Tarvitseeko syrjähypystä kertoa kumppanille, jos se kaduttaa? Terapeutti vastaa

Kuvitellaan tilanne, jossa syrjähyppy alkaa kaduttaa ja mieleen tulee oivallus, että nykyinen kumppani on oikeasti se oikea. Kysyimme asiantuntijalta, pitäisikö teko tunnustaa, jos toiveena on jatkaa yhdessä.

Kysyimme asiantuntijalta, pitäisikö syrjähypystä kertoa, jos sen myötä tuli siihen tulokseen, että nykyinen kumppani on se, jonka kanssa haluaa olla.

Parisuhde- ja seksuaaliterapeutti Johanna Sassali kertoo, että pettämisen tunnustaminen kumppanille on monimutkainen kysymys, johon ei ole yksiselitteistä vastausta. Tilanteet ovat yksilöllisiä ja ammattilaisillakin on aiheesta erilaisia näkemyksiä.

Alla olevalla videolla kerrotaan, miten suostumus seksiin varmistetaan. Juttu jatkuu videon alla.

Miten varmistaa suostumus seksissä? 1:16
Seksuaalikasvattaja Tiina Svensk avaa, miten varmistaa suostumus ennen seksiä ja sen aikana.

Kriisi on tärkeä kasvukohta

Jotkut uskovat, ettei pettämisestä tarvitse kertoa, koska se voi aiheuttaa kriisin. Sassali kuitenkin näkee kriisit tärkeinä kasvukohtina, vaikka ne kivuliaita ovatkin.

– Näen ne jollain tapaa tärkeinä kohtina pysähtyä siihen, missä menemme parina tai kukin yksilönä.

Sassalin mukaan on hyvä pohtia monesta eri näkökulmasta, onko kertomisesta enemmän haittaa kuin hyötyä. Tilanteet ja tapahtumat ovat usein hyvin moninaisia, samoin se, mikä tulkitaan parisuhteessa pettämiseksi.

– On hyvä pohtia asiaa monelta kannalta, mitä salaisuuden kantaminen on itselle ja miten se mahdollisesti voi näyttäytyä omassa toiminnassa. Mitä puolestaan kertominen voi aiheuttaa suhteelle ja kumppanille? Otanko vastuuta omasta toiminnastani ja sen vaikutuksista?

Mitä salailun tarve kertoo suhteestanne?

Sassali pohtii myös, mitä suhteesta kertoo se, jos tuntuu paremmalta pitää asia itsellään. Entä mitä tapahtuu silloin suhteen kulmakiville eli avoimuudelle, rehellisyydelle ja luottamukselle?

– Salaisuudet heijastuvat usein suhteen ilmapiiriin, vaikkei niistä puhuttaisikaan.

Pettämisen vaikutukset voivat näkyä suhteen ilmapiirissä ja kumppani saattaa aistia tapahtuneen. Tämä ei välttämättä näy yksittäisen syrjähypyn jälkeen niin selkeästi, mutta pidempään salaillun suhteen tai sarjasyrjähyppyjen kohdalla tilanne voi olla toinen.

– Usein se näkyy tai ilmenee jotenkin syyllisyytenä tai häpeänä, joka muuttaa ihmisen käytöstä, joko saa esimerkiksi ihmisen vetäytymään tai hyvittelemään, Sassali miettii.

Kerran pettäjä, aina pettäjä?

Sassali ei usko sanontaan "kerran pettäjä, aina pettäjä". Hän on nähnyt työssään, että monet tuntevat syyllisyyttä ja häpeää pettämisestä. Se voi olla iso kriisi, joka saa pohtimaan omanarvontuntoa, toimintaa ja syitä sen taustalla tai suhteen tilaa.

– Monilla on tarve esimerkiksi eron jälkeen uudessa parisuhteessa olla tosi rehellisiä ja avoimia menneistä syrjähypyistä sekä sivusuhteista, jotta päästäisiin aloittamaan rehellisesti puhtaalta pöydältä uuden kumppanin kanssa.

– Enemmän olen nähnyt kasvutarinoita, joissa ihminen ottaa vastuuta omasta toiminnastaan.

Katso myös video: Pitääkö seksitautitartunnasta kertoa kumppanille?

Pitääkö seksitautitartunnasta kertoa kumppanille? 4:14
Seksuaaliterveyden asiantuntija Sami Tuunainen kertoo, pitääkö seksitautitartunnasta kertoa kumppanille

Lue myös:

    Uusimmat