistä monipuolisemman kuvausvälineen. Kolminkertaisen optisen zoomin lisäksi puhelimessa on viisinkertainen hybridizoom. Siinä P20 Pro hyödyntää sekä kahdeksan megapikselin telelinssikameraa että 40 megapikselin pääkameraa. Android Authority -sivusto on tehnyt myös seikkaperäisen selvityksen Huawei P20 Pron hybridizoomin yksityiskohtaisesta toiminnasta.
Alla esimerkkikuvia Huawei P20 Pron zoom-ominaisuuksista.
Onko hämäräkuvaus parempi?
Huawei P20 Pron hämäräkuvausominaisuudet ovat ottaneet askelia eteenpäin. Sillä saa hämärässä luonnollisia ja tarkkoja kuvia. Myös Samsung keskittyi tuoreissa Galaxy S9 -puhelimissaan paljon hämäräkuvaukseen tuoden puhelimiin vaihtuvan aukon parantaakseen hämäräkuvausta. Vertailimme Huawei P20 Pron kameran hämäräkuvausominaisuuksia Galaxy S9+:n kameraan.
P20 Pro tuottaa jonkun verran luonnollisempia kuvia kuin Galaxy S9+. Yötilalla otetuissa kuvissa pidemmän valotusajan ansiosta kuvaan jää huomattavasti enemmän yksityiskohtia.
Etenkin ensimmäisessä vertailukuvassa P20 Pron ja Galaxy S9+:n kuvien värit ovat hyvin erilaiset.
Alla esimerkkikuvia hämärässä, vertailulaitteena Samsung Galaxy S9+. Kuvia rajattu 1024 x 768 pikseliin.
Alla lisää hämäräkuvaesimerkkejä, klikkaa kuvat suuremmiksi.
Miksi superhidastusvideo on toteutettu niin huonosti?
Sonyn ja Samsungin huippumalleissa on nähty niin sanottu superhidastusvideokuvaus, joka mahdollistaa lyhyiden pätkien kuvaamisen 960 kuvan sekuntinopeudella ja näin ollen videopätkää voi hidastaa jopa 32-kertaisesti. Sony erottuu edukseen tarkemmalla Full HD -videollaan, kun taas Samsungilla ja Huaweilla on tyytyminen 720p-laatuiseen videoon.
Ohjelmistollisesti kolmikosta Samsung vetää pisimmän korren sen automaattisella kuvaustilallaan. Galaxy S9 -puhelimet nappaavat siis 0,2 sekunnin mittaisen videopätkän 960 kuvan sekuntinopeudella, kun kuvassa näkyy liikettä käyttäjän haluamassa kohdassa. Sonylla hidastusvideopätkä täytyy kuvata manuaalisesti niin kuin myös Huawei P20 Prollakin.
Pelkkä manuaalinen hidastustila ei ole Huawei P20 Prossa mitenkään erikoista, vaikka parempaakin on kilpailijalla nähty. P20 Pron superhidastusvideotilan suurin ongelma on se, että puhelimella voi ottaa vain yksittäisen lyhyen videopätkän, joka venytetään sitten 10 sekunnin mittaiseksi. Kun Samsungin ja Sonyn superhidastusvideoissa voi ottaa normaalin videon yhteyteen useitakin hidastuspätkiä peräjälkeen, P20 Prolla onnistuu vain yksittäisten videopätkien ottaminen. Kärjistettynä tätä voisi kuvailla siten, että Samsungin ja Sonyn versiot kuvaavat videota, Huawein versio ottaa vain kuvia.
Laadukas OLED-näyttö lovella
Huawei P20 Prossa on 6,1 tuuman OLED-näyttö 18,7:9-kuvasuhteella ja 2240 x 1080 pikselin tarkkuudella. Näytön ylälaidassa on myös lovi, johon on sijoitettu puhelukaiutin, 24 megapikselin etukamera, ilmoitusvalo ja tunnistimia.
OLED-näyttö toistaa tekniikalle tyypillisesti värit syvinä ja mustat todella tummina. Näytön värilämpötilaa, sävyjä ja väritilaa voi halutessaan vaihtaa helposti omien mieltymyksien mukaisiksi. Näytön katselukulmat ovat laajat ja kirkkauttakin riittää mukavasti – joskin kirkkaassa auringonvalossa luettavuus ei ole mitenkään ihmeellinen.
