Asiantuntija epäilee Itämerta lähestyvää vaarallista Ruby-alusta Venäjän operaatioksi

Vaarallisella ammoniumnitraatilla lastattu, vioittunut rahtilaiva Ruby saattaa asiantuntijan mukaan olla osa Venäjän hybridisotaa länttä vastaan.

Tanskalainen turvallisuusasiantuntija Jacob Kaarsbo kuvailee tilannetta Tanskan yleisradio DR:lle hätätilanteeksi.

– Ensinnäkin alus ei ole kovin merikelpoinen. Se kulkee hyvin epävakaalla kurssilla. Lisäksi sillä on mukanaan erittäin, erittäin vaarallinen lasti, hän toteaa.

Kaarsbon mukaan aluksen kurssi on ollut epäilyttävä. Aluksen on havaittu liikkuneen lähellä Tromssan lähellä sijaitsevaa Naton tukikohtaa ja Bergenin lähellä sijaitsevia öljy- ja maakaasulaitoksia.

Tämä saattaa Kaarsbon mukaan viitata siihen, että kyse ei ole ollut pelkästään lannoitteiden kuljettamisesta paikasta toiseen.

– Todennäköisesti se on osa hybridisotaa, jossa halutaan jollain tavalla pelotella ja nähdä, miten Pohjoismaat reagoivat, kun alus tulee lähelle rannikkoamme ja kriittisiä laitoksiamme, Kaarsbo pohtii haastattelussa.

Kaarsbo ei kuitenkaan usko, että aluksen annettaisiin räjähtää kriittisen infrastruktuurin lähellä, koska se olisi sotatoimi.

– Mutta tarkoitus on luultavasti enemmänkin testata, miten viranomaiset reagoivat vioittuneeseen alukseen. 

Venäjältä Kantalahdesta Kuolan niemimaalla elokuussa matkaan lähtenyt alus kuljettaa 20 000 tonnin ammoniumnitraattilastia. Paljon pienempi määrä, vajaat 3 000 tonnia, samaa lannoitetta aiheutti valtavan räjähdyksen Beirutin satamassa neljä vuotta sitten. Räjähdyksessä kuoli yli 200 ihmistä ja tuhansia loukkaantui.

Ruby aikoo jatkaa matkaansa Itämerelle. Laiva saa luotsausapua Tanskalta päästäkseen Iso-Beltin salmen läpi. Laivan lopullinen määränpää on yhä epäselvä. 

Ruotsin rannikkovartiosto kertoo uutistoimisto TT:lle, että alus odottaa reittiä ja määränpäätä koskevaa ohjeistusta omistajiltaan. Rannikkovartioston mukaan omistajat etsivät satamaa, jossa aluksen vauriot korjattaisiin.

Lue myös:

    Uusimmat