"Yksikään telakka ei ota" vaarallista lastia kuljettavaa MV Ruby -rahtialusta ennen kallista ja vaivalloista operaatiota

Mikä on vaarallista lastia kuljettavan rahtilaivan kohtalo? 3:34
Mikä on vaarallista lastia kuljettavan rahtilaivan kohtalo?

Vaarallista lannoitelastia kuljettava ja vaurioitunut MV Ruby vaikuttaisi suuntaavan Maltalle.

MV Ruby -rahtilaivan matka kohti Itämerta peruuntui viikonloppuna ja alus jäi seisomaan kansainvälisille vesille Norjan etelärannikon edustalle. Rubyn matkassa on asiantuntijan mukaan vielä monta mutkaa.

Rubyn lastina on 20 000 tonnia ammoniumnitraattia, jota käytetään muun muassa lannoitteissa.

Libanonissa Beirutin satamassa sattui vuonna 2020 suuronnettomuus, jossa räjähti varastollinen ammoniumnitraattia aiheuttaen laajoja vahinkoja, joten pulassa olevan rahtilaivan tilanne aiheuttaa huolta monessa suunnassa.

Merenkulkuneuvos, entinen Euroopan meriturvallisuusviraston johtaja Markku Mylly arvioi räjähdysvaaran tällä erää pieneksi.

– Toki se on vaarallista siinä mielessä, että se on tulenarkaa ja herkästi syttyvää, Mylly kertoo Viiden jälkeen -ohjelmassa.

– Ammoniumnitraatteja käytetään vuosittain lannoitteena kymmeniä miljoonia tonneja ja sitä kuljetetaan laivoilla, eikä näitä aluksissa tapahtuvia onnettomuuksia ole kovin usein tapahtunut.

Myllys kertoo ihmetelleensä tapauksen uutisointia viikonlopulta, jossa kerrottiin viallisen aluksen suuntaavan telakalle Liettuaan.

– Yksikään telakka ei ota laivaa tuollaisen lastin kanssa. Jos telakalla joudutaan tekemään kuumatöitä, niin ei tule kysymykseenkään, Mylly toteaa.

Äkkiseltään voisi kuvitella, että helpointa olisi vain tyhjentää ja siirtää Rubyn lasti toiseen rahtialukseen. Euroopan meriturvallisuusviraston entisen johtajan mukaan sellainen operaatio tulisi hyvin kalliiksi alukselle.

– Se 20 000 tonnia ei ole ihan pieni määrä.

Katso artikkelin alussa olevalta videolta, voisiko Myllyn mielestä tapauksessa olla kyse hybridisodankäynnistä.

Lue myös:

    Uusimmat