Vaarallista lastia kuljettava MV Ruby on jälleen liikkeellä – uusi määränpää nyt tiedossa

Onko Norjan edustalle jämähtänyt vaarallisessa lastissa oleva rahtialus Venäjän operaatio? 0:57
Onko vaarallisessa lastissa oleva rahtialus Venäjän operaatio? Katso videolta aluksen taustat.

Vaarallista lannoitelastia kuljettava rahtilaiva Ruby on jälleen liikkeellä, ja sen uudeksi määränpääksi on ilmoitettu Malta. Marinetraffic-palvelun mukaan Ruby lähti tänään liikkeelle puolenpäivän aikaan.

Vaurioituneen laivan matka kohti Itämerta peruuntui viikonloppuna. Laiva oli ollut pysähdyksissä Norjan etelärannikon edustalla perjantaista lähtien. Se on ollut ohjauskyvytön ja kulkenut hinaajan avulla.

Eilen Tanskan merenkulkuviranomainen kertoi, että Rubyn varustamo määräsi laivan jäämään pysähdyksiin Norjan eteläpuolelle eikä jatkamaan suunniteltua matkaansa Liettuaan. 

Varustamo oli ilmoittanut, että se selvittää mahdollisuuksia purkaa laivan lannoitelasti hyväksyttyyn paikkaan.

Laivan oli ollut määrä siirtyä viikonlopun aikana Tanskan salmien läpi Itämerelle ja jatkaa Liettuaan. Liettua taas oli vaatinut, että laivan pitää purkaa sen lasti muualle ennen kuin se voi tulla Klaipedan satamaan korjattavaksi.

Rubyn lastina 20 000 tonnia ammoniumnitraattia. Vajaat 3  000 tonnia samaa ainetta aiheutti valtavan räjähdyksen Libanonissa Beirutin satamassa elokuussa 2020.

Lannoitteisiin ja räjähteisiin käytettävä ammoniumnitraatti voi aiheuttaa räjähdyksen, mutta se vaatii kuumentamista. Ammoniumnitraatin kuljetukset ovat tavallisia merillä.

Viranomaiset ja asiantuntijat ovat arvioineet, että Ruby-laivan tapauksessa räjähdysvaara on pieni. Esimerkiksi Norjan merenkulkuviranomainen oli kertonut, että laiva on hyväksytty kuljettamaan lastia.

Laiva epäilytti lähtöpaikkansa vuoksi

Laivan liikkeitä on seurattu tiiviisti pohjoismaisessa mediassa, sillä sen lasti, ohjauskyvyttömyys sekä Venäjä lähtöpaikkana ovat herättäneet epäilyjä. Myös asiantuntijat ovat arvioineet, että kytkökset Venäjään voisivat tarkoittaa kyseessä olevan Venäjän hybridioperaatio.

Alus lähti lastinsa kanssa matkaan elokuussa Venäjältä Kantalahdesta Kuolan niemimaalla. Maltan lipun alla liikennöivän MV Rubyn omistaa syyrialaistaustainen yhtiö, mutta tällä hetkellä sen on vuokrannut Arabiemiraateissa sijaitseva yritys.

Myös Norjan, Tanskan ja Ruotsin viranomaiset ovat seuranneet tiiviisti Rubyn liikkeitä. Alun perin Rubyn määränpäänä oli Las Palmas Kanariansaarilla, mutta se päätyi hakeutumaan Liettuaan korjaukseen. Aluksen oman ilmoituksen mukaan se vaurioitui pohjakosketuksessa jo lähtiessään Kantalahdesta, mutta ei jostain syystä palannut enää sinne vaan jatkoi matkaansa kohti Norjaa.

Norjassa se oli Tromssan satamassa suojassa myrskyltä, kunnes viranomaiset käskivät sen takaisin merelle. Tromssassa alus kellui alle kilometrin säteellä muun muassa yliopistosta ja Norjan suurimmasta sairaalasta. Lisäksi se oli useita päiviä ankkurissa lähellä Andöyan saarta, missä sijaitsee tärkeä Naton tukikohta.

Mikä on vaarallista lastia kuljettavan rahtilaivan kohtalo? 3:34
Mikä on vaarallista lastia kuljettavan rahtilaivan kohtalo?

Juttua täydennetty 23.9.2024 kello 19.00.

Lue myös:

    Uusimmat