Kokonaisuutena Huawei P20 Pron OLED-näyttö on hyvä ja tarkka, mutta ei se pärjää pahimpien kilpailijoidensa Samsung Galaxy S9 -puhelinten näytöille.
Miten lovi vaikuttaa käyttöön?
Henkilökohtaisesti olen suhtautunut näyttöjen loviin varauksin. Etenkin iPhone X:n kohdalla videoiden katselu kärsii paljon, kun osa sisällöstä katoaa loven alle. Huawei P20 Prossa kuitenkaan videoita toistaessa loven alle ei mene materiaalia. Tällöin lovi on käytännössä piilossa osana videon ympärille laajalla näytöllä jäävää mustaa reunaa.
Normaaleissa sovelluksissa lovesta ei ole juurikaan haittaa. Sovelluksen materiaalia loven alle tai loven viereen mene, vaan tilapalkin kello, tiedot verkkoyhteyksistä ja ilmoituskuvakkeet näkyvät siellä sovelluksen värimaailman mukaisella taustavärillä.
YouTube-sovelluksessa on toistaiseksi vielä pieni ongelma, kun videoita katsoo koko näytöllä. Näytön alareunan kulmat on pyöristetty, joten videoita katsellessa myös ylälaidan kulmat ovat pyöristetty ohjelmistollisesti. Toistaiseksi videoita katsellessa ylälaidassa on vielä pieni raita, mutta tämän ongelman korjannee joko Huawei tai YouTube päivityksellä piakkoin. Kyseessä ei ole suuri ongelma eikä se lopulta juurikaan häiritse. Tällaisia pieniä ongelmia lovinäyttöjen tulo on kuitenkin tuonut mukanaan.
P20 Prossa loven saa halutessaan myös piilotettua, jolloin ilmoituskuvakkeet, kello ja muu materiaali ylälaidassa on aina mustalla taustalla. Videoissa tietenkin ylälaidan materiaali poistuu. Mielestäni Huawei on ratkaissut loven tuomat ongelmat hyvin eikä lovi käytössä oikeastaan häirinnyt alun totuttelun jälkeen.
Mukavat tehot suuren akun kera
P20 Prossa on Huawein oma HiSilicon Kirin 970 -järjestelmäpiiri Mali G72 -grafiikkasuorittimella. Kyseinen järjestelmäpiiri nähtiin jo Huawei Mate 10 Pro -puhelimessa eikä näin ollen ole enää varsinainen uutuus. Kyseessä on kuitenkin tehokas järjestelmäpiiri tekoälyominaisuuksilla eikä normaalissa käytössä esiinny ongelmia lainkaan – kaikki toimii niin kuin pitääkin. RAM-käyttömuistia puhelimessa on mukavat 6 gigatavua.
Alla testituloksia vertailtuna Samsung Galaxy S9+:aan (Exynos 9810) ja Xperia XZ2:een (Snapdragon 845).
Huawei P20 Prossa on suuri 4 000 milliampeeritunnin akku ja tuki Huawein omalle SuperCharge-pikalataukselle. Akunkesto P20 Prossa on hyvällä mallilla ja raskaammallakin käytöllä yksi päivä taittuu hyvin ilman lataamista. Toki jos akku meinaa loppua, Huawein SuperCharge-pikalatauksella saa vikkelästi puhelimeen lisää virtaa.
P20 Prossa on Android 8.1 Oreo -käyttöjärjestelmä Huawein omalla EMUI 8.1 -käyttöliittymällä. Huawei on tunnettu Androidin raskaasta kustomoinnista ja EMUI eroaa paljon puhtaasta Android-käyttöjärjestelmästä. On pitkälti mielipidekysymys, millaisesta käyttöliittymästä pitää.
Huawei ei ole koskaan ollut parhaimpia puhelimiensa päivittäviä, joten toivon varaan jää, että P20 Pro saisi tulevat Android-päivitykset nopeammin. Esimerkiksi viime vuonna julkistetut Huawei P10 -huippupuhelimet ovat vasta hiljattain alkaneet saada jo viime vuoden elokuussa Googlen julkaisemaa Android 8.0 Oreota päivityksenä.
