Asiantuntijan mukaan suomalaisten tulisi varautua myös siihen skenaarioon, että sota Ukrainassa päättyy nopeasti ja Venäjä kääntää katseensa muihin naapurimaihin.
Sotilaallinen tuki Ukrainalle on ollut vastatuulessa niin Yhdysvalloissa kuin Euroopassakin, mikä on nostanut huolta sodan lopputuloksesta.
Suomessakin olisi syytä varautua siihen, että sota loppuu nopeastikin tilanteeseen, jossa Venäjän aseteollisuus on sotatilassa, mutta Euroopan aseteollisuus puolestaan on rauhan tilassa, sanoi Ulkopoliittisen instituutin johtava tutkija Charly Salonius-Pasternak Ylen aamussa maanantaina.
– Jokaisen reserviläisen Suomessa kannattaisi oikeasti miettiä ja itselleen luvata, että [vuoden] 2025 alussa he ovat elämänsä kunnossa fyysisesti ja henkisesti.
Hänen mukaansa tuolloin myös kotitalouksissa tulisi olla hätävara, eli ruoka, lääkkeet ja vesi.
– Kun miettii, mitä eri vaihtoehdot ovat, tietenkin pitää myös suomalaisina varautua siihen huonompaan vaihtoehtoon, ei vain niihin mukavampiin.
1:58Katso myös: Ukrainan tuki uhkaa romahtaa – "Taistelukyky on täysin riippuvainen sotilaallisesta tuesta".
Trump saattaisi ajaa Yhdysvaltoja ulos Natosta
Charly Salonius-Pasternakin mukaan Eurooppa ei ole kehittänyt tarpeeksi omaa puolustuskykyään, mutta samaan aikaan Venäjä on paisuttanut omaa sotilaallista valmiutta isommaksi kuin pari vuotta sitten.
Jos Donald Trump valitaan uudelleen Yhdysvaltojen presidentiksi ja hän osoittaa suurvallan olevan entistä vähemmän kiinnostunut Euroopan asioista, voisi Venäjä uskaltautua yrittämään hajottaa Natoa sotilaallisin operaatioin.
1:03Katso myös: Tässä ovat Ukrainan suurimmista tukijat – EU selkeästi merkittävin taloudellinen tukija
Trump on myös uhannut vetää Yhdysvallat pois kokonaan Natosta, vaikka hän tuskin onnistuisi sitä tekemään sisäpoliittisen vastustuksen vuoksi.
– Sotilaallisesti Suomi on turvallisemmassa asemassa kuin koskaan. Mutta jos [Vladimir] Putin näkee, että Yhdysvallat tai sanotaan nyt Trump, on vetämässä Yhdysvaltoja pois [Natosta] ja Venäjä on sotilaallisesti vahvempi kuin se oli pari vuotta sitten, ei ole poissuljettua, että Putin ajattelee, että hei kokeillaan saadaanko me Nato rikottua jollakin pienellä sotilaallisella operaatiolla tai suuremmallakin? Salonius-Pasternak sanoo Ylen haastattelussa.
– Onko se todennäköisin vaihtoehto? Sitä ei voi sanoa, mutta se on mahdollista, jolloin siihen pitäisi varautua.
Yhdysvaltojen Ukraina-tuesta keskusteltiin myös Huomenta Suomessa maanantaina. Katso videolta, miten asiantuntija arvioi suurvallan tilannetta.