Huomenta Suomessa keskusteltiin Britannian kansanäänestyksestä. Vieraat olivat varovaisen luottavaisia sen suhteen, että Britannia jää EU:hun.
Brexit-äänestys järjestetään huomenna.
– Luulen, että kun äänestäjä menee koppiin, hän haluaa pysyä EU:ssa. Niukka voitto tulee, arvioi Kauppalehden toimituspäällikkö Jari Saario.
– Toivottavasti tulee selkeä voitto, muuten tämä keskustelu tulee jatkumaan edelleen, Aktian pääekonomisti Heidi Schauman toteaa.
Jari Saario arvelee, että brittipoliitikko Jo Coxin murhan jälkeen ne äänestäjät, jotka eivät osanneet aiemmin sanoa kummin äänestävät, kallistuvat nyt EU:ssa jäämisen puolelle.
– He eivät halua kallistua tuollaisen teon tehneiden puolelle, joten he jäävät kyllä-puolelle, Saario toteaa.
– Ennen brittipoliitikon murhaa olin varma että tulee Brexit, sanoo keskuskauppakamari toimitusjohtaja Risto E. J. Penttilä, joka on sittemmin ryhtynyt luottamaan enemmän kyllä-puolen voittoon.
EU:sta tullut "eliitin juttu"
Kansanäänestykseen on rekisteröitynyt yli 46 miljoonaa äänestäjää, mikä on enemmän kuin missään äänestyksissä tai vaaleissa ennen tätä.
– Se on erittäin hyvä asia, koska nyt tämä on aidosti kansanäänestys, Saario sanoo.
Britanniassa moni kokee EU:n enemmän eliitin asiaksi, jossa tavallisella kansalaisella ei ole sananvaltaa.
– Moni britti kokee, että eliitti on tehnyt päätöksiä, jotka eivät ole heidän etunsa mukaisia. He kokevat, että heiltä on riistetty valta ja he haluavat sen takaisin, Schauman sanoo.
Schaumanin mukaan ihmiset eivät enää halua uskoa asiantuntijoihin, jotka varoittavat erosta.
– Ihmiset ajattelevat, että asiantuntijat ovat olleet väärässä aiemminkin. Tämä on laaja ilmiö maailmalla, että ei haluta uskoa auktoriteetteihin, Schauman jatkaa.
– Pakolaiskriisin aikana kansalaisista tuntuu yhä enemmän, ettei heillä ole valtaa oman maan asioihin millään lailla, Saario toteaa.
Huomenta Suomen vieraiden mukaan Britanniaa ei saa rangaista, vaikka se päätyisi eroamaan EU:sta.
– Jos EU rankaisee Britanniaa ja on sille tiukkana, on se EU:n loppu, itsemurhapilleri, Penttilä sanoo.
Euroopan Unionin uskottavuuden ei uskota murenavan kokonaan äänestyksen jälkeen, mutta sen jälkeisellä reaktiolla on suuri merkitys.
Markkinoilla saattaa tapahtua ylilyöntejä
Markkinat ovat myös reagoineet Brexitiin. Schaumanin mukaan ylilyöntejä on luultavasti luvassa.
– On vaikeaa ennustaa miten suuria liikkeitä markkinoilla tapahtuu. Ne tulevat olemaan hyvin herkkiä sille, millaisia poliittisia signaaleja tulee. Luultavasti nähdään vähän ylilyöntejäkin ja sitten korjausliikkeitä seuraavina päivinä, Schauman kertoo.
Piensijoittajien reaktioista kysyttäessä Saario toteaa, että tässä vaiheessa on liian myöhäistä tehdä mitään.
– Olisi pitänyt jo reagoida ja miettiä. Jos ei ole tehnyt vielä mitään, niin on paras pistää televisio kiinni, ja avata se vasta juhannuksen jälkeen, Saario sanoo.
– Moni on vetänyt sijoituksensa Britanniasta pois, mutta nyt on myös hyvä hetki ottaa riski, Schauman sanoo.
Kaikki kolme olivat yhtä mieltä siitä, että äänestyksen lopputuloksesta huolimatta EU:n pitää tehdä korjausliikkeitä.
– Jos kaikki jatkuu ennallaan, Euroopan Unioni epäonnistuu. Nyt pitää lähteä hakemaan uudella tavalla sitä, että mikä on se Eurooppa, jossa federalistit, populistit, saksalaiset ja britit voivat kaikki olla. Haetaan pragmaattisia ratkaisuja taloudellisen integraation edistämiseksi, Penttilä.
– On hyvin tärkeää keskustella avoimesti ja ennakkoluulottomasti millaista Eurooppaa halutaan. Ei sanota ei kansainväliselle maailmalle, vaan pyritään saamaan kiinni siitä, mitä ihmiset haluavat Euroopassa, Schauman sanoo.