EU:n täytyy nyt näyttää, että brexitissä on kyse pitkästä ja kalliista prosessista, mutta EU:n intresseissä tulee kuitenkin olla myös hyvä ratkaisu, toteaa Huomenta Suomessa vieraillut Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Risto E.J. Penttilä.
– Todennäköisin ulostulo tästä on se, että meillä on myönteinen brexit erittäin vaikeiden neuvottelujen jälkeen. Silloin saadaan kaikille se viesti, että ei ole helppo lähteä, mutta kuitenkin saadaan kauppa ja kansalaisten oikeudet sujumaan jatkossakin, toteaa Risto E.J. Penttilä.
Penttilä uskoo, että edessä on vaiheittainen brexit, koska prosessi on osoittautunut vaikeammaksi kuin osattiin odottaa ja toisaalta myös mielipiteet EU-erosta ovat Britanniassa pehmenneet. Penttilä näkee EU-eroon suhtautumisessa filosofisen eron EU-maiden ja Britannian välillä.
– Me EU:n puolella katsomme näitä avioerona. Joku lähtee pois, siihen pitää liittyä eroraha ja elatusmaksut. Britannia katsoo tätä kauppaneuvotteluina, johon ei liity mitään erorahaa tai elatusmaksuja.
Brexit voi luoda Suomelle mahdollisuuksia
Penttilän mukaan neuvotteluiden tavoitteena tulee olla mahdollisimman sujuva EU-ero. Ranskan presidentinvaalien ja Emmanuel Macronin valinnan jälkeen, Penttilä pitää EU:ta neuvotteluiden vahvempana osapuolena.
– Jos EU lähtee nöyryyttämään Britanniaa, mikä on nyt mahdollista, niin siitä seuraa koko Euroopan yhtenäisyydelle ja Euroopan idealle suuri mahalasku. EU on ollut majakka, joka on houkutellut maita tulemaan mukaan, mutta jos nyt käykin niin, että pannaan isot eromaksut ja rangaistaan, niin tämä muuttaa EU:n linnoitus-Euroopaksi, Penttilä summaa.
Irlannin lisäksi Suomi on Penttilän mukaan toinen, Britannian kaupasta varsin riippuvainen EU-maa. Mitä parempi brexit, sitä parempi Suomelle, Penttilä toteaa.
– Kun Britannia lähtee ja Adam Smith poistuu Euroopasta, niin pohjoismaiselle liberaaliperinteelle kauppapolitiikassa ja pragmaattiselle suhtautumiselle kansainväliseen yhteistyöhön, sille tulee tilausta. Suomen on mahdollista ottaa Britannian roolia, sanoo Penttilä.
– Tässä ei vielä ole lähdetty liikkeelle, mutta jos otetaan Baltian maat, Pohjoismaat ja samanmieliset yhteiseen rintamaan, voidaan muodostua merkittäväksi toimijaksi. Ei niin, että aletaan häiriköimään, vaan yritetään vaikuttaa tähän Saksa-Ranska -akseliin.
Katso Penttilän haastattelu kokonaisuudessaan videolta tekstin yläpuolelta!