Asiantuntija: Boris Johnson pelaa huonoilla korteilla vaatiessaan uusia brexit-neuvotteluita – sopimukseton EU-ero olisi kova paikka: "Vähän kuin jyrkänteeltä putoaisi"

Boris Johnson 27.7.2019
Ison-Britannian pääministeri Boris Johnson vieraili Manchesterissa 27. heinäkuuta 2019.Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press
Julkaistu 30.07.2019 18:51

MTV UUTISET – STT

Boris Johnson lupasi Irlannin pääministerille, että maiden väliselle rajalle ei ole tulossa fyysisiä rajatarkastuksia.

Uusia brexit-neuvotteluita hinkuva Ison-Britannian pääministeri Boris Johnson on turvautunut ainoaan mahdolliseen taktiseen liikkeeseen, joka hänelle on tarjolla, arvioi Ulkopoliittisen instituutin johtaja Teija Tiilikainen.

Tiilikaisen mukaan edessä on kuitenkin melkoinen pattitilanne. EU-johtajat ovat sanoneet toistuvasti, että sopimusta ei enää avata. Britannian parlamentissa poistumissopimus on torjuttu jo moneen otteeseen.

Lue myös: Boris Johnson odottaa EU:lta merkkiä brexit-neuvottelujen avaamisesta – ei ole valmis tapaamiseen aikaisemmin

Ulkopoliittisen instituutin johtajan mukaan on vaikea ajatella, että sopimuksessa olisi joku yksittäinen osa, joka nostettaisiin esiin ja avattaisiin uudelleen.

Johnsonilla onkin kova tarve lyödä pöytään jotain uutta.

– Hänellä on huonot pelikortit käsissään, ja hän sen itsekin ymmärtää. Hän on astunut suoraan edeltäjänsä saappaisiin tässä asiassa. Siellä on sopimus valmiina, joka ei miellytä parlamenttia, Tiilikainen toteaa.

– Ja parlamentti on ottanut sen kannan, ettei se asetu tukemaan sopimuksetonta eroa.

Kahtia jakautunut kansa

Johnson on luvannut, että Britannia lähtee EU:sta lokakuun loppuun mennessä joko sopimuksen kanssa tai ilman. Tiilikaisen mukaan sopimukseton ero olisi kova paikka.

– Se on vähän kuin jyrkänteeltä putoaisi. Ei ole mitään siirtymäkausia, eikä mitään pehmentäviä ratkaisuja, mitä sopimukseen oli sisältynyt. Muutos unionin ulkopuoliseksi maaksi olisi hyvin jyrkkä, hän sanoo.

Tiilikaisen mukaan taustalla kummittelee uusien vaalien mahdollisuus. Joka tapauksessa Britannialla on tilanteessa paljon hävittävää.

– Koko kansakunta on hirvittävän epäyhtenäinen ja brexit-prosessi on syventänyt kuiluja. Ja jos ajatellaan, miten tämä vaikuttaa Skotlannin tuleviin itsenäistymispyrkimyksiin, siinä saattaa olla isompikin muutos vielä näköpiirissä, Tiilikainen sanoo.

Lue lisäksi: Räiskähtelevä ja kunnianhimoinen populisti – tällainen on Britannian tuleva pääministeri Boris Johnson: "Kun yhtäkkiä näyttikin siltä, että brexiteerit saattavat voittaa, hän hyppäsi sinne puolelle"

STT haastatteli viikko sitten eurooppaministeri Tytti Tuppuraista (sd.) brexitin tulevaisuudesta Johnsonin pääministerivalinnan varmistuttua.

Nyt lomilla oleva ministeri kertoi erityisavustajansa välityksellä tänään, ettei hänen kantansa asiaan ole muuttunut.

– Tilanne ei ole muuttunut. Puheenjohtajamaa tai yksittäinen jäsenmaa ei tässä asiassa neuvottele erikseen. EU:n puolelta neuvotteluja hoitaa pääneuvottelija Michel Barnier, Tuppurainen sanoo.

Tuppurainen sanoo seuraavansa tilannetta ja toivovansa mahdollisimman hyvää yhteistyötä pääministeri Johnsonin kanssa.

Rasvaako rajaton Irlanti rattaita?

Boris Johnson on luvannut Irlannin pääministerille Leo Varadkarille, että maiden rajalle ei tule fyysisiä rajatarkastuksia brexitin jälkeen, kertoo uutistoimisto AFP.

Johnsonin tänään antamasta lupauksesta kertoi medialle pääministerin edustaja. Brittipääministeri niin ikään sanoi, että rajavalvontaa varten ei rakenneta "fyysistä infrastruktuuria".

Johnson kuitenkin toisti puhelinkeskustelussa kantansa, jonka mukaan nykyinen niin sanottu backstop-suunnitelma Irlannin ja Britanniaan kuuluvan Pohjois-Irlannin rajan pitämiseksi auki ei ole hyväksyttävissä.

Lue lisää:  Asiantuntija: Brittien tilanne jälleen sama kuin keväällä: "Johnsonilla on ihan samat ongelmat ja kysymykset ratkaistavinaan kuin hänen edeltäjälläänkin"

Pääministerin edustajan mukaan Johnson painotti irlantilaiselle virkaveljelleen, että Britannia eroaa joka tapauksessa Euroopan unionista 31. lokakuuta.

Johnson myös sanoi virkaveljelleen, että Britannia sitoutuu pitämään kaikissa tilanteissa järkkymättä kiinni pitkänperjantain sopimuksesta.

Vuonna 1998 allekirjoitettu sopimus toi rauhan Pohjois-Irlantiin vuosikausia jatkuneen väkivallan kierteen jälkeen. Pohjois-Irlannin terroriteoissa sai surmansa yhteensä noin 3 500 ihmistä.

Tuoreimmat aiheesta

Brexit