Alla kuvakaappauksia Android 8.1 Oreo + EMUI 8.1:stä.
Yhteenveto: Huippuluokan älypuhelin erinomaisella kameralla
Huawei P20 Pro on hyvä lippulaivaluokan älypuhelin, jossa on mielenkiintoinen erikoisuus: kolmoistakakamera. 849 euron hinnallaan se ei sijoitu lippulaivaälypuhelimien edullisimpaan, mutta ei myöskään kalleimpaan kastiin.
P20 Prossa on rakenteeltaan laadukas ja se istuu mukavasti käteen. Sen näyttö on suuri fyysiseen kokoon nähden ja OLED-näyttö kokonaisuutena laadukas. Näyttölovi voi häiritä joitaikin, mutta allekirjoittanut tottui siihen nopeasti eikä se juurikaan enää häirinnyt – varsinkin, kun Huawei on toteuttanut videoiden katselun järkevästi.
Huawei P20 Pron ehdoton valttikortti on sen kolmoistakakamera, joka on höystetty tekoälyllä. Se on nopea, laadukas ja antaa käyttäjälle laajat mahdollisuudet eri kuvausolosuhteisiin. Puhelin suoritutuu hyvin hämäräkuvauksesta ja optinen zoom sekä hybridizoom helpottavat kaukokohteiden kuvaamista. Kameran suurin heikkous on superhidastusvideokuvauksen huono toteutus.
Vaikka P20 Pron järjestelmäpiiri ei ole aivan viimeisintä huutoa, se riittää varsin hyvin eri tilanteisiin. Huawein EMUI-käyttöliittymä jakaa varmasti mielipiteet – niin kuin kaikki Android-käyttöliittymät. Huawei ei ole ollut paras puhelimiensa päivittäjä. Tällä hetkellä P20 Prossa on tuorein Android 8.1 Oreo maaliskuun tietoturvapäivityksillä.
Toivottavasti Huawei tulee päivittämään P20 Prota aiempaa vikkelämmin. Se tekisi puhelimesta hyvän myös pidemmällä aikavälillä.
P20 Pron tekniset tiedot
- Alumiini-lasirakenne
- 6,1 tuuman OLED-näyttö lovella näytön yläreunassa ja 18,7:9-kuvasuhteella (2240×1080 pikseliä)
- Sormenjälkilukija edessä
- Leica-kolmoiskamera takana: 40 ja 20 megapikselin väri- ja monokromikamerat, lisäksi 3x optizen zoomin tuova 8 megapikselin telelinssikamera, aukkojen koot f/1,8 (40 Mpiks.), f/1,6 (20 Mpiks.) ja f/2,4 (8 Mpiks.), optinen kuvanvakain vain telelinssikamerassa, 5x hybridizoom, lasertarkennus ja RGB-valoanturi, jopa 51200 ISO-valoherkkyys, päivityksen jälkeen jopa 102400 ISO-valoherkkyys
- 4K-videokuvaus ja jopa 960 kuvan hidastuskuvaus 720p HD -tarkkuudella
- Edessä 24 megapikselin kamera f/2,0-aukolla
- Kirin 970 -järjestelmäpiiri tekoälymoottorilla (4x ARM Cortex-A73 @ 2,36 GHz + 4x ARM Cortex-A53 @ 1,8 GHz)
- 6 gigatavua RAM-käyttömuistia (Euroopan versio)
- 128 gigatavua sisäistä tallennusmuistia (Euroopan versio), ei muistikorttipaikkaa
- Kaksi SIM-korttipaikkaa
- 4G LTE -mobiiliverkkoyhteys 31 taajuuden tuella
- Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac / Bluetooth 4.2 / NFC -yhteydet
- USB-C-liitäntä (USB 3.1 / DisplayPort), ei 3,5 millimetrin kuulokeliitäntää
- 4 000 milliampeeritunnin akku ja Huawei SuperCharge -pikalataus (22,5W, 4,5A / 5V)
- Pölyn- ja vedenkestävyys IP67-luokiteltu (1 metrin syvyys 30 minuuttia)
- Android 8.1 Oreo + EMUI 8.1
- Paksuus 7,8 millimetriä