Voiko uskottomuudesta päästä yli? Kenties, jos tietyt asiat ovat kunnossa.
Pariskuntien ongelmiin erikoistunut terapeutti Joe Kort kirjoittaa YourTango-sivustolla ajatuksiaan siitä, voiko pariskunta päästä pettämisestä yli. Kortin mielestä voi. Asiantuntija väittää jopa, että uskottomuudesta toivuttuaan pari voi olla entistä vahvempi, mutta vain jos tietyt asiat ovat kohdillaan.
Kort kertoo, että uskottomuus on suurin syy, miksi pariskunnat hakeutuvat hänen pakeilleen. Parit haluavat pysyä yhdessä ja selvittää pettämisen aiheuttaman tuskan. Jos pari pääsee toipumisessaan sen yli, heidän välinen yhteytensä on Kortin mukaan parempi kuin ikinä. Se vaatii paljon kovaa työtä ja vaikeita keskusteluja, mutta se on mahdollista.
Kortin mukaan on neljä asiaa, joiden täytyy olla kohdillaan, jotta pariskunta voi selvitä uskottomuudesta vahvempana kuin koskaan.
1. Ymmärrys siitä, ettei uskottomuus välttämättä tarkoita, että avioliitto on huono
Kortin mukaan ihmiset pettävät erilaisista syistä. Jotkut miehen asiakkaat ovat kertoneet pettäneensä, koska pelkäsivät tai häpesivät puhua omalle kumppanilleen seksuaalisista mieltymyksistään tai fantasioistaan. He olivat saattaaneet varovasti ehdottaa sängyssä jotain, johon kumppanin vastaus oli ollut epäusko tai inho. Tämän jälkeen seurasi usein lupaus siitä, ettei asiaa oteta enää puheksi.
Kortin mukaan jotkut miehet myös tuntevat niin paljon häpeää jo valmiiksi, että olettavat automaattisesti vaimonsa hermostuvan, jos he ottaisivat asian puheeksi alunperinkään.
Fantasian tai halun tukahduttaminen ei kuitenkaan poista sitä. Loppujen lopuksi se puskee pintaan sopimattomilla tai tuhoisilla tavoilla. Sama pätee esimerkiksi tapauksiin, jossa aviomies ei ole halukas olemaan romanttinen vaimon toivomilla tavoilla. Vaimon romantiikannälkä ei katoa mihinkään.
Tällaisten pariskuntien tulee opetella, kuinka keskustella rehellisesti ja avoimesti asioista ja kuinka nähdä asiat toisen silmin. Toista kohtaan tulee tuntea empatiaa ja myötätuntoa – ja kenties olla halukas kumppanin toivomiin kokeiluihin.
2. Sitoumus siihen, ettei parisuhteen uusi dynamiikka ole pahantekijä ja uhri
Jos petetty osapuoli ottaa uhrin aseman, ja olettaa pettäjän yksin korjaavan ongelman, ei ongelmaa tulla oikeasti ymmärtämään tai selvittämään.
Pettämiseen johtaneet ongelmat voivat liittyä seksuaalisen turhautumiseen, laiminlyömiseen, huomiotta jäämiseen, yksinäisyyteen tai muuhun. Pettäjän syyllistäminen ja itsensä nostaminen uhrin asemaan, on hyödytöntä ja jopa tuhoisaa.
Vielä pahempaa on se, jos petetty osapuoli jää suhteeseen ja saa kuulla lähipiiriltään syyllistämistä tyyliin: "Miten voit edes ajatella jääväsi pettäjän kanssa suhteeseen?" Kort huomauttaa, että vaatii paljon rohkeutta kohdata ongelmat, jotka uskottomuuteen johtivat. Muiden tuomitseminen vain lisää ongelmia.
3. Pettäneen osapuolen halukkuus puhua tapahtuneista avoimesti – ja yleensä mukavuusalueen ulkopuolella
Pettäjän tulee olla halukas kuuntelemaan petetyn osapuolen kipuilua niin kauan kuin tuskan vähenemiseen ja luottamuksen kasvuun tarvitaan aikaa.
Tapahtuneesta on tärkeää puhua kontrolloidusti esimerkiksi terapeutin läsnäollessa. Tuskaa ei tulisi päästää purkautumaan Kortin mukaan spontaanisti, julkisella paikalla tai lasten tai muiden perheenjäsenten edessä.
4. Pettäneen osapuolen halukkuus olla täysin läpinäkyvä tietyn ajan
Tämä tarkoittaa sitä, että pettäjällä ei voi olla salasanoja sähköpostiin, tietokoneeseen tai puhelimeen, eikä salaisia tapaamisia tai kirjeitä. Mitään ei saa poistaa. Muussa tapauksessa petetty osapuoli ei voi koskaan oppia luottamaan uudelleen, Kort sanoo.
Ajan myötä petetyn osapuolen tulee kuitenkin ymmärtää, ettei täysi läpinäkyvyys ole enää hyödyllistä ja hänen tulee valmistautua sen loppumiseen ja opetella luottamaan. Se ei ole helppoa, mutta se on tarpeellista.
Lähde: Your Tango
***
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.