Akavan pääekonimisti on huolissaan sitä, että työttömien työttömyysjaksot pitkittyvät. Korkeasti koulutettujen työllisyydessä on nähtävissä käänne parempaan.
Tiistaina julkistettiin työ- ja elinkeinoministeriön tuoreet työllisyysluvut. Niiden mukaan tammikuun lopussa työ- ja elinkeinotoimistoissa oli yhteensä 332 800 työtöntä työnhakijaa, joka on 81 200 enemmän kuin vuotta aikaisemmin.
Koko maassa oli lomautettuna tammikuun lopussa 75 100 henkilöä ja kokoaikaisesti lomautettuja oli yhteensä 57 800.
– Lomautusluvuthan meni pilviin tuossa keväällä, sitten ne tuli kesän lopulla alaspäin ja vakiintui syksyllä. Joulukuussa oli iso piikki ja nyt onneksi tammikuun luvuissa se piikki suli pois, Akavan pääekonomisti Pasi Sorjonen kommentoi asiaa MTV:n Uutisaamussa.
– Eli kaikki kokoaikaiset lomautukset palasivat sinne syksyn tasoille. Sillä poikkeuksella kuitenkin, mikä oli iloinen uutinen, että korkeakoulutettujen lomautukset tuli erittäin voimakkaasti alas.
Sorjosen mukaan näyttää siltä, että osa lomautetuista on päässyt takaisin työelämään, sillä uusissa työttömyysjaksoissa ei ole näkynyt minkäänlaisia piikkejä.
– Näyttää siltä, että lomautukset on päättynyt joidenkin osalta siihen, että he ovat palanneet hommiin.
Lue myös: Koronavuoden kova hinta: Työttömien määrä kasvoi kymmenillä tuhansilla – eritoten Uudellamaalla karut luvut
Myös työttömyys nousi voimakkaasti koronkriisin myötä ja Sorjosen mukaan ongelmana on nyt se, että työttömyysluvut ovat jäänet roikkumaan ylös.
– Ongelma on siinä, että ne työttömät, jotka ovat jääneet työttömäksi ja olleet työttömänä ennen koronakriisiä kohtaavat nähtävästi erittäin suuria vaikeuksia työllistyä työmarkkinoilla tällä hetkellä. Elikkä työttömyys pitkittyy.
Sorjonen ajattelee, että tärkeintä olisi nyt saada työttömyysjaksojen pitenemiset kuriin eli nykyiset työttömät mahdollisimman nopeasti takaisin töihin.
Mutta kuinka työllisyyden saisi nousemaan? Sorjosella on tästä selvä näkemys.
– Kaikkein paras keino parantaa työllisyyttä ja vähentää työttömyyttä on kansan rokottaminen mahdollisimman nopeassa tahdissa, hän toteaa.
– Kun päästään takaisin normaaliin elämään, niin ihmiset uskaltaa käydä tapahtumissa ja ravintoloissa, matkustaa, asua hotelleissa ja muuten liikkua normaalisti, niin sen myötä työttömyys kyllä vähenee ja työllisyys paranee uudestaan – se on ihan varma juttu.