Asiantuntija: Suomi joutuu pohtimaan myös omaa puolustustaan, jos Venäjä hyökkää Ukrainaan

Suomessa joudutaan pohtimaan mahdollista puolustuskyvyn vahvistamista, mikäli Venäjä eskaloi sotatoimia Ukrainaa vastaan, arvioi Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Matti Pesu MTV Uutiset Livelle.

MTV Uutiset Live kertoo ja näyttää kun tapahtuu. Se on toimitus, joka elää uutispäivää kanssasi.

Seuraa jatkuvaa lähetysvirtaa yhden ruudun kautta osoitteessa mtvuutiset.fi ja MTV Katsomossa.

Yhdysvaltojen ja Naton mukaan Venäjä ei ole siirtänyt joukkojaan Ukrainan rajan läheisyydestä, kuten se on väittänyt, vaan lisännyt entisestään joukkojensa määrää rajalla.

Pesu toteaa, että mahdollisen hyökkäyksen todennäköisyyttä on hankalaa arvioida.

– Se (hyökkäys) on Kremlin ja Moskovan johdon päätös. He ovat sen selvästi osoittaneet kasaamalla melkoista sotavoimaa Ukrainan rajalle jo kuukausia. Se (hyökkäys) on todellinen optio, mikäli he eivät saa poliittisia optioitaan läpi.

Paine Ukrainan rajoilla palvelee Venäjän poliittisia tavoitteita

Pesun mukaan Moskovasta tulevat signaalit viittaavat tällä hetkellä kuitenkin siihen, että Venäjä haluaa ja on valmis käymään vielä diplomaattisia neuvotteluja.

– Siitä (neuvottelutuloksesta) varmaan riippuu pitkälti heidän tulevat toimet Ukrainan suunnalla, mutta selvästi he haluavat ylläpitää hurjaa sotilaallista painetta Ukrainan rajoilla, ja he näkevät, että se palvelee heidän poliittisia tavoitteitaan.

Ukrainan tilanteen eskaloituminen näkyisi Suomessa taloudellisesti EU-pakotteiden kautta, sillä EU on ilmoittanut vastaavansa mahdolliseen hyökkäykseen uusilla pakotteilla.

MTV Uutisten selvityksen mukaan suomalaisyritykset ovatkin huolissaan talouspakotteiden vaikutuksista Venäjän-kauppaan.

"Nato-jäsenyys saattaa olla vakavan harkinnan paikka"

Pesu katsoo, että suora sotilaallinen uhka Suomea kohtaan on pieni, mutta meilläkin jouduttaisiin pohtimaan puolustukseen liittyviä asioita Venäjän rajamaana, mikäli Venäjä ryhtyisi toimiin Ukrainassa.

– Jos Venäjä toimii ja eskaloi sotatoimia Ukrainassa, Suomessa joudutaan miettimään, miten tähän pidemmällä aikavälillä reagoidaan. Pohditaan, miten vahvistetaan Suomen puolustuskykyä ja vahvistetaanko puolustusyhteistyötä.

– Suomessa voidaan käydä yllättävääkin keskustelua, ja keskustelua, jota meillä ei ole oikeastaan käyty missään vaiheessa, eli Nato-jäsenyys saattaa olla ihan vakavan harkinnan paikka, vaikka ei se nyt todennäköiseltä vielä näytä.

Puolustusvoimat seuraa tarkasti Venäjän toimia

Pesu myös huomauttaa, että Suomi on rakentanut puolustuskykyään jo vuosikymmeniä ja panostanut viime vuosina vahvemmin hybridisodankäyntiin varautumiseen.

Suomen turvallisuudesta vastaavat viranomaiset seuraavat Pesun mukaan Euroopan turvallisuustilannetta silmä kovana ja pohtivat, mitä tästä voitaisiin oppia.

– Esimerkiksi Puolustusvoimat on tarkasti seurannut, miten Venäjä keskittää joukkoja, ja miten he sotilaallisesti toimivat.

Katso koko haastattelu MTV-palvelusta! Tutkija Matti Pesu muun muassa kertoo, miksi Venäjä on kohdistanut aiempaa aggressiivisempaa painetta Ukrainaa kohtaan juuri nyt.

Lue myös:

    Uusimmat