Asiantuntija: "Kurskin reikä" saatetaan paikata Valko-Venäjältä – Putin on ollut hidas

Mikäli Venäjältä loppuvat resurssit, Putin turvautuu Valko-Venäjän armeijaan, arvelee valkovenäläinen asiantuntija Alexander Friedman.

Venäjän presidentti Vladimir Putin voi hätätilanteessa turvautua Ukrainan sodassa Valko-Venäjän joukkoihin.

– Venäjän vastaus Kurskin tapahtumiin on ollut tähän mennessä hyvin hidas. Putin ei aio paikata niin sanottua Kurskin reikää vetämällä joukkojaan laajamittaisesti pois Ukrainasta, asiantuntija Alexander Friedman sanoo valkovenäläiselle Salidarnast-nimiselle oppositiolehdelle

Hänen mukaansa, mikäli Venäjältä todella loppuvat resurssit, Putin turvautuu Valko-Venäjän armeijaan.

– Kukaan ei kysy Valko-Venäjän presidentiltä Aljaksandr Lukashenkalta lupaa. Tilanne voi tosiaan kärjistyä niin pitkälle, että Venäjä vaatii Valko-Venäjän armeijaa sotimaan Ukrainaan, Friedman sanoo.

Asiantuntijan mukaan on selvää, että Lukashenka yrittää ensin vastustella, mutta Venäjällä on tarpeeksi tehokkaita keinoja Valko-Venäjän painostamiseen.

Ukraina käynnisti hyökkäyksen Kurskin alueella kaksi viikkoa sitten. Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin mukaan maa on saavuttanut tavoitteitaan Kurskin hyökkäyksessä.

Zelenskyi on sanonut, että hyökkäyksen tarkoituksena oli luoda puskurivyöhyke Venäjän alueelle, jotta Ukraina voisi suojella omaa väestöään. AFP:n mukaan ukrainalaisjoukkojen on onnistunut avata ottamillaan alueilla hallinnollisia tukikohtia.

Venäjän viimeinen liittolainen

Valko-Venäjän diktaattori Lukashenka on ollut vallassa vuodesta 1994 lähtien ja pitää itseään Venäjän ainoana sekä viimeisenä liittolaisena, kertoo Friedman.

Friedman on syntynyt Valko-Venäjän Minskissä ja on nykyään Itä-Euroopan historian tutkija Düsseldorfin yliopistossa sekä Deutsche Wellen kolumnisti.

Lukashenka on Putinin tavoin jatkuvasti toistellut, että sodan eskalaatio päättyy Ukrainan täystuhoon ja on ilmaissut olevansa kaikesta samaa mieltä Venäjän kanssa.

Lue myös:

    Uusimmat